Het bezitten van een HiFi systeem wordt van oudsher geassocieerd met veel apparaten, kabels en beheer. In het digitale tijdperk zijn er echter steeds meer audio fanaten die kiezen voor geïntegreerde systemen met zo weinig mogelijk componenten. Deze minimale HiFi sets worden vaak bestuurd vanaf een mobiele telefoon, waardoor je al je media, equalizers en monitoren vanuit een besturingspaneel kan beheren.
Externe bijdrage – dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL
Voorbeelden van minimalisme in HiFi
HiFi systemen bestaan van oudsher uit meerdere componenten zoals equalizers, versterkers en speakers. Vandaag de dag winnen all-in-one systemen echter snel terrein. Actieve monitoren met ingebouwde EQ’s en zelfs digitale systemen die kunnen worden beheerd via je digitale telefoon zorgen ervoor dat complexe systemen met meters speakerkabel tegenwoordig compleet overbodig zijn.
Natuurlijk draait het voor de gepassioneerde HiFI hobbyist maar om één ding: het geluid. Alhoewel de discussie over analoge en digitale geluidsweergave waarschijnlijk nooit tot een einde zal komen, kunnen voor- en tegenstanders het waarschijnlijk over één ding eens worden: het is enorm handig om al je apparatuur via een app te besturen.
Het is dan ook geen verrassing dat volledig geïntegreerde HiFi systemen snel terrein winnen. Met een all-in-one HiFi systeem haal je een mediaspeler, equalizer, versterker en soms zelfs speakers in huis met een enkele aankoop. Dergelijke sets worden doorgaans bestuurd vanaf je mobiele telefoon, waardoor het makkelijk te integreren is met je favoriete streamingdiensten en zelfs relatief draagbaar is.
Controle en gebruiksgemak
Het grootste voordeel van een all-in-one of andere minimalistische systemen is ongetwijfeld het dagelijkse gebruiksgemak. Doordat al je apparaten kunnen worden bestuurd via je mobiele telefoon is het een stuk makkelijker om vanuit je luie stoel filters aan te passen terwijl je je e-mail checkt of zelfs je crypto beheert.
Want voor een all-in-one HiFi systeem geldt eigenlijk hetzelfde als een crypto portemonnee, je hoeft maar één keer de juiste keuze te maken. Daarom raden we vooral aan om je goed in te lezen over experts die de beste crypto wallets vergeleken hebben, zodat je jaren kan genieten zonder zorgen.
Alhoewel een mobiele app misschien voor sommigen iets minder intuïtief is dan analoge potmeters, biedt deze doorgaans dezelfde mogelijkheden wat betreft audiobewerking. Daarnaast bieden mobiele HiFi apps vaak meer flexibiliteit. Zo is het vaak mogelijk om verschillende instellingen op te slaan, wat handig is als je naar verschillende genres wilt luisteren.
Audio waar en wanneer je maar wilt
Digitale systemen die vanuit één centrale plek worden aangestuurd maken het mogelijk om met een klik op de knop geluid door iedere kamer in je huis te laten stromen. Vaak kunnen aan all-in-one systemen na de originele aanschaf extra speakers worden toegevoegd, die je kunt plaatsen waar je maar wilt.
Voorkom ruis
Door een HiFi setup met weinig componenten in huis te halen kan je ruis voor een groot deel voorkomen. Ruis kan verschillende oorzaken hebben, maar lange kabels die langs stekkerdozen lopen helpen in ieder geval niet.
Wanneer je gebruikmaakt van een hoogwaardig bluetooth systeem kan je ruis eigenlijk bijna geheel de wereld uit helpen, alhoewel dit weer voor andere uitdagingen zorgt.
Daarnaast maakt een systeem met minder componenten het makkelijker om te identificeren waar ruis vandaan komt.
Duurzaam luisterplezier
Een minimalistisch maar wel hoogwaardig HiFi systeem is niet alleen erg gebruiksvriendelijk: het is ook nog eens duurzaam. Voor hoogwaardige audio apparatuur worden zeldzame grondstoffen gebruikt, en deze apparaten worden meestal niet gerecycled.
Door all-in-one of gewoon minder apparatuur aan te schaffen, voorkom je onnodige productie van elektronica. Daarnaast zorgen minder componenten voor een lagere elektriciteitsrekening, zeker als je voor een grotendeels digitaal systeem kiest.
De minimalistische esthetiek
Geluid is koning, maar het oog wil ook wat. Een minimalistische HiFi setup voorkomt eindeloze kabels, analoge bakbeesten en een verscheidenheid aan mediaspelers. Dit maakt je HiFi systeem niet alleen leuk om naar te kijken, het kan ook handig zijn.
Iedereen heeft waarschijnlijk wel fysieke apparatuur met functies die ze niet echt gebruiken. Aan deze knoppen zal je nooit zitten, maar ze nemen wel ruimte in en lijden je af van de functionaliteiten waar je wel op dagelijkse basis van geniet.
Bij een minimalistisch hardware systeem dat wordt bestuurd vanaf je minimale telefoon zal je nooit last hebben van ongebruikte functionaliteiten: in veel gevallen kan je de interface namelijk aanpassen naar wens.
Economische voordelen
Naast dat het handig, efficiënt en duurzaam is, kan het aanschaffen van een minimalistisch hardware systeem ook goed zijn voor je portemonnee. Vaak is het mogelijk om met een paar allesomvattende hoogwaardige componenten al klaar te zijn.
Dit voorkomt de behoefte om je constant bezig te houden met het aanschaffen van nieuwe versterkers, equalizers of DAC’s. Door in één keer een goed systeem aan te schaffen voorkom je toekomstige kosten en spijt.