ARTIKEL

Een aantal tips

Eric de Boer | 26 mei 2013

Vooralsnog zijn de technieken in beeld en geluidsweergave nog lang niet uitgedacht. Innovaties zullen ons ook de komende jaren worden voorgeschoteld. De televisie wordt steeds dunner, dat is een ding dat zeker is. En wie denkt dat het einde van de techniek in zicht is, vergist zich. Er is tegenwoordig al papier dat geluid kan weergeven en met de komst van onder andere OLED, brilloze 3D en 4K komt wellicht weer een heel andere vorm van televisiekijken aan de orde.


De Samsung LED ES9000 Smart TV op de IFA 2012

Feit is dat het geluid van de huidige televisies steeds matiger wordt en één van bovenstaande opties bijna noodzaak worden. Wie gaat voor het beste in geluidskwaliteit zal niet ontkomen aan een echte home cinema-installatie. Wie gaat voor design moet dus leven met een compromis. En wie het kan betalen, laat een domoticasysteem inbouwen, om de eerste twee opties te combineren.


Of je houdt -financieel- helemaal nérgens rekening mee.. 

Ik wil dit artikel graag afsluiten met enkele nuttige tips:
• Let bij het kopen van een nieuwe televisie op de aansluitingen. Wil je de tv ophangen, dan moeten de aansluitingen niet haaks op de tv gemonteerd zitten, anders komt het toestel alsnog ver van de wand af.
• Maak van tevoren een wensenlijst en een schets van jouw ruimte met de beoogde plaats voor de televisie, de eventuele set en de speakers.
• Wil je alleen speakers op een televisie aansluiten, zorg dan dat deze afstandsbedienbaar zijn om de hardheid te regelen. Een andere optie is om de hoofdtelefoonaansluiting te gebruiken, sommige televisies hebben hiervoor in het menu een volumeregeling.
• Een televisie met luidsprekers die aan de onderkant geplaatst zijn (met de richting ook naar beneden) kunnen op glazen of dunne houten meubels een verstrooid en schel geluid geven.
• Luister in de winkel ook naar het geluid van een televisie, onderling zijn er zeer grote verschillen.


• Gebruik waar mogelijk een goede digitale- of HDMI-kabel. Dit gaat zeker ook op voor de geluidskwaliteit.
• Kies in het geval van draadloze speakers voor een goed doordacht ontwerp. Vaak zijn goedkope speakers erg onderhevig aan ruis en storingen. 
• Een goede dealer laat je de verschillen horen tussen componenten en speakers. Geef de dealer de tijd om dit voor je op te stellen om een zo goed mogelijke demonstratie te kunnen bieden. Vaak werken winkeliers op afspraak om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. ‘Zomaar’ op een drukke zaterdag binnenlopen heeft niet altijd voordelen.

En om af te sluiten: jouw oren zijn nog steeds de beste raadgevers!


EDITORS' CHOICE