ARTIKEL

Optie 1: alleen een televisie

Eric de Boer | 26 mei 2013

Natuurlijk zijn veel televisiemerken zich ervan bewust dat de beperkte kastruimte van de huidige platte televisies voor problemen zorgen op het gebied van geluidsweergave. Nu zijn er enkele merken die zich er al een voor tijd inzetten om een handige oplossing te bedenken voor dit ‘euvel’. Om meteen maar bij Philips terug te komen; de topsegmenten van de LED-tv’s van dit merk bezitten een subwoofertechniek om toch een vorm van laagweergave te kunnen bieden. Die zaten eerst in de achterkant van de televisie verwerkt, maar worden tegenwoordig in de voet gemonteerd. Dit biedt –vooral bij spraak- een redelijke aanvulling op het frequentiebereik.


Philips 9000-serie met SoundStage in de standaard

Maar ook andere merken hebben technieken uitgevonden die het beperkte frequentiebereik van een televisie zouden moeten aanvullen. Er bestaan zeer platte televisies (bijvoorbeeld van Samsung en LG) die aan de achterkant een platte subwoofer bezitten. Deze driver is meer een soort vlakke conus die vibreert dan een conventionele woofer met uitslag van de conus. Andere televisies laten zelfs delen van de behuizing meetrillen. Oplossingen die wellicht iets toevoegen, maar de kwaliteit van de laagweergave wordt er niet beter op.


Loewe Connect ID

Sony brengt sommige televisies uit met een speciale standaard die als soundbar kan dienen, met als nadeel dat ophangen meteen het voordeel wegneemt van de wat betere geluidskwaliteit. Natuurlijk zijn er ook de merken die in het land der beeldschermen zijn gestapt met een ander oogpunt. Zo hadden Harman/ Kardon en Marantz ooit een televisie in het assortiment. En natuurlijk zijn de designtelevisies van Loewe en Bang & Olufsen door de excentrieke vormgevingen best in staat om toch wat kastruimte te herbergen voor luidsprekers.

Helemaal bekend op dit gebied is de Bose VideoWave televisie (inmiddels opgevolgd), die toch wel een minimale diepte van 14 centimeter kent. Een pure concessie aan het geluid, alleen kan je niet meer van een echt platte televisie spreken. En plat is toch wel de toekomst, nee, van het heden! Tot slot zijn er fabrikanten van tv’s die losse luidsprekers aanbieden die passen bij de televisie.


Bose VideoWave II


EDITORS' CHOICE