REVIEWTeufel

Recensie: Raumfeld Stereo M en One S

Jamie Biesemans | 13 januari 2015 | Teufel

Met de Stereo M en de One S breidt de al kroostrijke Raumfeld-familie opnieuw uit. Twee heel andere speakers zijn het, die elk hun mannetje goed weten te staan.

Teufel kennen we allemaal als de grote voortrekker van direct verkoop aan de consument, maar de Duitse hifi-fabrikant is eveneens een heuse pionier op vlak van streaming en multiroom te noemen. Terwijl heel wat nieuwe namen zich nu pas op dit segment storten, lanceert Teufels Raumfeld al sinds 2008 het ene interessant streaming-toestel na het andere. Het boeiende gevolg is dat Teufel wellicht het compleetste multiroom-aanbod heeft op de markt én dat het ondertussen al aardig wat ervaring heeft opgedaan. En dat merk je meteen als je de twee nieuwste streaming-speakers onder de loep neemt.

Het betere werk
Het is een beetje gek, maar de Stereo M zou bij veel andere merken een topmodel heten - maar bij Raumfeld is dat niet het geval. Dat heeft alles te maken met de echte hifi-roots, waardoor Teufel het aandurft om zijn multiroomaanbod veel ruimer te maken dan de concurrentie. Een wat hoger segment wordt daarbij niet ontweken. Zo is er al jaren de Raumfeld Stereo L, bestaande uit een paar forse en indrukwekkend goede streaming vloerstaanders, waaraan een prijskaartje van 1.500 euro bengelt. Niet weinig als je kijkt naar een speelveld waar streamingspeakers eerder voor bedragen als 300 tot 500 euro van hand wisselen. Maar de L is dan ook hors catégorie, om even een term van de Tour de France te lenen.

De Stereo M kan je beschouwen als de kleinere broer van deze Stereo L, al spreken we hier wel over een alles behalve compacte set boekenplankspeakers. ‘Klein’ is hier niet op zijn plaats. Niet buiten categorie misschien, maar dan wel ‘catégorie une’. Met afmetingen van 42 x 21 x 27 cm en een gewicht van 10,5 en 11,5 kg, ga je deze speakers niet op eender welke boekplank parkeren. Waarom twee gewichten, vraag je je misschien af? Dat komt omdat één speaker de actieve is, met alle versterking en netwerkonderdelen ingebouwd. De tweede speaker is passief en wordt via een meegeleverde luidsprekerkabel met de actieveling aangesloten. Via de bijhorende app geef je trouwens aan of de actieve speaker het linkse of het rechtse kanaal afspeelt, zodat de plaatsing van het stopcontact nooit een probleem oplevert naar de stereoscheiding toe.

Daarmee raken we een belangrijk pluspunt van de Stereo M aan – eentje dat meteen ook de prijs van 900 euro relativeer. In de doos vind je niet één luidspreker, maar een paar volwaardige speakers. Met één aankoop haal je dus alles in huis om een mooie stereo-opstelling te bouwen. Bij anderen moet je altijd twee losse producten kopen en die via een app koppelen, als die optie tenminste mogelijk is. Stereo-pairing is immers niet bij elk streaming-product mogelijk.

320 watt plezier
De Stereo M is ook niet zomaar de opvolger van de Speaker M, de vorige generatie boekenplankspeakers bij Raumfeld. Technisch spreken we hier over een heel wat geavanceerder product, wat ook het prijsverschil verklaart. Waar de Speaker M een tweewegs-constructie gebruikte, is de Stereo M een grotere driewegs-speaker met een nieuwe coaxiale driver, een basreflex en een veel krachtigere versterkerunit aan boord. 320 watt om precies te zijn!

De Stereo M instellen was in onze testruimte zo gefikst. Buiten het beestje van stroom voorzien en op een knop drukken kwam er niet veel aan te pas. Heel eenvoudig, maar we spelen wel wat vals. We hebben namelijk al een Raumfeld Base staan, een WiFi-router met harde schijf die Teufel vroeger noodzakelijk vond maar niet langer zwaar promoot. Is de Stereo M het eerste Raumfeld-product in huis, dan moet je hem één keer met een netwerkkabel aansluiten. De Raumfeld-app gidst je zo door het proces.

Centrale bediening

De Raumfeld-app bestaat voor iOS en Android, waarbij we heel blij zijn om te merken dat de app op onze iPad en Sony Xperia Z2 Tablet in aangepaste vorm verschijnt. Als je dan toch extra schermoppervlakte hebt, dan is het leuk als app-bouwers er gebruik van maken, toch? Voor zaken als het volume te regelen en kamers beheren is de app op een tablet naar ons gevoel veel handiger in gebruik, en sowieso net iets mooier.

De donkere Raumfeld-app is makkelijk in gebruik en brengt je vanaf het hoofdscherm meteen naar alle mogelijke muziekbronnen: eigen afspeellijsten en bestanden, internetradio, muziekdiensten en ook de line-in. Dat het laatste zo prominent wordt uitgespeeld is wel fijn, want de Stereo M beschikt over een analoge ingang waar je bijvoorbeeld een cd-speler op kan aansluiten. Heb je meerdere Raumfeld-kamers, dan kan je via deze weg een cd ook elders in huis laten horen.

Door te vegen op het hoofdscherm schakel je snel tussen recente en favorieten albums, wat vooral leuk is als je vaak eigen bestanden beluistert. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de compatibiliteit van eigen muziekbestanden, want Raumfeld ondersteunt wel bijzonder veel formaten. Lossy formaten (MP3, Ogg, WMA en AAC) werken probleemloos, evenals lossless bestanden op cd-kwaliteit of hoger (WAV, FLAC en Apple Lossless). Ook onze hi-res FLAC- en ALAC-bestanden (tot 192 KHz en 24-bit) speelden probleemloos af. Qua muziekdiensten heb je twee keuzes: Napster en Spotify. In Duitsland is er ook de optie WiMP, maar die dienst met FLAC-streaming heeft zijn weg nog niet gevonden naar de Benelux. Hopelijk komt daar snel verandering in! Net zoals vele anderen, is Spotify bij Raumfeld via de Connect-functie geïntegreerd. Dat wil zeggen dat de Raumfeld-speakers rechtstreeks vanuit de Spotify-app te bedienen zijn – maar ook dat je Spotify-streams niet gelijktijdig in meerdere kamers kan afspelen.

Een vrij unieke Raumfeld-eigenschap die we wel op prijs stellen, is het onderscheid tussen kamers en spelers. Bij de meeste multiroomsystemen staat een kamer of zone gelijk aan één toestel. Maar bij Raumfeld kan je een kamer permanent koppelen aan meerdere apparaten, waarna ze achteraf als een geheel verschijnen. En dat is wel handig als je over een grote ruimte beschikt waar je meerdere speakers installeert, zoals een open keuken met eetgedeelte.

MERK

EDITORS' CHOICE