Wanneer de opvolgers van een lang meelopende en zeer invloedrijke, iconische luidsprekerserie worden geïntroduceerd, kun je een aantal dingen doen. Het meest eenvoudige en ook meest voor de hand liggende, is het in vogelvlucht opsommen van de technische noviteiten en de prijsstelling van de nieuwe modellen. Die gemakkelijke weg heb ik echter bewust niet gekozen. Vooral omdat ik vind dat hiermee deze nieuwste 800-incarnatie, enorm te kort zou worden gedaan.
Lees mee met mijn ervaringen, beleef de grandeur van de heerlijke Engelse zuidkust, ontdek de indrukwekkend grote en hypermoderne Bowers & Wilkins productiefaciliteiten in Worthing en krijg natuurlijk alle ins en outs van de nieuwe 800 D3 serie. Compleet met de eerste luisterindrukken per model.Â
Good old England
Voordat ik van start ga, is er altijd de prettige soort spanning over zowel het reisdoel als natuurlijk de producten zelf. Voorafgaande aan deze reis, die mij samen met een keur aan internationale journalisten naar de fabriek in Worthing zal brengen, weet ik al dat het om de introductie van de compleet vernieuwde 800 serie zal gaan. Hoe de verschillende modellen er nu eigenlijk uit zien en wat voor noviteiten erin verwerkt zijn, is op dat moment nog helemaal blanco. Voor mijzelf bestaat een belangrijk deel van een fabrieksbezoek doorgaans uit het proeven van de plaatselijke sfeer. Iets wat in Engeland door de doorgaans prettige en ontspannen omgangsvormen, het immer prachtige natuurschoon en het behoud van het nationaal erfgoed, altijd een heerlijke ervaring is.
De Engelse zuidkust waaraan ook Worthing is gelegen, blijkt daarbij ondanks de veel hogere breedtegraad, zelfs de nodige mediterrane trekjes te bezitten. Zo speelt zeker in de zomer een belangrijk deel van het leven zich aan het strand en op boulevards af, staan er op verschillende plaatsen winterbestendige palmbomen en heeft de plaatselijke bevolking de vrolijkheid en het typische gemakkelijke en ontspannen gevoel, wat je eerder in landen rond de middellandse zee zou verwachten. De reden waarom ik u dit allemaal vertel, is omdat je veel van deze cultuur en dit gevoel ook in de talloze Bowers & Wilkins ontwerpen uit zowel het heden als het verleden terug kunt horen.
Good old Bowers & Wilkins
Net zoals verschillende andere bekende Engelse luidsprekergrootheden zoals KEF en Tannoy, is ook Bowers & Wilkins een langlopende merknaam. Opgericht in 1966 door John Bowers hebben sinds die tijd talloze vaak zeer succesvolle modellen het levenslicht gezien. In 1993 schreef het merk met de introductie van de beroemde oer Nautilus luidsprekergeschiedenis. Want deze (zeker voor die tijd) bizar gevormde luidspreker, wist door zijn ‘form follows function’-vormgeving zulke goede meettechnische en klankmatige eigenschappen te verenigen, dat het model tot op de dag van vandaag als boegbeeld van de onderneming dient. Aansluitend op deze technologiedrager, zag in 1998 de eerste Nautilus 800 serie het levenslicht. Direct afgeleid van dit lichtend voorbeeld, was deze uit vijf modellen bestaande reeks een eerste poging om de revolutionaire eigenschappen onder te brengen in een meer betaalbare en conventioneel gevormde reeks. In 2005 werd de N800 opgevolgd door de nieuwe 800D serie waarbij de D in dit geval stond voor Diamant. Naast een reeks aan detailverbeteringen, was het echter vooral de eerste serie waarin Bowers & Wilkins industriële diamant op grootschalige wijze voor de tweetermembranen toepaste.
In 2010 werd de 800D modellenreeks nogmaals verder verfijnd en van de laatste inzichten en materialen voorzien, waarmee de D2 versie een feit was. Mede doordat inzichten nu eenmaal continu veranderen en er inmiddels zo veel nieuwe kennis en technieken voorhanden was, besloot de onderneming zeven jaar geleden te starten met de ontwikkeling van de 800 D3 serie. Een modellenreeks die zeker qua boodschap en prestaties, meer in lijn moest liggen met het revolutionaire karakter van de oer Nautilus, dan de evolutionaire voortgang van de voorgaande series. 800 D3, bijna dezelfde naam, maar verder in alles eigenlijk totaal anders.