ARTIKEL

Hoe verbeter je het geluid van een televisie?

Eric de Boer | 26 mei 2013

Wie in het afgelopen decennium een nieuwe televisie heeft aangeschaft, is er al achtergekomen. Met het dunner worden van de TV door de technieken LCD, LED en Plasma is er weliswaar een verbeterd design verkregen, maar met het afslanken van de diepte van de tv is ook de kwaliteit van het geluid flink afgeslankt.

HiFi.nl vond het daarom tijd om alle huidige mogelijkheden en verschillen nog eens op een rijtje te zetten. Want wie toch wil genieten van een vol geluid ontkomt niet aan een extra set luidsprekers en versterking.

Of toch niet? Terugdenkend aan de conventionele beeldbuistelevisie was de layout van het luidsprekersysteem eenvoudig maar doeltreffend. Een beetje televisie was voorzien van twee luidsprekers naast of onder de beeldbuis die een redelijk stereobeeld konden neerzetten. Voor de lage tonen zat er achterin de kast van de tv een subwoofer die het (mono) weergeven van lage tonen voor zijn rekening nam. Een soort 2.1 systeem, waarmee de gemiddelde huiskamer prima van geluid werd voorzien. Met de intrede van Home cinema en Dolby ProLogic werd het in de jaren negentig ook mogelijk om meerdere luidsprekers aan te sluiten om via de televisie van surroundgeluid te kunnen genieten.

De kenners herinneren zich vast wel de indertijd zeer succesvolle Philips Matchline televisies uit de 9000-serie, die eerst met bedrade en later zelfs met draadloze speakers leverbaar was. Die tijd is niet meer. Lees daarom de volgende opties, en de afsluitende tips!


EDITORS' CHOICE