ARTIKELApple

MacBook Air

Van de overige vijf Apple computer families zijn er drie bestemd voor draagbare toepassingen: de MacBook Air, de MacBook Pro en de MacBook Pro Retina.

Elegant en nog best betaalbaar, deze MacBook Air

De MacBook Air is in hetzelfde bedje ziek als de Mac Pro: er zit geen harde schijf in het apparaat. Om die reden bedraagt de maximale opslagcapaciteit van de MacBook Air niet meer dan 256 Gb. Daar staat tegenover dat de MacBook Air wel een heel fraai en compact apparaat is. Daarbij is de Air familie niet onredelijk geprijsd.

MacBook Pro
Apple beschouwt het MacBook Pro aanbod als twee aparte categorieën – de ene met Retina scherm en de andere zonder –, en dat is niet helemaal onterecht.

De MacBook Pro is verkrijgbaar in twee formaten en met of zonder Retina scherm

De Retina modellen zijn namelijk enkel verkrijgbaar met SSD opslag, terwijl de 'gewone' MacBook Pro wél nog over een harde schijf beschikt. Het begint er echter steeds meer op te lijken dat Apple van plan is om in de toekomst volledig afscheid te nemen van de harde schijf. Voor de toepassing die we hier voor ogen hebben – het gebruik van een computer als muziekbron in de woonkamer – is dat een nadeel. Want: hoe compacter, hoe meer geïntegreerd (lees: met zo min mogelijk extra randapparatuur) en hoe minder kabels, hoe liever we het zien. Maar waar de Air- en de Retina modellen niet de mogelijkheid bieden om cd's te rippen, kan de MacBook Pro met standaard scherm (enkel de 13'' versie is overgebleven), dankzij de ingebouwde 'SuperDrive', dat wel nog.

Computer type Mac Pro* MacBook Air MacBook Pro
Cd/Dvd-drive ingebouwd? NeenNeenJa
Harde schijf? NeenNeen500 Gb tot 1 Tb**
SSD? Ja128 tot 512 Gb**128 tot 512 Gb**/***
Scherm? Neen11.6 of 13.3"13.3 of 15.4"
Prijs (vanaf) Onbekend€ 1.029€ 1.229
HDMI JaVia Mini DisplayPort naar HDMI adapter (van andere fabrikant)Via Mini DisplayPort naar HDMI adapter (van andere fabrikant)
Audiouitgang Minijack (analoog/optisch digitaal)Minijack (analoog)Minijack (analoog/optisch digitaal)
USB USB 3 (4x)USB 3 (2x)USB 3 (2x)
Afmetingen (HxBxD)**** 25.1 x 16.8 x 16.81.7 x 30 x 19.22.41 x 32.5 x 22.7

 

 

Computer type MacBook Pro Retina iMac Mac mini
Cd/Dvd-drive ingebouwd? NeenNeenNeen
Harde schijf? Neen1 Tb tot 3 Tb**500 Gb tot 1 Tb**
SSD? 128 tot 768 Gb**256 tot 768 Gb**/***256 Gb***
Scherm? 13.3 of 15.4"21.5 of 27"Neen
Prijs (vanaf) € 1.529€ 1.385€ 655
HDMI JaNeenJa
Audiouitgang Minijack (analoog/optisch digitaal)Minijack (analoog/optisch digitaal)Minijack (analoog/optisch digitaal)
USB USB 3 (2x)USB 3 (4x)USB 3 (4x)
Afmetingen (HxBxD)**** 1.9 x 31.4 x 21.945 x 52.8 x 17.53.6 x 19.7 x 19.7

* Model is nog niet verkrijgbaar, dus informatie is louter indicatief

** Van minimaal voorgeïnstalleerde opslagcapaciteit tot maximale opslagcapaciteit, na uitbreiding

*** Indien voor SSD opslag gekozen wordt is er geen ruimte meer beschikbaar voor een harde schijf

**** Als het model in verschillende groottes leverbaar is geven we de afmetingen van het kleinste model

iMac
De iMac is een fraai uitgevoerde, elegante machine. Hij beschikt over een geïntegreerd scherm, naar keuze met een diameter van 21.5" of 27", en kan geleverd worden met een flinke harde schijf. Op die manier blijft het kabelgedoe beperkt tot het absolute minimum.

Dankzij z'n fraaie vormgeving en dito afwerking voelt de iMac zich op z'n plaats in de woonkamer

Daar staat tegenover dat hij te groot is om zomaar ergens weggemoffeld te kunnen worden. Maar als hij bijvoorbeeld een plaatsje kan veroveren op een bureaumeubel in de woonkamer, hoeft dat helemaal geen bezwaar te zijn. In het andere geval is eenMacBook Pro (kies dan wel voor het 13” non-Retina model waar een harde schijf in zit) of een Mac mini allicht een betere optie. De iMac moet het tegenwoordig trouwens ook al zonder ingebouwde cd drive stellen. De Mac mini (zie hieronder) heeft evenmin een cd drive.

Mac mini
Op zoek naar de kleinste, fijnste én goedkoopste Mac? Dit is 'm. En ja, hij heeft ook nog een harde schijf onder de motorkap zitten. In de basisversie zit een 500 Gb exemplaar en in de iets duurdere versie krijg je zelfs 1 Tb opslagcapaciteit. Dat begint er op te lijken. En dankzij zijn compacte vormgeving – hij meet 20 x 20 x 4 cm – raak je hem overal gemakkelijk kwijt.

Ja, hij is klein, deze Mac mini. Maar hij is ook goedkoop. En meer dan krachtig genoeg om als volwaardige AV-bron te worden ingezet.

Eén nadeel: je moet de tv inschakelen als je hem wil bedienen, want de mini beschikt niet over een scherm. Als kan je natuurlijk altijd nog wel een los, compact scherm aanschaffen voor dat doel.

Conclusie

Apple maakt een aantal buitengewone producten, en is met name sterk in het quasi perfect integreren van hard- en software. Om die reden is het nieuwste operating systeem voor de Mac – dat is OS X Mavericks – tegenwoordig volledig gratis. En als je een nieuwe Mac of een nieuw iOS apparaat aankoopt, krijg je voortaan ook de iLife en iWork softwarebundels gratis.

Het gevolg van dit alles is een optimale user interface, die de meeste gebruikers als erg prettig ervaren. Volkomen terecht, naar ons idee. En omdat Apple er ook nog eens in geslaagd is om zichzelf een hip en trendy imago aan te meten, is het bedrijf zeer succesvol. Misschien zelfs wel té succesvol. Het punt is dat er op den duur een soort feitelijk monopolie ontstaat, en dat is in de meeste gevallen geen optimale situatie voor de consument. We hopen van harte dat Apple zijn succesvolle bedrijfsvoering verder zet, maar tegelijk hopen we evenzeer dat de rest van de markt wat meer weerwerk gaat bieden.

En dan zijn we niet zozeer geïnteresseerd in verkoopaantallen – op dat vlak doet het Android kamp het bijvoorbeeld lang niet slecht –, maar in echte, innovatieve producten en diensten. En in lagere prijskaartjes voor al dat fraais.


EDITORS' CHOICE