ARTIKELiEar Tilburg

Het Blauwe Geluid

Rob Nijman | 02 november 2015 | Fotografie Beeldhouwers

De luisterruimte van AND Benelux (NAD, Dali, Bluesound) beschouwend zou je kunnen stellen dat de focus vooral ligt de luidsprekers van de Dali Opticon-lijn aangesloten op bronnen en versterking van de NAD Masters (en de verregaand integratie van het BluOS platform in die modellen). Er is echter vooral ook veel aandacht voor (en vraag naar) Bluesound. Ze staan aan de zijkant van de ruimte opgesteld, maar er wordt vanuit de ‘hoofddemo’ veel geswitcht naar muzikale indrukken van deze slimme streamers, weet Ronald Wagemaker (AND).

We krijgen er een indruk van de vernieuwde Bluesound Node, die in zijn tweede generatie-uitvoering behoorlijk muziek weet te maken. In de woorden van onze recente test: “Of je nu een hifiset zonder streamingmogelijkheden de 21ste eeuw wil insleuren of je tv-geluid op een slimme manier in een audiosysteem wil binnentrekken, de Bluesound Node 2 is een uitstekende keuze.”

Amerikaans geweld en Italiaanse schoonheid
In de statige luisterruimte van Audiac, waar de herfstzon door de grote ramen nieuwsgierig naar binnen tuurt, treffen we een opstelling die je bij het zien al raakt – laat staan bij het luisteren. “Wat zul je je na een showweekend hier vooral herinneren,” vraagt een enthousiaste Michael Huigen (Audiac) zich hardop af. “Dat zijn toch onder andere die KEF Muon’s, de 800-serie van B&W en deze opstelling van McIntosh?” We moeten hem gelijk geven, het Amerikaanse merk met zijn direct herkenbare kolossen-met-blauwe-lampjes weet zich altijd ongezien in de kijker te spelen. Toch zeker wanneer de opvallende verschijningen aangewend worden om een paar Amati Futura’s van Sonus Faber aan te sturen. Even blijven zitten, terwijl Ron Cornelius ‘zijn’ MC601 Mono Power Amp voorstelt, in combinatie met de eveneens nieuwe C52 single chassis transistor voorversterker.

Home Cinema in extremis
Importeur AVA heeft meer dan een aantal sprekende merken om een thuisbioscoop van formaat in te richten. Van de projectoren van Runco tot de schermen van Stewart en de stoelen van Fortress (met D-Box), ga hier maar eens zitten voor de film- en muziekselectie die uit de apparatuur van Kaleidescape voorgeschoteld wordt. Vanwege de constante drukte helaas niet echt een indruk gekregen van het home cinema-geweld. We moeten op een eerdere kennismaking vertrouwen, toen we in Brussel weggeblazen werden door een hele juiste dosering aan beeld, geluid en schuddende stoelen – afgerond met de akoestische oplossingen van de specialisten van Trinnov Audio. 

De Nieuwe 800
Verbindingswoord op de eerste iEar’ Audioshow? Drukte. In de inleiding schreven we al dat er extra sessies ingelast werden, en er moet zelfs met toegangskaartjes gewerkt worden om de aanloop behapbaar te houden. In de constant goed gevulde ruimte van Bowers & Wilkins zien we langs de muren diverse modellen die we graag mee naar huis zouden nemen, zoals 15 Serie-telgen van Rotel en topmodellen van Classé. Vandaag komen we echter vooral voor de nieuwe 800 Serie, en hier specifiek de 802D3 die ons voorgesteld wordt door John Dibb himself. “868 aanpassingen ten opzichte van de bestaande lijnen,” zo vertelt hij. Dus gaat u maar even zitten…

Een goed half uur later heeft de ingenieur uit West Yorkshire in ieder geval de meest in het oog springende veranderingen aangesproken. De vorm van de kast, voor verbetering van druk en stijfheid. Het materiaal van de conus, dat niet langer van Kevlar is. De switch van Rohacell naar eveneens andere bronmateriaal (u leest het ook allemaal in ons zeer uitgebreide verslag van het recente fabrieksbezoek). En natuurlijk de resulterende weergave. Voor het verschil met de bestaande modellen is deze ruimte niet de meest voor de hand liggende testomgeving, maar de stevige prijsverhogingen van de serie, waarin werkelijk niets onveranderd lijkt, hebben zich meer dan vertaald in stevige kwaliteitsverhogingen. Dat meent in ieder geval Werner Ero, die intensiever kennis maakte.

