REVIEWNaim Audio

Naim Mu-so Qb - Muziekbronnen

Jamie Biesemans | 08 februari 2016 | Naim Audio

(Bijna) alle muziekbronnen

Net zoals zijn grote broer is de Qb zeer goed uitgedost met ingangen en muziekbronnen. Bedenk een manier om draadloos muziek te streamen en het is present: Bluetooth (met aptX), Airplay, internetradio, DLNA, Spotify Connect… Wie daar niet genoeg aan heeft, kan nog grijpen naar de geïntegreerde Tidal-cliënt – een nieuwigheid bij Naim-toestellen sinds de herfst.Voeg daaraan een aantal fysieke ingangen en er blijven maar weinig scenario’s over die niet mogelijk zijn met de Mu-so Qb. Opnieuw schrijven we hier: quasi hetzelfde als bij de originele versie. Naim is wijs genoeg geweest om het winnende recept nauwelijks te veranderen.

De fysieke aansluitingen (analoog en optisch) heb je trouwens nodig als je hi-resaudio wil beluisteren. Je kunt wel via DLNA hi-resbestanden afspelen, maar die worden bij draadloos streaming gedownsampled. Via de optische ingang worden ze in oorspronkelijke kwaliteit door de DAC behandeld.

Sobere kracht

Daarnet heb ik nog lang doorgedramd over de fysieke controller boven op de Mu-so Qb. Maar in alle eerlijkheid: veel heb ik het niet gebruikt. Het is veel comfortabeler om vanuit de zetel de speakers met de Naim-app te bedienen. Als je deze app maar vlug bekijkt, vind je het mogelijk wat karig overkomen. Maar vergis je niet, die soberheid in de app is zoals de visuele soberheid van de Naim-componenten: misleidend. Eigenlijk werkt de app zeer goed en kun je er ook alles mee. Schakelen tussen bronnen, rondneuzen op een NAS met veel muziekbestanden, het volume bijregelen… gaat allemaal prima.In de app zijn er ook een aantal mooie extra opties, zoals het instellen van de intensiteit van de verlichting, aangeven van de luisterpositie (tegen/los van de muur) en meer. De soberheid blijkt dan ook relatief, want desgewenst geef je de app dezelfde kleurstellingen mee als de optionele grilles (75 euro/stuk). Als je voor oranje ben gegaan, is er van een sobere app maar weinig sprake meer.

MERK

EDITORS' CHOICE