Cairn Aria S FN
Bij het uit de doos nemen word ik opnieuw aangenaam getroffen door het strakke tijdloze uiterlijk van deze 8 kilo wegende versterker. De 432 mm brede, 92 mm hoge en 310 mm diepe kast is uitgevoerd in 2 mm dik geborsteld geanodiseerd aluminium. Hetzelfde materiaal, maar nu 10 mm dik, is gebruikt voor het front. Links het reeds beschreven logo met direct daarnaast de power knop. Wanneer het apparaat via het afneembare netsnoer aan het net gekoppeld is licht in het centraal geplaatste grote ronde display midden onder een rode led op. Bij activeren van de power knop maakt dit rood plaats voor een blauwe verlichting van het gehele display waarbij in het boven gedeelte de naam Aria zich in hemelsblauw aftekent tegen een donkere achtergrond. Waarschijnlijk had de ontwerper een beeld voor ogen van een bergtop tegen een strakke hemelsblauwe lucht. Links en rechts van het display twee eveneens cirkelvormige draaiknoppen waarvan de linker de bronkeuze verzorgt en de rechter de volumestand. De afwerking is superbe en in deze prijsklasse zeker geen gemeengoed. In het display zijn twee knoppen geïntegreerd; de tape input en de hoofdtelefoon output. Bij activering gaan indicatie lichtjes in het display branden. De aansluiting voor de hoofdtelefoon bevindt zich aan de achterzijde tussen het blok cinch aansluitingen en de luidspreker connectoren. Niet zo praktisch maar in visuele zin wel fraai.Vergulde cinch aansluitingen zijn er voor Aux, Tuner, LD/DVD, CD/DAC en Tape input. Daarnaast de Tape output en de pre amplifier output voor het aansluiten van een eind versterker of ene subwoofer. De stevige, vergulde luidspreker aansluitingen accepteren blank draad, banaanstekers en ook de Cardas spades die aan de Audience Au24 luidsprekerkabel gemonteerd zitten. Helemaal rechts tenslotte de IEC connector voor het bijgeleverde standaard netsnoer. De output is bij 8 Ohm twee maal 40 watt RMS en bij 4 Ohm twee maal 60 watt RMS, transformator: 120 VA. De bij het testapparaat geleverde plastic afstandsbediening is optioneel en kan bij alle Cairn apparatuur ingezet worden. De enige functie die in combinatie met de Aria gebruikt kan worden is de aanpassing van het volume.
Opstellen en aansluiten
De Cairn krijgt een plekje bovenop mijn USM Haller audiorack en hij wordt aangesloten op mijn digitale frontend dat bestaat uit CEC TL5100 cd transport, NorthStar model 4 24/96 upsampler / anti jitter device en NorthStar model 3 24/96 DAC. Alle drie zijn ze uitgerust met PowerChords van Audience. Onderling zijn deze apparaten gebalanceerd verbonden middels Audience Au24 en voor het transport naar de met het AH! AC Direkt KB 10 netsnoer uitgeruste Cairn wordt gebruik gemaakt van de AH! AS Direkt KB 8 interlink. Voor het analoge gedeelte staat de Clearaudio Champion Limited Edition in combinatie met de Sphinx Project phono equaliser garant. Vanaf de Sphinx wordt het signaal getransporteerd door een Audience Au24 interlink. Luidsprekerkabels zijn eveneens van het Au24 type van Audience en geluisterd wordt via de Sonus Faber Concerto’s en de Master Two luidsprekers. Alle apparatuur, dus ook de geteste Aria, staat in fase aangesloten en rust op Master Base 1.
In de gebruiksaanwijzing stelt Cairn dat de versterker enkele minuten voor gebruik aangezet moet worden opdat de versterker de gelegenheid krijgt om op werktemperatuur te geraken. Nergens wordt gesproken over inspelen. Er wordt sterk afgeraden om het apparaat continu aan het net te laten hangen omdat dit de levensduur negatief zou beïnvloeden. Desondanks heb ik de totale set met daarin het te testen component gedurende de gehele testperiode onder stroom gehad en ben ik pas kritisch gaan luisteren nadat de gehele configuratie al enkele dagen gespeeld had. Daarmee tevens het netsnoer en de interlink, beiden nieuw uit de (eenvoudige, kartonnen) doos, de gelegenheid biedend om in voldoende mate in te branden.