ARTIKELApple

Komt er een Apple televisie?

De Apple TV is dus géén tv, maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat Apple vroeg of laat met een volwaardig televisietoestel op de markt gaat komen. Steve Jobs gaf daar in zijn biografie al enige hints over. Hij zegt: 'I'd like to create an integrated television set that is completely easy to use (...). It will have the simplest user interface you could imagine. I finally cracked it'. Sindsdien draait de geruchtenmolen natuurlijk op volle toeren – we schreven er eerder over

Wellicht gaat de televisie van Apple, als die er al komt, er ongeveer zo uitzien

In mei dit jaar gooit huidig Apple CEO Tim Cook nog wat olie op het vuur: 'I don't want to go into detail, but it (televisie, red.) continues to be an area of great interest for us.' We zijn benieuwd.

Apple computers
En ja, natuurlijk maakt Apple nog steeds computers. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: die zijn in hun specifieke rol als muziekbron niet noemenswaardig superieur of inferieur in vergelijking met Windows machines. Toch zeker niet sinds je ook op Windows pc's iTunes kunt draaien. Wel zou je kunnen stellen dat Apple computers dankzij hun vormgeving en afwerking huiskamervriendelijker zijn dan de gemiddelde Windows computer. Het is niet onze bedoeling om de eigenschappen van alle courante Apple computermodellen van a tot z uit de doeken te doen, maar de voornaamste zaken – met betrekking tot muziekweergave – zetten we graag even op een rijtje.

Mac Pro
Apple heeft op dit moment zes computerreeksen in het gamma. Nu ja, strikt genomen zijn het er overigens slechts vijf, want de nieuwe Mac Pro zal pas leverbaar worden vanaf december dit jaar. Sowieso lijkt het er sterk op dat de Mac Pro – niet te verwarren met de MacBook Pro! – de minst interessante computer is om als audiobron te gebruiken. De Mac Pro is in de eerste plaats een zeer performante machine, die – zoals de naam ondubbelzinnig suggereert – gericht is op de professionele gebruiker. De Mac Pro torst bovendien een ‘vanaf’ prijskaartje van zo maar eventjes € 3.049. Slik.

De nieuwe Mac Pro werd voor de eerste keer aan het publiek getoond tijdens de WWDC (Apple Worldwide Developers Conference), in juni dit jaar. Tegen het einde van het jaar wordt hij in de winkels verwacht.

Een ander nadeel is dat de Mac Pro waarschijnlijk geen harde schijf meer aan boord zal hebben. In de plaats daarvan zal een Solid State Drive (SSD) worden gebruikt. Zo'n SSD is superieur aan een ouderwetse harde schijf, dat wel, maar is in verhouding vele malen duurder. Als je dus iet of wat muziekbibliotheek hebt, kom je er niet met SSD's. Natuurlijk kan je wel een externe harde schijf aan deze Mac koppelen – een heleboel zelfs, en dankzij Thunderbolt 2 kan je rekenen op een pittige doorvoersnelheid –, maar dan zit je weer met externe kastjes en met nog meer kabelgedoe. Cd's rippen lukt ook niet. Tenzij je er nogmaals een extern kastje bijhaalt.

Aan de andere kant: als je een potente 4K videobron zoekt voor je nieuwe 4K tv of projector, dan is zo'n supergespierde Mac Pro zonder meer een interessante kandidaat. Feit is dat deze machine tot drie 4K displays tegelijk kan aansturen en dat hij compatibel is met HDMI 1.4. Dat laatste is natuurlijk wel een beetje sneu, aangezien we intussen aan de HDMI 2.0 norm toe zijn.


EDITORS' CHOICE