ARTIKEL

PS Audio PPP - Deel 4 (slot)

Gastauteur | 26 november 2009 | Fotografie Gastauteur

Gastauteur Toine Dingemans heeft in het verleden al een aantal interessante bijdragen geleverd aan HiFi.nl. Hij is behalve een technisch uitstekend onderlegd hifi-enthousiast ook expert op het gebied van akoestiek. Op zijn website SoundScapes.nu publiceert hij onder andere artikelen over hifi-projecten waar hij mee bezig is, en schrijft hij op zeer toegankelijke wijze over `moeilijke zaken` als akoestiek in de luisterruimte en schone stroom. Dit artikel over de PowerPlant Premier van PS Audio geeft een zodanig goed inzicht in de werking en klankmatige resultaten van deze bijzondere regenerator/lichtnetfilter dat we vroegen of we het mochten doorplaatsen. Deze week het laatste van dit uitgebreide artikel. Deel 1 leest u hier, deel 2 hier, en deel 3 leest u hier.

De basweergave lijkt met de PPP over wat meer body en stevigheid te beschikken. Het is niet zo dat het laag dieper gaat, noch is het vetter, zwaarder of trager geworden. Maar de aftekening (contour) van het laag wint beslist aan zeggingskracht met schone stroom uit de PPP.

Juist op de heel lage luistervolumes van de late avond is dit net zo duidelijk te horen als bij hogere volumes. Eén van de eigenschappen waarom ik de Duetta luidspreker destijds heb gekozen is haar vermogen om zelfs op de meest bescheiden luisterniveau`s nog een compleet geluidsbeeld neer te zetten dat dezelfde klankbalans en ruimtelijkheid heeft behouden als bij hogere volumes. Deze reeds in de set aanwezige eigenschap komt dankzij de PPP beter uit de verf, doordat het geluidsbeeld dan steeds weer de aandacht weet te vangen.

Mijn inschatting is dat dit, in elk geval voor een belangrijk deel, te maken heeft met het gegeven dat er aan de uitgangen van de PPP -- in de standaard instelling "sinewave" -- altijd een volmaakt gevormde sinusgolf verschijnt en niet de bijna blokgolf die het normale, zwaar belaste stroomnet maar al te vaak kenmerkt. Elektrisch piekvermogen is vooral afkomstig uit de toppen van de sinusgolf en wanneer die afgevlakt worden daalt de voor eindversterkers beschikbare stroomvoorziening aanmerkelijk.

PS Audio PPP

Een volgens PS Audio bijzonder nuttige functie van de PPP is de mogelijkheid om, behalve een volmaakte sinus, ook een daarvan afgeleide golfvorm te produceren met een breder piekgebied. Die functie heet "MultiWave" en kan middels de afstandsbediening worden ingeschakeld. Normaal gesproken levert de PPP een volmaakte sinus, maar na het inschakelen van de multiwave functie is deze enigermate `vervormd`, zoals in onderstaande afbeelding zichtbaar is gemaakt.

 


EDITORS' CHOICE