ARTIKELApple

Apple en HiFi deel III – Van Apple TV tot Mac Mini

In het slot van dit Apple drieluik kijken we naar de (on)mogelijkheden van de Apple TV en gaan we na welke Apple computer het best geschikt is als geluidsbron voor je hifi- of AV-set...

Het inleidende stuk vind je hier, het tweede deel – getiteld iOffensief – staat achter deze link.

Apple producten staan niet bekend om hun lage prijzen. Maar misschien is de Apple TV wel een uitzondering op die regel. Het apparaatje kost namelijk slechts € 111. Inderdaad: 'apparaatje'. De Apple TV meet 10 bij 10 bij 2.5 cm. Je krijgt er een fysieke afstandsbediening bij, maar je kan hem ook bedienen met een iOS-apparaat. Het is de bedoeling dat je de Apple TV via een HDMI-kabel aansluit op je AV-receiver of op je tv. Een optisch digitale verbinding voor geluid is eveneens beschikbaar.

De Apple Tv laat zich op een eenvoudige manier aansluiten op je AV-set – lees ook onze volledige review

Apple TV: Video
Eerst en vooral kun je de Apple TV gebruiken om films te bekijken die je koopt of huurt via iTunes. Maar het is de vraag of je dat überhaupt wel wilt. Want bij het merendeel van de films zijn geen Nederlandse ondertitels voorzien. En bij tekenfilms valt het vaak voor dat er geen Nederlands gesproken soundtrack beschikbaar is. Om het nog vervelender te maken, is het zo dat je bovendien niet eens op voorhand met zekerheid kunt nagaan of er al dan niet Nederlandse ondertitels en/of een gesproken Nederlandse soundtrack bij de film zit die je wil huren of kopen. Als de omschrijving van de film in het Nederlands is, dan is dat een goede indicatie dat je je op Nederlandse ondertitels of een Nederlands gesproken soundtrack mag verheugen. Maar zeker is het vooralsnog dus niet. Tamelijk waardeloos. We kunnen alleen maar hopen dat Apple hier in de toekomst eens werk van maakt.

Gedoe met ondertitels en gesproken talen is knap vervelend

Je kunt de Apple TV ook gebruiken om naar YouTube en Vimeo filmpjes te kijken. Niets mis mee, maar dat kan je met veel moderne blu-ray spelers en Smart tv's ook al. Een andere toepassing bestaat uit het streamen via AirPlay van filmpjes en foto's die je op je iOS apparaat opgeslagen hebt. Bovendien kan je ook foto's die je eerder aan je Flickr account toegevoegd hebt weergeven via Apple TV. Hetzelfde verhaal voor de foto's die je beschikbaar maakt via het Photostream gedeelte van de iCloud.

Apple TV: Audio
Je kan de AirPlay functie ook gebruiken om muziek vanop een iOS-apparaat weer te geven. En het is ook mogelijk om de Apple TV te gebruiken als een audiostreamer die de muziekbestanden van je iTunes bibliotheek kan weergeven. En tenslotte kan je ook muziek via de iCloud streamen. Alles bij elkaar genomen is de Apple TV best wel een leuk dingetje, maar dan ook niet meer dan dat. Maar als het apparaatje nieuwe functies krijgt en/of als Apple het ondertitel/taal verhaal ernstig neemt, dan kan dat nog best veranderen.


EDITORS' CHOICE