REVIEWKlipsch

Klipsch KF-28 vloerstaande luidspreker

Marnix Bosman | 03 augustus 2013 | Fotografie Fabrikant | Klipsch
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 03 mei 2013

Zegt er iemand "Klipsch", dan zeg ik: "Hoornluidspreker". De naam Klipsch staat namelijk min of meer synoniem voor dit luidsprekerprincipe.

Ondanks dat oprichter Paul Klipsch niet de bedenker is van het hoornprincipe, heeft hij wel een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze techniek. Het merendeel van de ontwerpen van zijn hand maakt dan ook volledig of gedeeltelijk gebruik van een hoorn.

Zijn meest beroemde ontwerp is een volledig hoornontwerp en heeft de toepasselijke naam Klipschorn. Dit model ontwierp Klipsch reeds in 1943, en in 1947 verwierf hij er zelfs een patent voor.

In 2002 overleed Paul Klipsch op 98-jarige leeftijd. Hij had 23 octrooien op zijn naam staan, binnen de akoestiek, de ballistiek en de geofysica.

Hoornluidsprekers
De werking van een hoorn is heel simpel. Zodra je tijdens het roepen even je handen rond je mond vouwt, maak je in feite al een soort hoorn. De toetervorm van een hoorn zorgt voor een versterking van het geluid. Tegelijkertijd wordt het geluid ook meer gebundeld. De hoorn voor een luidspreker is in feite een akoestische versterker en werd als zodanig al gebruikt bij oude koffergrammofoons. In de tijd dat het creëren van elektrisch vermogen zeer moeilijk was, was het gebruik van een hoornluidspreker een handige manier om een hoger luidheidniveau te produceren.

Tegenwoordig is het creëren van veel elektrisch vermogen allang niet meer zo ingewikkeld en is de noodzaak van akoestische versterking dus ook minder relevant. Het belang van hoorns is daarmee echter niet afgenomen. Lage tonen hoorns, zoals in de Klipschorn, zie je in de hifi maar zelden - maar binnen de PA-wereld worden midden en lage tonen hoorns nog veel gebruikt. In de hifi-wereld is het gebruik van een hoorn voor een tweeter bovendien nog steeds een veel geziene techniek.

Klipsch Icon
Voor Klipsch is het allemaal begonnen met de Klipschornm maar sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een grote luidsprekerfabrikant met een breed programma. Het hoornprincipe zie je nog steeds in veel modellen terug zoals ook in de Icon-serie.

De Icon-serie bevat verschillende modellen zoals een compleet home cinema systeem, een soundbar, maar ook een gewone klassiek gevormde boekenplankspeaker en twee vloerstaande modellen. De KF-28 is de grootste van deze twee vloerstaanders.

MERK

EDITORS' CHOICE