ARTIKEL

Pagina 2


Werner Ero | 28 september 2016 | Fotografie Fabrikant

Overeenkomsten CH Precision en Wilson Benesch

Zoals je weet gebruik ik voor deze test ook de prachtige Wilson Benesch A.C.T. One Evolution luidsprekers en weet ik dat deze Engelse luidsprekerfabrikant van CH Precision componenten gebruik maakt bij de ontwikkeling van nieuwe modellen. Is deze ‘liefde’ wederzijds en loopt er soms een rode draad tussen beide ondernemingen?

“Jazeker en je slaat de spijker meteen op zijn kop! Wij geloven zeker dat we gemeenschappelijke doelen voor ogen hebben. Vooral in de wijze waarop we beiden onze ontwerpen benaderen en ze van de grond af aan helemaal zelf opbouwen. Daarbij hebben beide ondernemingen ieder binnen hun eigen veld en productgroep zelf hun eigen technologieën ontwikkeld, zonder daarbij te leunen op de kennis van anderen. Een andere belangrijke overeenkomst is de absolute toewijding en het streven naar perfectie wat bij beide ondernemingen diep in het bedrijfsethos is verankerd. Maar heel mooi en uiteindelijk het meest belangrijke van alles, is dat tussen de producten van beide merken een echte synergie bestaat. Dit alles heeft bij elkaar intussen niet alleen al tot een jarenlang goede en hechte samenwerking en zelfs vriendschap geleid, maar ook tot wederzijdse distributeurs in de verschillende internationale landen!”

Toekomst

Wat kunnen we in de toekomst aan producten verwachten van CH Precision?

“Wanneer het de nabije toekomst betreft, zijn we druk bezig met enkele ontwerpen die tijdens de komende High End in München worden gepresenteerd. Uiteraard kan ik hier niet teveel over vertellen, maar al wel dat in München een nieuwe toevoeging aan de “1”-serie zal worden geïntroduceerd de I1, een geïntegreerde versterker met zowel analoge als digitale in- en uitgangen aan boord en standaard ook nog eens voorzien van volledige streaming mogelijkheden. Voor de middellange en lange termijn zijn we bezig met zowel het ontwikkelen van compleet nieuwe technologieën als ook het verder verfijnen van de bestaande. Ontwikkelingen die in onze volgende generaties in de producten zullen worden toegepast en de kwaliteitsbeleving nog verder gaan verhogen. Ik zou je er al meer over kunnen vertellen, waarna ik je echter wel zal moeten vermoorden! Hahaha…”

Wilson Benesch - Ontstaansgeschiedenis

Na Raphael wordt zijn plaats op de interviewbank ingenomen door Wilson Benesch oprichter Craig Milnes, zijn vrouw Christina en hun zoon Luke.

Beste familie Milnes, fijn dat jullie de tijd hebben gevonden om ondanks alle drukte toch aan dit artikel mee te werken en graag zou ik van de gelegenheid gebruik willen maken om een aantal vragen over jullie bijzondere bedrijf en zeker ook de A.C.T. One Evolution voor te leggen.

“Met heel veel plezier, want zeker bij dit soort diepgaande testen is een goede informatievoorziening voor de lezer enorm belangrijk voor een juiste beeldvorming. Wat onze eigen onderneming betreft vindt de start in het jaar 1989 plaats. In die periode krijgen wij als fervente muziekliefhebbers na het indienen van onze plannen, een fors subsidiebedrag van 25.000 Engelse ponden tot onze beschikking. Hiermee krijgen we de mogelijkheid om uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van koolstofvezels in audio op te starten. Geen sinecure natuurlijk want we hadden op dat moment nog maar beperkte kennis van deze materie en wisten ook nog niet eens of we wel konden bereiken wat we uiteindelijk voor ogen hadden. Laat staan dat we wisten wat daar precies voor nodig was! Maar na veel onderzoek en volharding slaagden wij erin om ‘s werelds eerste koolstofvezel sub chassis draaitafel en wat later ook de bijbehorende arm van hetzelfde materiaal te vervaardigen. Waarom koolstof? Wij vonden dat voor de producteigenschappen die wij graag wilden zien, er verder eigenlijk geen enkel ander materiaal beter geschikt was. Door uiteindelijk de vezels in een speciale centrifuge in elkaar te laten verweven, ontstond er een veel sterkere constructie dan eerder mogelijk was. Door vele evaluaties en aanvullende onderzoeken, zijn we uiteindelijk tot heel nieuwe en diepgaande inzichten gekomen hoe geluidstechnische gedragingen van materialen de weergave kunnen beïnvloeden. In 1994 vind de tweede echte mijlpaal plaats, omdat we toen in staat waren om het eerste Wilson Benesch luidsprekersysteem met koolstofvezel het levenslicht te laten zien: de A.C.T. (Advanced Composite Technology). De officiële introductie van dit revolutionaire systeem was in 1995 tijdens de High End show in Frankfurt en deze vloerstaande A.C.T. wordt daar met verbazing en ontzag ontvangen. Hiermee is een solide basis voor onze naamsbekendheid en kwaliteit gelegd en zijn we continu bezig geweest het procedé en ook al onze andere technieken steeds verder te verfijnen.”

