ARTIKEL

Pagina 3

Werner Ero | 28 september 2016 | Fotografie Fabrikant

Gewijzigde tonale balans

Wanneer ik naar de A.C.T. One Evolution luister, ervaar ik een tonale balans die naast nog vloeiender, ook rijker, voller en krachtiger in met name het midden en lage middengebied overkomt. Is dit een bewuste keuze of meer een gevolg van de bewandelde ontwerpweg?

“Dat is absoluut correct waargenomen! Het afstemmingsproces is altijd een heel precair en belangrijk proces, dat in het ontwerpstadium vele maanden in beslag kan nemen. Maar het is ook zeer persoonsgebonden en je hebt gelijk dat de A.C.T. One Evolution voller in het laag is dan het voorgaande ontwerp. Dat verbeterde vloeiende aspect is afkomstig van het Troika systeem. Maar de verbeteringen in de totale presentatie kan men eigenlijk bij ieder model uit de Geometry serie ervaren.”

Samenwerking met CH Precision

Er zijn op de wereldmarkt al zoveel mooie merken. Waarom is de keuze dan toch op CH Precision gevallen?

“Ook al is CH Precision op zich een relatief nieuwe onderneming, de mensen achter dit merk  hebben wel al tientallen jaren hun sporen ruimschoots verdiend in de meest innovatieve en kwalitatief hoogwaardige ontwerpen. Dit soort zeer belangrijke kennis en ervaring zijn binnen iedere willekeurige industrietak een zeldzaamheid. Een leuk detail is dat beide merken trouwens al aan elkaar werden gekoppeld voordat we zelfs formeel onze samenwerking waren gestart! Synergie is cruciaal in ieder audiosysteem en op het moment dat we uiteindelijk Florian Cossy ontmoeten, ontdekten we ook zelf dat de synergie tussen beide merken exceptioneel goed was. De CH filosofie om niets aan het signaal toe te voegen, maar ook niet weg te laten, komt helemaal overeen met waar wij zelf naar streven. Wij op onze beurt maken gebruik van koolstofvezel composietmaterialen en complexe geometrie om kastkleuring zoveel mogelijk te elimineren. Hierdoor wordt het namelijk veel gemakkelijker om de luidsprekers zoveel mogelijk als detecteerbare geluidsbron binnen het geluidsbeeld te laten verdwijnen.

Een ander belangrijk element dat destijds een rol speelde toen we onze samenwerking vorm gaven - althans vanuit ons perspectief - was dat we juist ons nieuwe topmodel Cardinal hadden geïntroduceerd. In dit model pasten we voor de allereerste keer ons Troika systeem toe, waardoor ook meteen de noodzaak van complexe wisselfilters ontbrak. Maar doordat nu de middenunits direct door de eindversterker konden worden aangestuurd, was niet alleen het oplossend vermogen en de versmering lager, maar ontstond ook de noodzaak om topkwaliteit versterkers van het kaliber CH Precision te gaan gebruiken!”

Toekomst

Wat kunnen we in de toekomst van Wilson Benesch nog gaan verwachten?

“Concreet kan ik daar eigenlijk niet veel over vertellen, maar wel dat we uiteraard op de ingeslagen weg verder gaan en onze bestaande producten in een continu proces blijven verbeteren. De A.C.T. One Evolution is hier het meest recente voorbeeld van, maar verschillende andere producten zullen in de toekomst zeker nog volgen en eveneens profiteren van alle nieuw opgedane ervaring en product technologieën. Wilson Benesch is als onderneming altijd voor de lange termijn gegaan en niet voor de korte termijn. In de (audio)wereld om ons heen zien we al jaren een toenemend gebruik van het materiaal koolstofvezel in al zijn incarnaties. Iets wat wij uiteraard toejuichen. Het is echter wel belangrijk daarbij niet te vergeten dat Wilson Benesch als één van de allereerste in de audiobranche de enorme waarde van deze ontwikkelingen inzag. Door deze enorme ervaring en knowhow loopt onze onderneming enorm ver voor in de praktische toepassing en dat is iets wat u in ieder van onze modellen en ontwerpen ten volle terug kunt horen!”

Samenvattend

Hiermee eindigt dit eerste deel en terwijl u dit leest, ben ik al weer druk bezig met het op papier of beter gezegd beeldscherm toevertrouwen van al mijn ervaringen en luisterindrukken. Wat ik u alvast kan verklappen, is dat de schoonheid van deze producten veel verder gaat dan de bijzonder hoogwaardige buitenzijde. Technologische kwaliteit is namelijk nooit toeval en zowel CH Precision als Wilson Benesch weten bij mij met deze prachtige nieuwe generatie producten zowel te verbazen als diep respect af te dwingen.


EDITORS' CHOICE