REVIEWNaim Audio

Naim Audio Mu-so: Draadloos Muzieksysteem

René van Es | 16 augustus 2015 | Naim Audio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 26 december 2014

Met de komst van de platte tv is het fenomeen soundbar ontstaan, puur om de geluidkwaliteit te verhogen en de verstaanbaarheid te vergroten, want het blijkt onmogelijk om fatsoenlijk geluid uit een platte tv te halen. Diezelfde soundbar mist in heel veel gevallen de kwaliteit om muziek op een acceptabele manier af te spelen en komt nauwelijks verder dan diverse Bluetooth luidsprekers. Toch wordt de soundbar omarmd, vooral in ruimtes waar design boven muziekweergave gaat, of waar geen plaats is om losse luidsprekers neer te zetten. In een poging om twee werelden te combineren, die van goede geluidkwaliteit en praktisch gebruik, zien we producten verschijnen van Focal, Dali en de onderhanden fabrikant Naim Audio. Merken die veel meer gericht zijn op uitstekende muziekweergave dan het gros van de uit plastic gemaakte massaproducten, welke voorzien zijn van spotgoedkope units om toch vooral de prijs te kunnen drukken in schreeuwende advertenties. Als tegenhanger komt Naim met het Mu-so draadloos muzieksysteem, dat de naam soundbar niet eens wil dragen vanwege de vorm, daarbij in kwaliteit en tevens in styling de massa ver vooruit is.


Naim is een Engelse fabrikant van elektronica met een historie die teruggaat tot 1973. Naim maakt uitsluitend apparatuur om muziek weer te geven, waaronder versterkers, tuners, cd-spelers, streaming systemen en luidsprekers. Hoogwaardige apparatuur die wordt verkocht via een uitgebreid dealer netwerk, met types in zeer uiteenlopende prijsklassen, en zeer wordt gewaardeerd door muziekliefhebbers. Het is daarom niet verwonderlijk dat Naim uitkomt met een muzieksysteem dat zwaar leunt op de bestaande audiolijnen en volledige multiroom integratie met andere Naim apparatuur mogelijk maakt, maar tegelijk van een andere opzet is voor een nieuw publiek. De Mu-so heeft een geborstelde aluminium behuizing met aan de achterzijde de geribbelde warmte afvoer en aan de voorkant een met zwarte stof bekleed rooster. De stof is optioneel verkrijgbaar in donkerblauw, felrood of oranjebruin. In tegensteling tot een goedkope soundbar is de Mu-so 25,6 cm diep en niet op te hangen. Bestemd voor plaatsing op een meubel of plank, waarbij rekening moet worden gehouden met de breedte van 62,8 cm, hetgeen exclusief de aansluitingen aan de zijkant is. Hoog is de Mu-so maar 12,2 cm, met een bediening aan de bovenkant die ook ruimte vraagt. De styling is werkelijk schitterend, de zachte aluminium kleur harmonieert perfect met de acrylplaat die de voet vormt van de Mu-so, waarin naar wens het Naim logo kan oplichten. Bediening is via een simpele remote control, of met een multifunctionele draaiknop op de bovenkant, of nog liever vanuit de luie stoel met een App (iOS en Android). Eigenlijk zonde om de App te gebruiken, de regelaar aan de bovenkant met daarin een touchscreen en aanduidingen via symbolen is het toppunt van luxe en geeft de Mu-so een exclusieve uitstraling waar de concurrentie groen van gaat zien.

Flexibel
In principe is het genoeg om een wandcontactdoos in de buurt te hebben en te beschikken over een WiFi router met internettoegang om met de Mu-so al heel flexibel te zijn. Op deze manier kun je muziek streamen vanaf elke UPnP machine (NAS) of via AirPlay vanaf een Apple device. Spotify is als bron te kiezen of internet radio. Een kleine adder onder het gras lijkt de maximale WiFi bandbreedte die sample rates beperkt tot maximaal 48 kHz, maar daar kom ik op terug. Een vaste ethernet aansluiting maakt sample rates tot 24 bit/192 kHz mogelijk voor WAV, FLAC en AIFF, 96 kHz voor ALAC en 48 kHz voor MP3, AAC, OGG en WMA files en streams. Via Bluetooth die het aptX protocol ondersteund is ook muziek naar de Mu-so te sturen. Aan de onderzijde van de Mu-so zit een enkele S/PDIF optische ingang die 24 bit/96 kHz samples accepteert, aan de zijkant vinden we een USB-A aansluiting en via een 3,5 mm jackplug een analoge ingang. Eveneens aan de onderzijde zit de aansluiting voor de netspanning via een 8-vormige stekker.

Daarmee gaat de Mu-so voorbij aan tunen met netsnoeren. Wie het doek aan de voorkant verwijdert treft daar twee complete drieweg systemen aan met ovale woofers, ondersteund met een basreflex poort, ronde middentoon luidsprekers en softdome tweeters. De luidsprekerunits worden aangestuurd met zes versterkers van elk 75 Watt. Daardoor zijn passieve scheidingsfilters overbodig en regelt Naim frequentie scheiding via Digital Signal Processing, waarmee tevens andere tooninstellingen te maken zijn. Ondanks dat interne versterkervermogen is de stroomafname gering en bij normaal gebruik ongeveer 17 Watt, in stand-by 4 Watt en als je erg zuinig bent is er een diepe slaapstand die minder dan 0,5 Watt uit het lichtnet trekt. Die laatste stand is geheel conform de EU-regels, maar opstarten duurt vanuit diepe slaap aanzienlijk langer. Handig om te weten is dat er aan de zijkant bij de aansluitingen een LED zit die aangeeft of de Mu-so correct is verbonden met ethernet en daar zit ook een gaatje, met erachter een druktoets, om de Mu-so helemaal te kunnen resetten of alleen opnieuw verbinding te maken met een netwerk als dat nodig mocht zijn. Het instellen van de WiFi netwerktoegang geschiedt verder vanuit de App, voor bedraad ethernet hoeft u niets te doen.

MERK

EDITORS' CHOICE