REVIEWPrimare

De MM-30 in de Primare PRE 32

...een paar weken geleden kon je op HiFi.nl een recensie van de vloerstaande Audio Physic Classic 10 luidsprekers lezen. Een recensie waarin de chique Classic 10's gecombineerd werden met een stijlvolle Primare set. En die set nemen we deze keer nader onder de loep...

De PRE 32 voorversterker en de A43.2 eindversterker uit deze set mogen inmiddels als bekend worden beschouwd en hebben deze keer 'slechts' een dienende rol. Deze recensie concentreert zich vooral op de kwaliteiten van de DAC 30 en de nieuwe MM30 Multimedia-module in de PRE 32.

Aan de voorkant van de PRE 32 is haast niet te zien dat deze voorversterker verborgen kwaliteiten heeft. Alleen een kort zwart stokje dat een paar centimeter boven de kast uitsteekt zal de oplettende consument verraden dat deze PRE 32 in een thuisnetwerk opgenomen kan worden. Het stokje doet namelijk dienst als WLAN (Wireless Local Area Network) antenne waarmee de PRE 32 via wifi met het internet verbonden kan worden.

Op de achterzijde van de PRE 32 zien we bovendien ook nog een LAN-ingang waarmee je een bedrade verbinding tot stand kunt brengen. Okee...de PRE 32 kan opgenomen worden in een thuisnetwerk, maar wat moet je daarmee? En daar komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw: deze PRE 32 is uitgerust met de MM30 multimedia module (1500 euro) waarin een heuse audiostreamer is verwerkt.

Maar de MM30 is meer dan een streaming-module; het is ook een DAC met vijf digitale ingangen - drie optische, een coaxiale en keuze uit twee asynchrone USB-ingangen - en een coaxiale digitale uitgang. Uitgerust met de MM30 module vormt de PRE 32 hét centrale punt van de hifi-installatie. Zo veelzijdig en flexibel zou iedere moderne (voor)versterker eigenlijk moeten zijn. Zowat elke bron, digitaal of analoog, gebalanceerd of ongebalanceerd, kan zonder omwegen met de PRE 32 verbonden worden. Alleen in een phono-versterker is niet voorzien.

Streaming Device

Als je de achterzijde van de MM30-module goed bekijkt zul je ontdekken dat er twee USB-aansluitingen op zitten: een asynchrone USB-A poort waarop je rechtstreek een iDevice of een UPnP server kunt aansluiten, en een asynchrone USB-B poort waarmee je een computer kunt verbinden. Door een UPnP server rechtstreeks op de USB ingang van de MM 30 streamer-module aan te sluiten kun je in theorie zelfs het hele tussenliggende thuisnetwerk overslaan, wat een kleine winst in geluidskwaliteit op zou kunnen leveren. Het signaal hoeft immers niet door routers en switches of vele meters standaard CAT-kabel. In principe heb je bij deze manier van aansluiten zelfs geen internetaansluiting of thuisnetwerk meer nodig, een NAS of computer met daarop UPnP software, zoals bijvoorbeeld Twonky Media of JRiver, is voldoende om digitale bestanden af te spelen.

Voor de bediening van de streamer moet je UPnP software op je smartphone of tablet (Android of iOS) installeren. Dat kan een generieke App zoals bijvoorbeeld PlugPlayer zijn, maar je kunt daar natuurlijk het beste de eigen Primare App voor gebruiken. De eigen App heeft meteen als voordeel dat je ook het volume op de PRE 32 kunt regelen vanaf je smartphone of tablet. En dat is natuurlijk erg handig.

De streaming software in de MM30 is gebaseerd op het UPnP protocol en herkent dus meteen alle in gebruik zijnde UPnP servers in het netwerk. In mijn geval herkent hij de Twonky bibliotheek op mijn iMac, de standaard UPnP software van de Synology NAS en de op diezelfde NAS geïnstalleerde Squeezebox Server software. Iedere UPnP software heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, welke UPnP server je gebruikt is dus geheel aan jou. Ik kies voor de Squeezebox Server software op mijn Synology NAS waardoor ik ook eenvoudig en snel naar de laatst toegevoegde albums kan navigeren.

MERK





EDITORS' CHOICE