Met een prijs van 3.450 euro situeert de DB2D zich duidelijk in het high-end segment. Het gewicht van 36 kilogram plaatst hem ook niet bepaald in de vedergewichtklasse. Je gaat niet onbezonnen aan de slag met deze joekel, dat beloven we je. Zijn trillingvrije chassis maakt de plaatsing van de DB2D heel wat eenvoudiger, al moet je zoals altijd goed nadenken over waar je een subwoofer parkeert. Vermijd hoeken en kleine afstanden naar de muur, toch als je nog wil genieten van de gecontroleerde bas die er beloofd wordt.
De DB2D is bedoeld voor high-end thuisbioscopen. Daarom heeft het naast een cinch-ingang ook twee XLR-ingangen, die beter passen bij een systeem met een betere surroundprocessor of receiver.
Wil je alles uit deze Bowers & Wilkins-subwoofer halen, dan moet je een iPhone op de kop tikken. De DB2D werkt namelijk samen met een iOS-app om een kamermeting uit te voeren en de klank te optimaliseren. Inderdaad, een AV-receiver heeft ook een kalibratiesysteem, de DB2D-kalibratie is bedoeld om complementair te zijn. Eerst meten met de subwoofer, dan pas de receiver zijn kalibratie laten doen, luidt het advies. Bowers & Wilkins is niet de eerste die een app-gestuurde subwoofer op de markt brengt. We hebben in het verleden de ELAC Sub 2070 met een app-gebaseerde meting getest en inmiddels is dezelfde functionaliteit bij goedkopere Debut-subwoofers van ELAC beschikbaar.
Je hebt een iPhone nodig omdat op dit ogenblik enkel deze toestellen helemaal ondersteund worden door Bowers & Wilkins. Installeer je de DB Subwoofers-app op je Android-apparaat, dan kun je wel instellingen aanpassen maar niet de Room EQ-meting toepassen. Waarom? Het is een gelijkaardig verhaal als bij Trueplay van Sonos: de meting gebeurt via de microfoon van de smartphone. De Apple-telefoons hebben allemaal microfoons waarvan de karakteristieken min of meer bekend zijn, bij Android-telefoons is er veel meer variatie. Zelfs binnen een bepaald model wordt er soms van onderdelen gewisseld. Een iPhone is dus vereist, toch voor de Room EQ-meting. Spijtig genoeg worden iPads niet ondersteund.
De app geeft je nog meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld wisselen tussen de XLR- en RCA-ingangen, wat handig kan zijn als je een persoon bent met een luisterruimte die zowel voor cinema als muziek gebruikt wordt en je voor elk van die toepassingen een ander systeem hebt. Je kunt per ingang bovendien instellen of de subwoofer wordt ingezet voor het LFE-kanaal (bij surround) of in een stereo-opstelling. Kies je voor dat laatste, dan kun je meteen aangeven welke speakers je in huis hebt, zodat de DB2D optimaal je luidsprekers aanvult. Niet verrassend bestaat de lijst echter enkel uit (de hogere) Bowers & Wilkins-luidsprekers. Heb je iets anders, dan moet je de restcategorie ‘andere speakers’ selecteren. Het is begrijpelijk dat de Britten geen andere merken opnemen in de app - het zou ook een titanenwerk zijn om een volledige lijst te bouwen. Toch zou het mooi zijn als je hier zelf de karakteristieken van je speakers kon ingeven.Â
Bowers & Wilkins DB2D: Hoe meet je praktisch?
Praktisch is de meting niet echt complex. Eerst moet je de iPhone-microfoon kalibreren, om de kleine variëties tussen Apple-producten weg te vlakken. Dat kalibreren gebeurt door de iPhone op de subwoofer te leggen en één tot vier testsignalen af te laten spelen. Omdat ik zelf bijna volledig op Android ben overgeschakeld, moest ik een oude iPhone SE afstoffen en gebruiken. Misschien was het wel hierdoor dat de meting een aantal pogingen vereiste vooraleer te lukken. Het kan ook zijn dat het groot aantal speakers in de ruimte voor problemen zorgde. Zoals bekend is dat niet een optimale situatie, want zelfs een niet aangesloten luidspreker kan 'geactiveerd' worden door een spelende subwoofer.Â
Uiteindelijk, met een opgeruimde luisterkamer en afgestofte iPhone, lukte de kalibratiemeting meteen. In de volgende stap geef je aan of je een audiofiel bent die vanuit een enkele zetel naar muziek luistert of je met enkele mensen op de bank plaatsneemt. Een derde optie is een grotere thuisbioscoop. Naargelang wat je kiest, zal de app aangeven hoe je de echte meting moet uitvoeren. Kies je voor een enkele sweet spot, dan neem je daar plaatst en neem je een achttal metingen. Bij een sofa moet je effectief acht verschillende posities uitmeten. Moeilijk is het niet en qua procedure lijkt het sterk op wat je moet doen met andere meetsystemen, zoals Dirac.
Na afloop van de meting kun je via de app altijd RoomEQ in- en uitschakelen. Dat gebeurt onmiddellijk, zodat je vlot kunt vergelijken. Heel het meetproces duurt circa vijf minuten. Heel vlot dus. En dat is goed, want bij elke verandering aan de positie van de DB2D of van de inrichting hoor je het te herhalen.