ARTIKEL

Citaat PS Audio

Gastauteur | 26 november 2009 | Fotografie Gastauteur

"Maar waarom zou je een andere golfvorm willen produceren dan die welke afkomstig is uit de muur? De reden is dat veel apparaten, in het bijzonder buizenapparaten, maar ook transistor eindversterkers, veel baat hebben bij een langere `laadtijd` (vrij vertaald naar `charging time`) bij hun piek aan energiebehoefte. Om in deze behoefte te kunnen voorzien dien je de golfvorm te veranderen. Die aangepaste golfvorm heet `multiwave`.

De piek van de sinus is het golfdeel waar de meeste apparatuur haar vermogen uithaalt. De energie om de volmaakte sinusvorm, evenals de daarvan afgeleide MultiWave op te bouwen is afkomstig uit de grote voedingselco`s van de PPP."

The effect is a square wave with rounded edges. This waveform is designed to enhance the loading of capacitors in the power supplies of connected equipment. For this specific purpose of capacitor charging, the peaks of a sinewave are important. By squaring off a typical sinewave, capacitor recharge times are accelerated to help increase the dynamic characteristics of an amplifier.

einde citaat.

Dat een volmaakte sinusvorm meer energie levert dan een vervormde bijna-blokgolf is duidelijk geworden in de weken van luisteren. Gebruik van de MultiWave functie geeft bovendien een nog wat krachtiger klankbeeld, alsof de drijvende kracht toeneemt en de versterker is uitgerust met een krachtiger voeding. Maar dit betekent voor mij niet dat het resultaat ook meteen muzikaler is in vergelijking met de instelling die `slechts` de normale, volmaakte sinusgolf voortbrengt. Bij de normale instelling lijkt het resultaat altijd wat lichtvoetiger te zijn, luchtiger en minder zwaar en dat heeft meer charme. Daarnaast vind ik de normale instelling ruimtelijk groter en realistischer dan de MultiWave instelling en ik deel dan ook niet de mening van PS Audio dat de MultiWave het geluid van elke set kan verbeteren.

Na enkele weken luisteren, waarin veelvuldig gewisseld is tussen de normale instelling en de MultiWave instelling, concludeer ik dat mijn voorkeur naar de normale instelling neigt. De MultiWave laat ik steeds vaker links liggen. Bij de normale instelling is de kwaliteit van de ruimtelijke weergave zeker beter en ik prefereer de lichtvoetigheid en luchtigheid in het geluidsbeeld boven de ietwat verstopte toegenomen slagkracht van MultiWave.

PS Audio beweert overigens in een meer technische publicatie dat het vooral de buizenliefhebbers zijn die het meeste baat kunnen hebben bij de toegevoegde energie die de MultiWave golfvorm oplevert. Aangezien er een duidelijk hoorbaar verschil is tussen de twee golfvormen loont het de moeite om er in de eigen set eens goed mee te experimenteren om vast te stellen welke instelling eventueel prevaleert.


EDITORS' CHOICE