REVIEWNaim Audio

Naim Mu-so Qb - Luisteren

Jamie Biesemans | 08 februari 2016 | Naim Audio

Zo scheel als een tweeter

Als er één verschil is met de originele Mu-so, dan is het dit: bij de Qb is de grille verwijderen de moeite waard. Prompt wordt de kubusvormige speaker bijna een modern kunstobject, iets heel apart om naar te kijken. Je kunt de zwarte grille vervangen door eentje met een andere kleur (kostprijs 75 euro) maar ik zou geneigd zijn om hem permanent weg te laten. Op deze manier kan je de mooie opstelling van de drivers blijven bewonderen, met als uitschieter de heel bijzondere plaatsing van de tweeters. Er zijn er twee boven elkaar en ze zijn kruiselings geplaatst, om zo een brede dispersie van de hoge tonen te krijgen. Naim probeert hier zo een ruim stereobeeld te creëren, altijd uitdagend met een compacte doet-alles-speaker.De centraal geplaatste tweeters worden aan weerszijden geflankeerd door twee midrange-drivers. Daaronder een ovale woofer, die aan de zijkanten hulp krijgt van passieve basradiatoren. Klein mag hij zijn, de Qb is in elk geval goed voorzien.

Of deze kleine kubus ook echt goed presteert? De verwachtingen zijn hooggespannen als ik ‘Balagusta’ van dubbele basvirtuoos Adam Ben Ezra (een cd-kwaliteit ALAC-bestand op een NAS) via de app aantikt. De kamer vult zich meteen, ook een voordeel van de gekke tweeterplaatsing. Deze solo-opname klinkt sowieso al heel ruimtelijk, iets waar de Qb geen afbreuk aan doet. De vingers die over de snaren glijden en het natrillen van metalen snaren als Ben Ezra heftig te keer gaat, komen mooi naar voren. Wat belangrijk is omdat ze echt deel van het lied zijn. Een tikje meer nadruk in het midden zou nog mooier zijn, maar dit is wel goed zo. Bij een dubbele bas heb je nogal veel, tja, laag. De Qb duikt relatief diep, gegeven zijn grootte.Schakel ik over naar ‘Red Right Hand’ van Cave & The Bad Seeds dan zit de sfeer er goed in. De klokken luiden met impact, de oscillator klinkt bezwerend. De baslijn, die je door de dreigende track trekt, zit naar mijn zin net iets te ver weg. Zeker aan lagere volumes. Maar liever deze zachte aanpak dan sterk aangedikte bassen zonder detail en die het midden overstemmen. In de app de Loudness-functie inschakelen helpt hier trouwens ook. Met dat ingeschakeld klinkt de beat van ‘Everyday Robots’ van Damon Albarn lekker krachtig, zeker als je weer het volume iets hoger zet.
Na een paar uur luisteren droom ik wel van de mogelijkheid om twee Qb’s in een stereopaar te plaatsen. Iets dat nu nog niet kan, je kunt enkel meerdere Qb’s (tot vier) hetzelfde laten spelen. Maar volgens importeur Latham Audio wordt er over de stereopaarfunctie wel nagedacht. Als het er komt, is het gewoon een kwestie van een software-update.

MERK

EDITORS' CHOICE