NIEUWS

Onzichtbare techniek

Van den Kommer had bij het ontwerp van zijn droomhuis vrijwel niemand nodig. Het enige aspect waarvoor hij wel wat advies kon gebruiken, was de techniek. De architect wilde de besturing van de installaties in de woning zo veel mogelijk automatiseren om zo het comfort te verhogen en in extra gemak te voorzien. Randvoorwaarden waren een eenvoudige bediening en de onzichtbaarheid van de techniek. Het moest er wel zijn, maar mocht niet prominent naar voren treden. Hij klopte daarvoor al in een heel vroeg stadium aan bij Elektropartners in Heerhugowaard. “Vanaf de tekenfase hebben we samen om tafel gezeten om invulling te geven aan de woningautomatisering. Dat was een slimme zet van de eigenaar, want in die fase kun je nog alle kanten op. Toen we zijn wensen hoorden, was meteen duidelijk dat we de woningautomatisering op het KNX-protocol moesten uitvoeren. Dat is de enige manier om alle apparatuur en installaties met elkaar te laten communiceren in dezelfde taal, zodat ze in samenhang en op afstand zijn te besturen”, zegt Roald de Jong van Elektropartners.



Centrale bediening

Want inderdaad, Van den Kommer wilde alles centraal kunnen bedienen. Dat kan nu, via een touchscreen in de woonkamer, maar deels ook via de smartphone. Zelfs het touchscreen moest klein en onopvallend zijn, de keuze viel in dit geval op een iPad mini. Hierop kunnen de bewoners de verlichting in de hele woning schakelen en dimmen, het verwarmingsprogramma aanpassen, de beelden van de beveiligingscamera’s bekijken, de thuisbioscoop en de audio in de woonkamer bedienen en alle gegevens uitlezen uit de installaties. In één oogopslag wordt bijvoorbeeld duidelijk waar nog lichten branden en zijn die op afstand uit te schakelen. In feite loopt veel vanzelf, volgens vooraf geprogrammeerde schakelingen en scenes. Daar heeft niemand omkijken naar. Maar de visualisatie van het systeem maakt alle instellingen zichtbaar en biedt de mogelijkheid om die eenvoudig aan te passen. Ook de beveiligingsinstallatie is gekoppeld aan de KNX-installatie. Zo zal bij het inschakelen van het alarm, en dus het verlaten van de woning, automatisch alle verlichting uit gaan en schiet de verwarming in de spaarstand. Bij het afgaan van het alarm, springt alle verlichting op volle sterkte aan.



Alleen stofzuigen doet KNX niet
De KNX-wandtasters van Jung geven de mogelijkheid om de verlichting lokaal te schakelen en te dimmen, of één van de gewenste scenes te kiezen. In de kinderkamers is een deel van de sensoren afgeschermd, ofwel op het ‘kinderslot’. De vloerverwarming staat op een vast comfortprogramma, maar de temperatuur is per ruimte steeds aan te passen aan de persoonlijke voorkeur, ook weer via de wandtasters. In het souterrain is de verlichting gekoppeld aan het gebruik van de beamer voor een filmvertoning. Bij de start van een film, dimmen de inbouwspots automatisch terug. Ook de grondspots in de tuin die de bomen rondom het perceel aanlichten, schakelen op een vast programma aan en uit. De mechanische ventilatie is weer gekoppeld aan het douchegebruik. De ventilatie start bij het betreden van de badkamer op standaardniveau en toert tijdens het douchen automatisch op. Het enige wat KNX nog niet doet is stofzuigen. Maar daar heeft het gezin toch weer een slimme oplossing voor. Met een centrale zuigunit in het souterrain en contactpunten in de wand in alle ruimten, is de zuigslang overal in te pluggen. Voordelen: nooit meer sjouwen met de stofzuiger op de trap en geen uitlaat van stof en vieze lucht in de ruimte.


EDITORS' CHOICE