ARTIKEL

Sets tot vijfduizend euro

Werner Ero | 30 september 2017 | Fotografie Fabrikant

In deze prijsklasse is er enorm veel aanbod en in de winkels struikel je dan ook bijna letterlijk over de merken, modellen en typen. Er zijn een hoop voors en tegens, maar na lang nadenken is een simpele buizenversterker toch een goede keuze. Eenvoud is vaak het kenmerk van het ware en dat gaat met name op voor deze Unison Research Simply Italy (1.950 euro).

Dit instapmodel heeft veel weg van het veel duurdere Performance-model van dezelfde Italiaanse fabrikant. Al bij het inschakelen ontstaat vanaf het allereerste moment meteen die unieke combinatie van puurheid, natuurlijkheid, bezieling en zelfs ondanks de slechts 2 x 12 watt uitgangsvermogen gegenereerd door twee EL34-eindbuizen, drive en muzikale autoriteit. Dat laatste houdt in dat je tot de grens van het uitgangsvermogen en een paar luidsprekers met een rendement van minimaal 90 dB, en liefst nog hoger, eigenlijk helemaal niets merkt van die 12 watt.

Integendeel zelfs, want door de zeer eenvoudige opbouw met maar weinig maar wel zeer goede onderdelen, staat er een weergave met een opmerkelijke muzikale overredingskracht te spelen. Kers op de taart is hierbij de mogelijkheid om tijdens het spelen(!) de tegenkoppeling in twee standen in te stellen. In de hoge stand (5 dB wat nog steeds erg laag is) heb je meer controle en een nog wat lagere vervorming, terwijl de lage stand (1,5 dB) voor een nog grotere ruimtelijkheid en een betere timing maar juist ook wat minder controle zorgt. Ideaal voor het perfect afstemmen op je muzikale voorkeuren, luisterruimte en natuurlijk de luidsprekers.

Bron

Wanneer je vijfduizend euro als totaalbedrag te besteden hebt, moet je bij iedere aankoop goed opletten waar je dan op uitkomt. De eerste 1.950 euro is al aan de Unison Research Simply Italy-versterker uitgegeven en daar komt nu slechts 399 euro bij voor een Marantz CD6006-cd-speler. “Wat?”, denk je nu vast. “Wat doet zo’n goedkope bron nu bij zo’n set en dan ook nog eens enkel een cd-speler?!”

Eigenlijk is het heel simpel. Deze ogenschijnlijk zo simpele Marantz vormt namelijk de basis van onze hobby. Want zelfs voor zo weinig geld koop je een dijk van een bron. Eentje die nog echte muzikale zeggingskracht en bezieling heeft, nog werkelijk een glimlach op je gezicht tevoorschijn tovert en vooral heel mooi bij de Simply Italy past. Digitale in- en uitgangen zitten er in beperkte mate op, maar dat is hier, voor deze prijsklasse, totaal niet van belang. De opdracht was om de best mogelijke stereoset voor een bepaald bedrag samen te stellen en daar voldoet dit duo in zeer hoge mate aan.

Bijpassende luidsprekers

Een versterker met slechts 2 x 12 watt per kanaal zorgt  natuurlijk de nodige restricties, wat de luidsprekerkeuze betreft. Mede daardoor is het dus niet meer mogelijk om iedere willekeurige luidspreker te kiezen die je maar mooi vindt. In eerste instantie is dat zeker een nadeel, maar het biedt ook voordelen. Want wat blijkt het al snel fijn om nu eens letterlijk gedwongen te worden de bekende mainstreammerken te verlaten en ook eens naar merken te kijken waar je voorheen misschien zelfs nog maar amper of nooit van heeft gehoord.

Juist bij deze kleinere fabrikanten, die helaas vaak door een gebrek aan een reclamebudget ten onrechte onder de radar van veel mensen blijven zweven, is er nog de noodzakelijkerwijze hoge mate aan inventiviteit en originaliteit om vooral met enorm fraaie producten te scoren. Voor deze set komen meerdere geschikte oplossingen naar voren. Allereerst is dat de Fun 13 mk 2 van de Duitse fabrikant Blumenhofer Acoustics (foto rechts). Voor 2.500 euro maak je kennis met een 111 cm hoge, 27 cm brede en 29 cm diepe zuil. Het rendement van dit 2-weg systeem is met 90 dB op zich maar net aan voor de 12 watt van de Simply Italy. Maar doordat Blumenhofer zelf ook uitsluitend met buizenversterkers speelt en daarvoor is ontworpen, is het impedantiebereik met 8 Ohm heel vriendelijk.

Verwacht een opmerkelijk volwassen, expressieve en onverwacht complete weergave van deze in natuurlijke materialen afgewerkte 2-weg luidspreker met zijn speciaal afgestemde inwendige gevouwen hoornconstructie voor het laag. Als tweede alternatief komt de Tannoy Revolution XT 6F voor 1.598 euro in aanmerking (foto onder). Ook deze speaker (100,5 cm hoog, 26,9 cm breed en 31,7 cm diep) heeft een rendement van 90 dB, maar ook weer een heel vriendelijk impedantieverkoop die schommelt rond de 8 Ohm. Het Engelse Tannoy gebruikt in veel van zijn duurdere modellen al sinds jaar en dag de bekende Dual Concentric-luidsprekerunits en dit zorgt zonder uitzondering voor die mooie  typerende coherente en dynamische ‘studiosound’.

Ook bij deze XT 6F is meteen sprake van echte punch en dynamiek, komt de muziek sfeervol en bruisend voor het voetlicht en is er sprake van een opvallend mooi gelaagd stereobeeld. Samen met de Simply Italy klopt het gewoon meteen en vanzelfsprekend op natuurlijke wijze. De laatste representant komt van het Italiaanse Diapason in de vorm van de prachtig gevormde Neos.

Deze slanke zuil (103 cm hoog, 22 cm breed en 26 cm diep) kost 2.490 euro per paar met walnootfineer en is klankmatig de zachtste en mildste van het stel. Echt een weergever voor stille genieters dus, wat echter zeker niet wil zeggen dat ook deze 89 dB rendement met zijn 8 Ohm impedantie niet in staat is ook te swingen. Vooral de mooie ruimtelijke weergave en fraaie organische gelaagdheid maken hier veel indruk.  


EDITORS' CHOICE