Verschillen tussen de ‘oude’ Odyssey en nieuwe Geometry serie

Wilson Benesch heeft verschillende luidsprekerseries in haar assortiment. De Odyssey reeks is tot de komst van de nieuwe Geometry serie heel lang de vaandeldrager van het merk geweest. Waarmee onderscheiden de nieuwe modellen zich van de vorige generatie?

“Hoewel de Geometry serie wel een vergelijkbaar uiterlijk heeft als de voorgaande referentie-lijn - de Odyssey serie -  is de nieuwe serie zowel verder geoptimaliseerd als feitelijk van de grond af aan compleet nieuw ontworpen. Zo zijn alle MDF onderdelen in de nieuwe reeks vervangen door veel betere materialen. De geheel in eigen huis met een tolerantie van slechts 0,01 mm vervaardigde aluminium baffle is daar een mooi voorbeeld van. Ook onze Tactic II woofer/middentoner is verder geëvolueerd door gebruik te maken van 3D eindige element analyse in samenwerking met de Sheffield Hallam universiteit. Dit verbeterde uiteindelijk niet alleen de maximale geluidsdruk met bijna 2 dB, maar gaf ook significante voordelen in het dynamisch gedrag en de beheersbaarheid van de bewegende delen. Natuurlijk gaat het niet alleen maar over dynamiek en meer vermogen en zit het succes van deze ontwerpen als geheel, in de vele kleine details die wij als fabrikant kunnen bijsturen. Naast alle technische vernieuwingen, waaronder het Troika systeem en de Semisphere tweeter vallen (waarover later meer), is ook veel tijd, geld en moeite in een nog betere afwerking en materiaalgebruik gestoken. Zeer precies gefabriceerde onderdelen zorgen voor een beter passende aansluiting op elkaar en meer consistente eindkwaliteit. Deze precisie was ten tijde van de Odyssey modellen eenvoudigweg nog niet mogelijk.”

Van originele A.C.T. tot A.C.T One Evolution

Hoe gecompliceerd was het om van de originele A.C.T. naar de nieuwe A.C.T. One Evolution te evalueren?

“De A.C.T. One is met zijn introductie in 1994 de allereerste Wilson Benesch luidspreker geweest. Net zoals de 5-serie voor BMW, is de A.C.T. luidspreker voor Wilson Benesch een soort van merk ambassadeur geworden. Iets waar je heel zorgvuldig mee om moet gaan, want het laatste wat je wilt is natuurlijk je eigen boegbeeld beschadigen. Dus het doel voor de nieuwe A.C.T. One Evolution was om al het goede te behouden en te completeren met onze nieuwste kennis, materiaalgebruik en vindingen zoals we die al eerder in ons topmodel Cardinal hadden geïmplementeerd. Belangrijke sleutelparameters binnen dit concept zijn onze Troika laag/midden configuratie en de revolutionaire Semisphere hybride softdome tweeter. Om met de laatste te beginnen: de ontwikkeling van deze tweeter heeft de meeste ontwikkeltijd in beslag genomen van alles wat we tot op heden hebben vervaardigd! Het ontwerp is stukje bij beetje ontstaan in de periode dat we met de mooiste en beste tweeters ter wereld werkten. Hoe mooi die ook vaak waren, we bleven toch zoeken naar een voor ons essentieel pakket aan specifieke eigenschappen. Parameters die naast een volstrekte natuurlijkheid en afwezigheid van gehypte details, ook in lijn met onze Tactic II woofer/midden units moest liggen. Na vele jaren van ontwikkeling zijn we tenslotte uitgekomen op een zeer precies CNC vervaardigd profiel, wat zowel meettechnisch als gehoormatig perfect aansloot op de Hybride zijde-koolstof dome van de tweeter. Deze dome zelf is gebaseerd op softdome technologie, maar is verder versterkt met koolstofvezel. Maar denk nu niet dat hier maar een willekeurige soort voor gebruikt is, want Wilson Benesch werkt immers al vanaf 1990 met dit indrukwekkend goede materiaal. Voor onze nieuwe tweeter hebben we dan ook veel verschillende typen koolstofvezel, koolstof nanotubes en zelfs Graphene uitgeprobeerd. Maar de voor ons beste oplossing/samenstelling, hadden we inmiddels zelf al gevonden en bleek niet meer verder te verbeteren.

Het Troika systeem gaat eigenlijk vooral om een optimale coherentie van het middengebied. Wanneer de tweeter zich daarbij in het centrum van het afgestraalde gedrag bevindt, wordt de weergave niet alleen veel natuurlijker, maar krijg je ook een meer realistische presentatie van de originele opname. Het menselijk gehoor is het meest gevoelig voor geluiden en frequenties in het middengebied en dat is dan ook de basis waar het bij onze Troika configuratie om draait. Troika is Russisch en betekend letterlijk ‘groep van drie’. Het is dan ook een bijzonder passende omschrijving van de tweeter die onder en boven wordt geflankeerd door twee bas/mid units. Het bovenste exemplaar speelt volledig ongeremd omdat er geen wisselfilter bij is toegepast, terwijl de onderste enkel is voorzien van 1e orde filtercomponenten. Dit geeft de volstrekt natuurlijke presentatie en het prachtig open geluidsbeeld dat zo kenmerkend is voor de Geometry serie.”


EDITORS' CHOICE