In het oneindige firmament, waarvan wetenschappers nog maar een deel in kaart hebben kunnen brengen, doet men soms ontdekkingen die het hart sneller laten slaan.
Een nieuwe ster, een nieuwe planeet of een nieuwe maan die ergens ver weg om een planeet draait en na ontdekking zoveel dichterbij is gekomen. Soms is het ontdekken van een nieuwe maan aanleiding tot het vinden van een melkwegstelsel. Mijn “eerste maan” staat voor mijn neus en vormt de “proloog” tot een uiterst plezierige ervaring met een serie buizenversterkers die in Nederland is ontworpen, in China wordt gebouwd en wereldwijd gretig aftrek vindt. Met een telescoop naar de kwaliteiten zoeken was niet nodig, toen de maan eenmaal werd verlicht klonk hij als een zonnetje.
ProLogue Two
In de serie van PrimaLuna, een door Durob in Vlijmen bedacht concept, zijn er nu vijf producten die het licht hebben gezien. De ProLogue One met EL34 eindbuizen, de ProLogue Two met KT88, een dual mono voorversterker genaamd Three, en verder de Four en Five eindversterkers met resp. EL34 en KT88 buizen. De lijn is zeer consequent uitgevoerd en qua ontwerp komen telkens gelijke elementen terug. De ProLogue Two, mag ik hem afkorten tot PL2, is een geïntegreerde buizenversterker. Het oorspronkelijke basis-ontwerp is in Nederland verder uitgewerkt door Herman van den Dungen van Durob Audio, “elektronisch” bijgestaan door Marcel Croese, die voorheen reeds bij diverse andere audiobedrijven werkzaamheden heeft verricht. Hij is bij Durob Audio daarnaast verantwoordelijk is voor de nazorg van de door de organisatie geïmporteerde producten. De opzet van de Two, en eigenlijk van de gehele PrimaLuna serie, is het uitbrengen van Spartaans uitgevoerde audioapparatuur voor stereo weergave. Door de Spartaanse uitvoering is het mogelijk tegen een zeer concurrerende prijs hard-wired buizenversterkers te bouwen in China. De apparaten zijn alle voorzien van hoogwaardige componenten, eigen ontwerp transformatoren, een degelijke kast, twee jaar garantie en een gewicht om “u” tegen te zeggen. Waarbij het begrip Spartaans meer slaat op de mogelijkheden van de versterker dan op het uiterlijk en de inhoud. Zo is er bijvoorbeeld geen afstandbediening leverbaar, heeft de versterker slechts vier ingangen en is er niet voorzien in tape in/out. Wel is een phonotrap leverbaar (MM) die in de versterker gebouwd kan worden.
De PL2 werkt met in totaal acht buizen. Een paar 12AU7 en een paar 12AX7 vormen het hart van het voorversterker deel. Vier KT88 buizen het hart van de eindversterker. Het circuit voor gelijkrichting is opgebouwd met halfgeleiders, supersnelle diodes van Philips. Binnen de stalen behuizing is er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hard-wire techniek, het van punt naar punt verbinden met draad van de componenten onderling, zonder gebruik te maken van printplaten. Hard-wire is voor buizen versterkers nog steeds “de” methode om te assembleren, maar het is veel te duur geworden. Slechts in landen als China, waar de loonkosten laag zijn, kan men nog zo werken zonder dat het eindproduct astronomisch veel geld kost. Een blik in het inwendige laat een ALPS potmeter zien, Nichicon en Solen condensatoren. Heel verzorgd is de bedrading. De buisvoeten zijn zonder uitzondering ceramisch. Slechts twee printen zijn te vinden, de eerder genoemde phonoprint die direct achter de Aux 2 ingang zit en een Adaptive AutoBias Board. Het Adaptive AutoBias board werkt als een monitor op de schakeling van de buizen en past constant de bias stroom aan. Daardoor wordt vervorming sterk gereduceerd, staat de buis steeds te spelen in de meest optimale instelling en heeft de buis een langere levensduur. Aan de buitenkant van de kast zien wij voorop twee regelaars: bronkeuze en volume. Achterop vier ingangen: CD, Tuner, Aux 1 en Aux 2. Verder een euro chassisdeel voor netspanning. Zware luidsprekerklemmen accepteren op een 4 en een 8 Ohm tap spades, blank draad en banaanstekkers. Het chassis is zo sterk en zwaar uitgevoerd dat van torderen geen sprake kan zijn. De aluminium frontplaat is leverbaar in zilver, zwart of goud.
Opgegeven (technische) specificaties zijn: een vermogen van 40 Watt per kanaal. Een frequentiebereik van 20 Hz tot 30 kHz binnen 1 dB. Ingang impedantie 65 kOhm. Ingangsgevoeligheid 240 mV voor vol vermogen. Signaal/ruis afstand > 89 dB. Vervorming < 0,25% bij 1 Watt en <1 % bij vol vermogen, mede zo laag door toepassing van het Adaptive AutoBias Board. De stroomafname is maximaal 300 Watt en het ding weegt 17 kilo schoon aan de haak. De interne lay-out bepaalt de vorm en afmeting van de behuizing: 28 x 19 x 40 cm (B x H x D). De levensduur van de buizen is afhankelijk van hoe u met de versterker omgaat, in de praktijk zullen de buizen zeker 2000 tot 3000 uur spelen. Op basis van elke dag twee uur muziek is dat ongeveer drieeneenhalf jaar. De garantie periode strekt zich uit tot twee jaar voor de versterker zelf en zes maanden voor de buizen. De prijs van de PL2 bedraagt 1375 euro.