REVIEWSoundsmith

Stroom

Een paar dingen zijn belangrijk om te noemen. Zo is het noodzakelijk om het element te voorzien van stroom. Dit is de reden dat Soundsmith zijn eigen voorversterkers met phono-ingang bouwt. Mogelijk op verzoek van potentiële klanten, die niet zitten te wachten op een nieuwe voorversterker, heeft Soundsmith een SG-200 uitgebracht met alleen de basisfunctionaliteit om met dit type element te werken. Met een gewone phonovoorversterker werkt het element helemaal niet. Als het element spanning krijgt aangeboden, lichten op het element zelf twee blauwe LED’s op. De SG-200 unit schakelt de uitgang automatisch op `mute` en geeft pas signaal door wanneer de diamant in de groef staat en de muziek begint (die `mute` is uitschakelbaar; dit is nuttig, want af en toe schakelt hij op stille platen ook tussen de tracks op `mute`).

Soundsmith Strain Gauge element

Ten tweede is het belangrijk om je te realiseren dat `gewone` elementen reageren op de snijsnelheid waarmee een plaat is gesneden. Hoe hoger de snijsnelheid, des te hoger is de afgegeven spanning. Een Strain Gauge element reageert niet op snijsnelheid, maar op diepte en breedte van de groef. Met andere woorden, op beweging. Nog een bijzonderheid: een Strain Gauge element zoals Soundsmith dat maakt, kent een natuurlijke afval in de hoge tonen van 6 dB/octaaf. Dat komt behoorlijk overeen met de RIAA curve, zoals die is vastgelegd door de platenindustrie.

Tussen de ideale RIAA curve en het frequentieverloop van de Strain Gauge zitten kleine verschillen, echter Soundsmith stelt zich op het standpunt dat de afwijkingen zo klein zijn en zoveel elektronica vragen om deze te corrigeren, dat ze liever de afwijking accepteren dan het element elektronisch om zeep helpen. Overigens met uitzondering van een kleine correctie in het belangrijke middengebied, anders zou daar een "dip" in de frequentiecurve ontstaan. Zo voorkomt Soundsmith fase fouten en behoud de accurate timing die zo belangrijk is voor de transparantie van het element.

Tenslotte, hebt u wel eens een high end element gezien, waarvan de naald eenvoudig te verwisselen is? Nee? Dan is de Strain Gauge alweer een openbaring. Voor prijzen die naar verwachting tussen 200 en 600 Euro liggen, koopt u een vervangende naald (cantilever en diamant). Zelfs voor 78 toeren platen is er één beschikbaar. Niet geheel onbelangrijk is de prijs van het geheel: voor het element en de SG-200 unit betaalt u 5500 Euro. Veel geld, maar zeker niet onrealistisch gezien de klasse waarin we nu spelen.


EDITORS' CHOICE