REVIEWPrimare

Primare DAC 30

Naast de eerder besproken Audio Physic Classic 10 luidsprekers en de Primare PRE 32 / A34.2 versterkercombinatie leverde importeur More Music ook de nieuwe DAC 30 (2350 euro) bij me af. De DAC 30 is een full-size DAC en zit verpakt in de inmiddels bekende en bovendien erg fraaie Primare behuizing met het ‘zwevende’ frontpaneel. Op dat frontpaneel wordt niet alleen de gebruikte digitale ingang getoond maar ook de sample-frequentie van het aangeboden signaal. Ingangskeuze kan via de 'selector' op het frontpaneel of via de meegeleverde afstandsbediening.

Dat de DAC 30 bedoeld is om zelfs de beste Primare cd-spelers, zoals de inmiddels iets oudere CD 31, op te kunnen waarderen mag blijken uit de volledig gebalanceerd opbouw, de Crystal DSD DAC CS4398 chip en het gebruik van R-core transformatoren. Die gebalanceerde opbouw is ook terug te zien op de achterzijde: naast een gebalanceerde XLR-uitgang heeft de DAC 30 ook een gebalanceerde AES/EBU digitale ingang.

Op de achterzijde vinden we verder nog drie digitale ingangen die naar keuze als optische- of als coaxiale ingang gebruikt kunnen worden, en een USB-B input voor het rechtstreeks verbinden van een computer. PC gebruikers moeten voor de USB-ingang wel eerst een speciale xmos audio-driver installeren, bij Mac’s is dat niet nodig. Deze driver is te downloaden via de Primare website. Uitgangen zijn er in analoge vorm - naast de al eerder genoemde XLR uitgang heeft de DAC 30 ook een ongebalanceerde cinch-uitgang - en coaxiaal digitale vorm.

Som der Delen
Eerlijk gezegd keek ik wel een beetje op van de verkoopprijs van 1500 euro voor de MM 30 Multimedia module. Het betreft namelijk 'slechts' een insteekmodule in een reeds bestaande behuizing die gebruik maakt van de bestaande voeding. En die behuizing en voeding zijn juist twee onderdelen die de prijs erg op kunnen drijven. Zou Primare de MM 30 in een eigen kast geplaatst hebben dan zou de verkoopprijs ver boven de 2000 euro uit moeten komen, terwijl de PRE 32 zelf voor 2100 euro in de prijslijst staat. We hebben het hier dus over een DAC/streamer met serieuze aspiraties. Daarom is het inbouwen in een bestaand apparaat een slimme keuze: tegen relatief(!) lage kosten koop je een zeer hoogwaardig aanvulling op je muziekinstallatie.

Daarbij moet je ook rekening houden met het feit dat je met de MM 30 een topklasse DAC én een topklasse streamer in huis haalt. In dat licht is de gevraagde verkoopprijs goed te verdedigen.

Om de kwaliteiten van de MM 30 DAC te bepalen kan ik hem rechtstreeks vergelijken met de DAC 30. Het is wel jammer dat het (nog) niet mogelijk is om bij het luisteren naar de streamer/media-module de coaxiale digitale uitgang van de MM 30 module te verbinden met een externe DAC. De PRE 32 heeft namelijk geen tape-loop waardoor je twee ingangen onafhankelijk van elkaar kunt laten functioneren. Een rechtstreeks vergelijk tussen de twee DAC’s is daarom via de streamer in de MM 30 niet mogelijk. Voor het beoordelen en vergelijken van de twee DAC's gebruik ik daarom een externe digitale bron.

MERK





EDITORS' CHOICE