ARTIKELiEar Tilburg

Yamaha Music

Rob Nijman | 02 november 2015 | Fotografie Beeldhouwers

In de dubbele ruimte van Yamaha Music is het vooral MusicCast wat de klok slaat. Meer dan genoeg info over de toepassing van multiroom, wireless, streaming audio in avr’s en bijvoorbeeld minisystemen. Wat MusicCast is en kan, lees je hier – we liepen het onlangs al eerder tegen het lijf. En je leest zeer spoedig onze recensie!

Primeur uit Japan
Paul Hattink staat garant voor opvallende demonstraties, al dan niet begeleid door live muziek op gitaar. In Oisterwijk laat hij vooral de meegebrachte primeur van Accuphase spreken, een van de merken in de portefeuille van zijn importeurschap Hi.Fine (oa Accuphase, Leben en Verity). Specifieker speelt hij dit weekend met de Accuphase A-47 eindversterker, klasse A geschakeld, 2 x 45 Watt aan 8 ohm. Ook aanwezig: de C-2120 voorversterker en DP-410 cd-speler, op twee paar Verity luidsprekers, de Finn en de Leonore.

Naim that box
Een vraag die altijd opduikt bij het aanschouwen van een audiorack vol Naim-apparatuur: mooi, maar welke modellen zijn het? Naim is een van die merken die een heel eigen sound én design brengt, met streamers en versterkers die je altijd speels naar binnen weten te lokken. In Oisterwijk staat een klein bataljon van die zwarte kastjes aangesloten op onder meer een Well Tempered Lab Versalex platenspeler en twee kolossale Naim Ovator S 800 (“die trapjes hier verderop in de gang waren we niet zómaar op gisteren,” dixit Ed Verkerk van importeur Latham). Demonstraties zijn er van digitale high-end streaming oplossingen en analoog fraais vanaf de WTL draaitafel. En voor wie de warmte van de luisterruimte even teveel is, kan er in de gang (opnieuw) kennisgemaakt worden met de Mu-so

Finest German Engineering
Achter een deur met een ‘ELAC’-flyer vinden we een kleine speaker met grootste prestaties. In de prijscategorie ‘appel en een ei’ zou je absoluut niet verwachten wat de Elac Debut B5 boekenplankspeaker hier laat horen. En we zeggen wel Finest German Engineering, maar het is eigenlijk een Amerikaanse touch; Andrew Jones is op de nieuwbakken tweede R&D-afdeling van Elac in Cypress, Californië aan de slag gegaan met zijn eerste opdracht, en het resultaat is de gloednieuwe Debut-serie. Zeer warm aanbevolen om zelf eens te beluisteren.

In Oisterwijk deden we dat met aansturing van onder meer Advance Acoustic en Cocktail Audio – de X12 en X30 geïntegreerde versterkers/dacs en de X40 voorversterker/dac, allen (tevens!) inzetbaar als netwerkserver, streamer en cd-speler.

Lust voor het (anal)oog
Misschien wel de prachtigste vondst van het weekend, in ieder geval voor het zicht, doen we bij de gebundelde merken van Monitor Audio, waar David Salz van WireWorld net zijn 'masterclassje' over het nut van (goede) bekabeling afrondt. Tussen de luidsprekers van Monitor Audio, met overwegend modellen uit de Platinum-lijn, presenteert Jochen Räke van het Duitse Transrotor namelijk zijn nieuwe platenspeler: de Transrotor Max, een mooie totaaloplossing in het instapsegment. Een kant-en-klaar model dat je voor 2200 euro naar huis mag nemen. En geloof ons, dat is gezien zijn uiterlijk én prestaties geen gekke prijs.

Franse klanken
Koud twee uur in de show of Jan Lammers (Smart Audio) weet ons te melden dat hij zijn eerste paar Focal Sopra 2 weergevers al verkocht heeft. Niet mis, wat meteen ook over het geluid van deze nieuwe Focal-staanders gezegd kan worden. In de luisterruimte worden de Sopra’s gepresenteerd door Raphael Triomphe, die meteen ook een boekje opendoet over de nieuwe ophanging, het magnetisch circuit en de behuizing van de beryllium tweeters.

Aan de overzijde wordt de aandacht van bezoekers verdeeld door de home cinema-skills van de Fransen aan de tand te voelen, met onder meer twee Focal Aria 948 staanders en de Dimension Soundbar. Het zorgt voor een enigszins koddige stoelendans tussen de demonstraties door, en het maakt andermaal duidelijk hoe groot de vraag naar een zitplekje is dit weekend. Volgend jaar weer, Freek - en dan nóg groter? Wij zijn erbij!


EDITORS' CHOICE