ARTIKELRhapsody

Kharma Elegance Sub

Jan de Jeu | 16 maart 2013 | Fotografie PHOTO40 | Kharma

De Kharma Elegance sub waar het om gaat is, net als de S7, een echte primeur op deze show. Dat de sub aan staat had ik ook wel kunnen zeggen. De enkele woofer van de S7 kan fysiek niet in staat zijn om dit beeld neer te zetten. Dan heb ik het niet over de uiterste stabiliteit van het beeld, maar over het ver doorlopende en goed doortekende laagfundament, iets wat op verrukkelijke wijze tot uitdrukking komt in die bastonen van Marcus. Daarnaast is er sprake van een uitzonderlijk groot beeld waarbij je, door inzet van die subwoofer, echt de als het ware 'ademende' ambiance van de opnameruimte ervaart.

Op verzoek van de klant wordt de naar beneden vurende sub even uitgeschakeld en dat is direct te merken. Al snel daarna wordt hij dan ook weer ingeschakeld. Michael vertelt dat hij bij het opstellen van de set enige tijd geëxperimenteerd heeft met de instelling van de sub. Het grote voordeel is dat deze geen vaste instelwaarden heeft en dus traploos kan worden afgesteld. Hierdoor kun je hem uiterst precies afstemmen op jouw eigen behoefte. Waarbij naast akoestische overwegingen natuurlijk ook de eigen smaak een rol speelt. Ook het bepalen van de juiste plek heeft enige tijd gevergd. Vaak wordt gezegd dat laag niet richtinggevoelig is en dat het dus eigenlijk niet uitmaakt waar je een sub plaatst. De praktijk wijst echter uit dat een optimale plaatsing eigenlijk alleen mogelijk is binnen het luidsprekerveld. Liefst nog op de lijn van de luidsprekers. Toch is ditmaal gekozen voor een plek net achter die lijn.

Iedere luisterruimte is uniek, om over de smaak van de opsteller nog maar te zwijgen. In dit geval is de plaatsing van alle onderdelen van de set echter uiterst mooi uitgekiend en op elkaar afgestemd. Het audiorack staat enigszins schuin in de ruimte maar ook dit heeft een bedoeling. Inmiddels heeft Rob de nieuwste schijf van de vermaarde jazzpianist BoBo Stenson in de CD speler geplaatst. De Kharma's geven direct de excellente opnametechniek van ECM weer. Wat ik oppik is de pure muzikaliteit van het geheel. Heerlijk! Ik vraag me af welke kabels hier ingezet worden en ik heb aan één blik genoeg om te concluderen dat het hier gaat om fraaie Kubala Sosna exemplaren. BoBo heeft plaats gemaakt voor een dame; een al wat oudere opname van Tania Maria. Persoonlijk vind ik dat de stem van Tania Maria altijd een wat gekunsteld karakter heeft maar ditmaal klinkt zij erg natuurlijk. Dat zou zomaar aan de weergavekwaliteit van de Kharma S7 kunnen liggen. Rob is alweer een CD verder. Een opname van Studio Eleven in Hilversum.

Even een uitstapje. Studio Eleven is een studio die de adviezen van Harry ter harte neemt en die soms gebruik maakt van kabels van Rhapsody. Zelf woon ik iets te ver weg om er van te kunnen profiteren maar Studio Eleven stelt zijn opnamestudio open voor bezoekers. Doe er uw voordeel mee.

MERK

EDITORS' CHOICE