REVIEWHarbeth

Harbeth P3ESR

Ruim twee decennia geleden introduceerde Harbeth een weergever met een geijkt mini-monitor formaat. Met de HL-P3 wilde Harbeth`s eigenaar en hoofdontwerper Alan Shaw een waardige opvolger voor de BBC LS 3/5a introduceren. Behalve een even neutrale als muzikale weergave stonden een zeer constante productiekwaliteit en een daadkrachtigere weergave op het menu.

Terwijl ES en ES2 versies het origineel opvolgden nam de BBC enkele honderden paren P3`s af (met name van de ES2) die wereldwijd werden ingezet. De heer Shaw wilde desondanks niet op zijn lauweren rusten en heeft daarom een nieuwe mini aan zijn gestaag groeiende weergeverpakket toegevoegd; de P3ESR.

P3ESR

Het duurde maar liefst vier jaar voordat de nieuwe Harbeth mini een feit was. De P3ESR is geen hier en daar aangepaste ES2, het P3 concept is voor de ESR uitvoering geheel herzien. Overigens blijft de P3ES2 in productie, primair voor de BBC om uitbreiding en vervanging van het professionele P3ES2 arsenaal mogelijk te maken. Dat is van voordeel voor muziekliefhebbers die daardoor kunnen kiezen uit verschillende weergavekarakters.


Foto: Kilian Bakker

Met de ESR versie heeft Alan Shaw zijn akoestiek-uk qua bouw en materiaalgebruik op hetzelfde niveau gebracht als de grote leden uit de Harbeth familie. Zo is de achterwand nu niet langer verlijmd maar gemonteerd met tien schroeven (zie foto) en heeft de mid/laag unit een geprofileerde Radial conus. Radial is een door Harbeth zelf ontwikkeld conusmateriaal met minimale kleuring (op de Harbeth website kan men een proefvergelijk met een meer conventioneel conusmateriaal beluisteren). Tot voor kort waren alle Harbeths behalve de P3ES2 van Radial conussen voorzien, nu heeft de jongste P3 er ook ��n en dat verklaart de R in de productnaam.


Foto: Kilian Bakker

Voluit heet de kleinste Radial mid/laag unit LFHAR110 en dat betekent een effectieve conusdiameter van 11 centimeter. Als stofkap draagt de conus een afgeronde kegel die daarmee ook het afstraalgedrag verbetert. Een fraai afgewerkte metalen grille beschermt de 19 millimeter dome tweeter tegen nieuwsgierige vingertjes en net als de Harbeth Compact 7ES3 is die grille in het midden van een soort frontlobe attenuator voorzien in de vorm van een zelfklevend transparant cirkeltje.


Foto: Kilian Bakker

De gesloten klankkast constructie betreft een zogenoemde Super Tuned Structure waarbij het geheel op specifieke punten is verstevigd in plaats van een morsdode constructie (min of meer vergelijkbaar met Spendor`s Critically Damped Cabinet). Aan de achterzijde bevindt zich een set solide single-wire aansluitingen. De kasten van het recensiepaar waren rondom gefineerd in gespiegeld `crown` Rosewood. De grille is gemaakt van een stalen band, bespannen met een elastische zwarte stof wat in het Harbethiaans SuperGrille heet. Het frame is degelijk en zorgt voor minimale diffractieproblemen doordat de stalen band in een gefreesde rechthoek in het front past, zodat enkel het doek zelf voor de units langs loopt. Zelfs de logo`s zijn symmetrisch bevestigd op de frontdoekjes.

MERK





EDITORS' CHOICE