REVIEWPathos

Instellen & audio-calibratie

Bjorn Mateijsen | 10 februari 2005 | Pathos

De Pathos Cinema X wordt bovenop het DHZ-clamprack gezet, waarna de zes Eichmann eXpress 6 Interlinks vanaf de Meridian 568.2 V2.5 worden aangesloten op deze versterker. De Cinema X vervangt tijdelijk mijn referentie eindversterker de Tag Mclaren 5x100R, waarbij de overige componenten in mijn home-cinema blijven staan. Als digitale bron staat de gemodificeerde Denon DVD-1500 ter beschikking, die met een Apogee Wyde Eye digitale interlink aangesloten is op de Meridian A/V processor en ook het analoge plezier wordt ingevuld met de Acoustic Solid Small Machine draaitafel met RB600 arm en Benz Ace medium ouput MC-element. Als phono-voorversterker is de Trigon Vanguard II gebruikt, die met een Siltech Paris interlink direct is aangesloten op de Pathos Cinema X.

Pathos Cinema X (c) Xingo

Daarna worden mijn Boston Acoustics luidsprekers aangesloten, waarbij de frontstage is bekabeld met Eichmann Six en de surrounds met Oehlbach luidsprekerkabel. Het achterpaneel is overzichtelijk en breed opgesteld, zodat eenvoudig met verschillende diktes luidsprekerkabel gewerkt kan worden. Al mijn kabels zijn voorzien van banaanpluggen, die gemakkelijk en snel voor een goede verbinding zorgen. De Velodyne DD-12 subwoofer krijgt vanuit het bass-management van de Meridian 568.2 al de laaginformatie onder 70 Hz voor zijn kiezen en deze subwoofer is met de parametrische equalizer in de Velodyne DD-12 subwoofer afgesteld om een vlakke respons van het laag in de kamer te krijgen. De Pathos Cinema X krijgt tijdens de luisterperiode voeding van een Van Den Hul Mainstream, afgemonteerd met Furutech Shuko en Marinco stekkers. Daarnaast is ook een Kemp Hi-Power Cord gebruikt. Voor het beeld is de Denon DV1500 VD-speler middels een component video-kabel aangesloten op de Immersive Holo 3D scaler/de-interlacer met Faroudja DCDi. De scaler wordt met een analoge 5x BNC verbinding aangesloten op de Barco Data 808s CRT projector.

Aangezien enkel de eindversterker in mijn setup is vervangen, hoeven de instellingen in de Meridian A/V processor niet veranderd te worden. Wel neem ik als een gewoonte de HT-Tune Up DVD en Voltcraft dB. meter ter hand om alle luidsprekers op volume en fase te controleren. De luidsprekers zijn mede door het dipoolkarakter van de surrounds opgesteld in een gecombineerde ITU 5.1 en THX 5.1 opstelling, waarbij de afwijking in de ITU 5.1 opstelling gevonden wordt in de surrounds, die op 1,8 meter naast de luisteraar zijn opgesteld. De frontstage bevindt zich op 3.7 meter van de luisterplek.

Pathos Cinema X (c) Xingo

De perfecte partner voor deze analoge multikanaals eindversterker zou een goede DVD-speler zijn, met interne decoders voor DTS en Dolby Digital, gecombineerd met intelligente post-processing. Met intelligent bedoel ik eigenlijk dat dezelfde functies aanwezig zijn als bij de meeste goede surroundprocessoren, waaronder een variabele crossover, lipsync, voor ieder kanaal apart instelbare afstanden tot de luisteraar, etc. Er zijn helaas maar weinig DVD-spelers die al deze functies bezitten.

Het nadeel van de gebruikte opstelling is dat er zowel een volume regeling op de A/V processor als op de Pathos Cinema X aanwezig is. Voordat de echte luistertests kunnen beginnen, is het dus zaak zorgvuldig het juiste niveau te vinden op de Pathos Cinema X: het ruisniveau dient zo laag mogelijk gehouden te worden, maar de Pathos mag ook niet worden overstuurd.

MERK

EDITORS' CHOICE