REVIEWNaim Audio

Naim Mu-so Qb - Uiterlijk

Jamie Biesemans | 08 februari 2016 | Naim Audio

Licht in het donker

De Mu-so Qb past stilistisch helemaal bij zijn grote broer. De glanzend metalen voet met het verlichte Naim-logo, de luidsprekerdoek met een lichte (maar wel hard in de zin van ‘robuust’) 'golf', de bovenzijde in prachtig geborsteld aluminium… Allemaal knappe elementen van de eerste Mu-so die hier weer opduiken. De eerste keer was dat knap, nu ook.

Met veel plezier zie ik ook opnieuw de typerende, gigantische draaiknop, die naar mijn inschatting even groot is als voorheen. Je vraagt je misschien af waarom reviewers – ja, ik ben heus niet de enige – zo enthousiast doen over de draaiknop van de Mu-so? Misschien kun je dat enkel echt snappen als je de Mu-so - en nu de Mu-so Qb - in het echt kunt betasten. De afwerking en vooral de tactiele feedback bij het draaien aan deze knop ademt kwaliteit uit. Dit soort details, het kwaliteitsgevoel dat je hebt bij het bedienen van een toestel, dat kenmerkt echte high-end. Een beetje zoals bij de aankoop van een auto. Probeer het maar: gooi een portier van een goedkoop model eens dicht en dan de deur van een duurdere middenklasser. Het voelt en klinkt helemaal anders, en je weet dat daarmee dat de bouwkwaliteit van de rest van die vierwieler wellicht wel in orde is. En zo is het ook (meestal) bij audio. In alle eerlijkheid is de term ‘volumeregeling’ ook wat onheus voor de uit de kluiten gewassen knop. Het is meteen het volledige bedieningspaneel voor de Mu-so Qb. De oppervlakte van de cirkelvormige knop bevat immers een aantal subtiele aanraakgevoelige toetsen, waarmee je bijvoorbeeld ingangen selecteert of het afspelen bedient. Op ‘12 uur’ vind je de aan/uit-toets. 

De Qb levert ook een mooi lichtspel via de oplichtende basis met logo en met een verlichte cirkel rond de volumeknop. Het is relatief subtiel, maar als je bijvoorbeeld in een verduisterde kamer te opzichtig vindt kun je het uitschakelen via de app.

MERK

EDITORS' CHOICE