(Gesponsord artikel)Hi-Visit Alpha High End Brasschaat

Het Vlaamse Alpha High End opende in Brasschaat een nieuw filiaal, toegespitst op design en streaming media. We namen een kijkje. Gids is eigenaar Samuel Feldman. “Mensen weten vaak niet hoeveel muziek voor ze kan betekenen.”

Daar is-ie weer, het cartooneske grappige mannetje, het beeldmerk van Alpha. In plaats van op zijn oren draagt hij zijn koptelefoon voor zijn ogen. “We hebben muziek voor ogen”, lacht de sympathieke Alpha-eigenaar Samuel, alias Sammy, Feldman, “en zouden er eigenlijk nog wel twee oren bij kunnen gebruiken. Dát willen we ermee uitdragen.”

En daar zijn ze ook weer: de al even cartooneske decoratiebeelden van onder meer Laurel & Hardy en Betty Boop, waarmee Alpha haar zaken graag opsiert. Oud staat in Alpha soms naast gloednieuw, zoals de antieke grammofoon naast de hypermoderne Clearaudio.

Design & streaming
Sinds najaar 2010 heeft Alpha High End er een filiaal bij, aan de Bredabaan in Brasschaat, naast de hoofdzaak in Antwerpen centrum. Terwijl in Antwerpen het duurste high end-spul staat, ligt in Brasschaat de nadruk meer op design en streaming, al is natuurlijk ook het gewone audioproductenpalet ruim aanwezig.

Bij binnenkomst zingt Peter Gabriel zacht zijn San Jacinto via de Meridian Sooloos, een luisterruimte verder klinkt de elektronica van Trentemøller, daartussenin Miles Davis. Aan de muur hangen elpeehoezen van Mozart, Simple Minds, U2, Dvorak en Benjamin Britten. Dit om even een indruk te geven van de brede smaak van Alpha. “Dit is geen standaardzaak”, zegt Feldman. “We zijn dan misschien wel audiofielen, maar worden gedreven door muziek.”

Piano
Zo staat er in de mooiste luisterruimte in Brasschaat (een van de vijf!) een piano opgesteld achter de comfortabele leren fauteuils. “Mijn Alpha-partner Jean Van der Linden speelt hier elke week. Hij heeft in deze ruimte zelfs nog cd-opnames gemaakt. Spijtig genoeg heb ik zelf nooit een instrument leren bespelen.” Feldman is van kinds af aan al gepassioneerd door muziek, met een lichte voorkeur voor klassiek. De hifi-winkels zijn een jeugdroom die hij heeft kunnen verwezenlijken. “Muziek kun je altijd appreciëren en is van levensbelang, ongeacht maatschappelijke stand. Het geeft je ook veel voldoening. Als je bijvoorbeeld na een moeilijke dag de juiste muziek hoort, komt het allemaal nog goed.” De Antwerpenaar heeft het geluk gehad om de hele dag in de zandbak te mogen spelen, zegt hij. “Ik betrap mezelf er regelmatig op dat, nadat de beslissing van de bezoeker om tot aankoop over te gaan gevallen is, ik toch nog een cd’tje laat horen. Puur for the fun!”

Nederlanders vs Belgen
Bij Alpha vinden we naast de usual suspects als B&W, KEF, Focal en Monitor Audio ook merken als Floating (de opvallende speakers ontworpen door Ivan Schellekens), Martin Logan en Vienna Acoustics. Ook qua elektronica zie je Accuphase, McIntosh, Accustic Arts, Quad, Naim en Mark Levinson naast de Denons, Arcam, Exposure, Roksan en Cambridge Audio staan. Niet elitair dus, maar wel consequent kwaliteitsmerken met een meerwaarde.

Alpha heeft uitstekende parkeermogelijkheden, ligt centraal in het dorp en dichtbij Kapellen, Schilde en Schoten, dorpen met veel villawijken én Nederlandse inwijkelingen. De bewoners van de wijken vormen een belangrijke clientèle. Zo richtte Alpha maar liefst vijf villa’s ‘met muziek’ in voor één vooraanstaande Nederlandse familie. “We kunnen een heel huis inrichten, maar ook een enkele home cinema of één luisterruimte, waar iemand terecht kan voor al zijn muziek en film en voor het ultieme kippenvelgevoel.”

 


EDITORS' CHOICE