ARTIKELiEar

Verslag Audioshow iEar' 2015


Rob Nijman | 02 november 2015 | Fotografie Beeldhouwers

Dat Freek van Ham en zijn collega’s een prachtige hifi-zaak in Tilburg runnen, hoeven we je niet meer te vertellen. Zoveel bewijzen de vele Visits en verslagen die vanuit zijn zaak met de lezers van HiFi.nl gedeeld werden inmiddels ook wel. iEar’ Ultimate Sound and Vision is doorheen de jaren een dankbare basis voor tal van shows, evenementen en zelfs productintroducties.

Sommige plannen zijn echter groter dan de capaciteit van de speciaalzaak aan de St. Ceciliastraat. In het weekend op de grens van oktober en november zoekt het team daarom zijn heil op Landgoed De Rosep in Oisterwijk, om de succesvolle A/V 6-daagse van iEar’ – ook ieder jaar in oktober – voor de eerste maal een nog groter podium te kunnen bieden. ‘Van toegankelijke, betaalbare audio-apparatuur tot de exclusieve topproducten’, zo meldt de affiche voor de zaterdag en zondag, bedoeld voor uitgebreide demonstraties van het beste wat er op de audiomarkt verkrijgbaar is.

Nieuwe graadmeter in het najaarslandschap?
Beweren dat iEar’ er voor die eerste editie in geslaagd is een imposant deelnemersveld van importeurs en fabrikanten te verzamelen, is een understatement. Het lijstje merken is een fraaie dwarsdoorsnede van het hedendaagse aanbod, en de namen van ‘sprekers’ lezen als een who’s who van hifi-ingenieurs en graag geziene vertegenwoordigers die hun sporen in deze branche ruimschoots verdienden.

Niet toevallig is Freek van Ham de eerste die we op deze prachtige herfstzaterdag tegen het lijf lopen. Het was eerder even zoeken naar een plekje voor de auto, omdat het parkeerterrein voor de deur reeds vol was, dus het is makkelijk te raden hoe hij zich voelt. “Ik leef nog”, is de eerste reactie van iemand die duidelijk een erg drukke periode achter de rug heeft. En dan glunderend: “om tien uur zaten de eerste luisterruimtes al helemaal vol!” Een beeld dat doorheen de dag overigens niet anders is. “Je hoopt erop”, zo meldt Bas van Oosten van Bowers & Wilkins, “maar erop rekenen doe je niet.” Toch moet er nog voor het einde van de ochtend al een extra demonstratiesessie met John Dibb ingeroosterd worden om de nieuwe 800 Serie aan iedereen te kunnen introduceren. En ook die wordt beter bezocht dan het aantal stoelen toelaat.

Gastenlijst
Debet aan de uitstekende opkomst is ongetwijfeld ook het aantal bekende namen dat de demonstraties van hun merken luister bijzet, de genoemde ‘sprekers’ dit weekend. Een greep uit dat internationale lijstje? Ron Cornelius (McIntosh), John Dibb (Bowers & Wilkins), Johan Coorg (KEF), Anders Ertzeid (Hegel), Raphael Triomphe (Focal), Jochen Räke (Transrotor), Jeremy Brown (Monitor Audio), Michael Børresen (Scansonic) en Roland Hoffman (Dynaudio). Samen goed voor een fraai cluster aan hifi-merken, waar toch ook weer de nodige primeurs mee gemoeid zijn. Laten we het plattegrondje van het weekend eens aflopen.

EDITORS' CHOICE