REVIEWKlipsch

Icon KF-28


Marnix Bosman | 03 augustus 2013 | Fotografie Fabrikant | Klipsch
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 03 mei 2013

De KF-28 is meer dan 1 meter hoog (hxbxd: 1100x241x406mm) en weegt bijna 27 kilo. De luidspreker is een 2-weg basreflex systeem en is uitgerust met een 1 inch aluminium tweeter en twee 8 inch grafiet membraan woofers. De woofers worden volledig parallel aangestuurd en het cross-over punt tussen de woofers en de tweeter ligt op 1800 Hz. De 1 inch tweeter is geconfigureerd als een compression driver en is voorzien van een zogenaamde 90°x90° Tractrix hoorn. Het principe van een Tractrix hoorn is vergelijkbaar met dat van een klassieke exponentiële hoorn. De Tractrix variant heeft een bredere afstraling wat vooral bij hifi luidsprekers heel interessant is.

Een essentiële eigenschap van een hoorn is de akoestische versterking en die eigenschap zie je terug in het rendement van de luidspreker. De KF-28 heeft een rendement van 98dB/w/m. Dat cijfer geeft het luidheidsniveau aan dat de KF-28 kan produceren op 1 meter afstand zodra je hem met 1W elektrisch vermogen aanstuurt. Een waarde van 98dB is hoog en geeft aan dat je reeds met een heel klein versterkertje een hoog audiovolume kunt creëren. Een zware versterker heeft de KF-28 niet nodig, hoewel hij dat vanuit elektrisch oogpunt overigens wel kan hebben. Zo'n hoog rendement is heel gunstig omdat de versterker relatief weinig werk hoeft te verrichten en dat hoor je doorgaans terug in een heel soepel, dynamisch en makkelijk geluid.

De basreflex poort van de KF-28 zit aan de voorzijde en dat is gunstig als de luidspreker in de buurt van een wand geplaatst moet worden. De vormgeving van de KF-28 is verder vrij klassiek en simpel. De hoeken van de MDF behuizing zijn niet afgerond en dat is jammer in verband met diffractie. De luidspreker is verder afgewerkt met een vrij saaie zwarte houtnerf vinyl. Aan de onderzijde staat de luidspreker op kleine uitstekende pootjes. Deze leveren overigens verder geen bijdrage aan het gedrag van de luidspreker.

Weergave
Klipsch luidsprekers hebben doorgaans een hoog rendement en bij de KF-28 gaat die regel weer volledig op. De luidspreker bouwt heel makkelijk een groots geluidsbeeld op en reeds met een kleine draai aan de volumeknop raakt de kamer volledig gevuld met geluid. Ik heb voor de goede orde een aantal versterkers geprobeerd, inclusief een kleine triode-buizenversterker. De KF-28 blijkt wat betreft versterkers absoluut niet kritisch.

Wat je in combinatie met alle versterkers creëert, is een heel dynamisch geluidsbeeld. Spetterende blazerssecties worden zonder enige moeite op volle oorlogssterkte de kamer ingeblazen. Met de KF-28 krijg je al heel snel het gevoel alsof Chet Baker of Miles Davis recht voor je neus staat. Het 'erbij gevoel' is met deze luidspreker heel sterk en is uiteraard vooral bij live opnames erg leuk. De live-registratie van een concert van Bootsy Collins 'Keepin' Dah Funk Alive' is geen geweldig mooi opgenomen plaat, maar met deze luidspreker komt hij toch wel weer erg goed uit de verf.

De luidspreker kan door het hoge rendement zonder moeite heel hard spelen. Het geluid is ondanks het niveau echter heel soepel en makkelijk waardoor het ook op hoge volumes niet direct vermoeiend wordt. In het laag is de KF-28 stevig en ietwat aan de zware kant, maar het geheel staat toch redelijk goed in verhouding. Speel je doorgaans niet zo luid,  dan is de KF-28 een minder geschikte partner. Op lage niveaus komt het geluid namelijk wat minder makkelijk los en trekt het geluidsbeeld meer naar de speakers. In combinatie met mijn triode buizentrap (max. 18W) is dat effect wat minder, maar nog steeds aanwezig. De KF-28 is echt een luidspreker die je de ruimte moet geven maar dan geeft hij je ook wel het gevoel dat je erbij bent.

MERK

EDITORS' CHOICE