Platen en –spelers
Bij Acson treffen we een selectie uit de gehele range van Pro-Ject, van instap tot high-end draaitafels met alle toebehoren. Ze staan opgesteld in de gang, waar het aanschuiven is voor de luisterruimte van John Dibb. Net als in het betere segment pretparken, waar je ook in de wachtrij vermaakt wordt, kunnen we daarom in de gangen van De Rosep prima onze lol op met wat nieuwe modellen van Pro-Ject. Of even door de platenbakken van Nutters bladeren.

Smal, smaller, smalst
Een wellicht wat minder bekende naam in de hifi-wereld is Scansonic, maar daar heeft de demonstratie dit weekend ongetwijfeld weer wat verandering in gebracht. Bij Dimex, importeur van onder meer Cambridge Audio en Mass Fidelity, vinden we namelijk een paartje hele bijzondere vloerstaanders, die het bijvoeglijk naamwoord ‘slank’ nieuwe dimensie geven. Of lijken deze modellen slechts zo smal? De weergave is dat in ieder geval niet! De MB 6, die zijn oorsprong vindt in de Scandinavische ontwerptraditie, is strak, elegant en hoekig gezien vanaf de voorzijde, maar golvend en organisch gevormd als je wat afstand neemt. Mooi! (foto onder)

Deense schoonheid
Sinds ongeveer een jaar is Dynaudio Benelux in die regio ook verdeler van T+A, een mooie aanvulling op het gamma. In de luisterruimte treffen we een ‘instapmodel’ van het merk, een alleskunner uit de R-lijn die veel facetten van de zware bakbeesten uit de HV-serie in huis heeft, maar dan voor een veel aantrekkelijker prijskaartje. En dat treft, want ook het prijskaartje van de gepresenteerde luidsprekermodellen is erg prettig te noemen. Special guest bij Dynaudio is de Deen Roland Hoffman, productmanager en aanwezig om onder meer de Focus XD-serie én de Emit-lijn van het merk te presenteren.

De XD-serie is de nieuwe instap in de wereld van Dynaudio, waar later in deze maand nog wel het nodige rond te doen is (houd HiFi.nl in de gaten!). De Emit-lijn is een nieuwe instapserie met een bescheiden prijs en met eigen ontwikkelde en geproduceerde softdome tweeters, MSP woofers, aluminium voice-coils en overgedimensioneerde magneten. De serie bestaat uit twee mini-monitoren (Emit M10 /€600 per paar en de Emit M20 /€700 per paar), een vloerstaande luidspreker (Emit M30 /€1500 per paar) en een centerspeaker (Emit M15C /€525). “Bijzonder in deze prijsklasse is dat alle Emit-modellen zijn afgewerkt met een - zwarte of witte - zijdeglans lak. Alle in zijdeglans wit gelakte modellen worden geleverd met een bijpassend zilvergrijs frontdoek, de zwart gelakte modellen hebben een zwart frontdoek."

Naast de demo’s van Hoffman zijn ook Edwin Vlieger en Marc Brekelmans (Dynaudio Benelux) aanwezig om in de nodige tekst en uitleg te voorzien. Ze weten ons te verleiden voor een luistersessie met de gloednieuwe Excite X18 (primeur!), kleine monitorspeakers met een kleiner prijsje. En die moesten we toch maar eens snel naar de redactie halen… Lezen jullie mee?


EDITORS' CHOICE