Vorig jaar mei recenseerde ik de Cinemateq picture optimizer plus, met een goed resultaat. Voor een diepgaandere algemene beschrijving van het produkt verwijs ik alvast naar die test. Er is echter inmiddels een opvolger van dit model op de markt, met de toevoeging ‘II’. Het uiterlijk van het product kreeg een flinke boost, want in plaats van zwart met een groen display is de scaler nu zilver met een blauw display en wordt hiermee plotsklaps één van de mooist ogende video-processoren die ik ken. Maar men zegt wel eens dat schoonheid van binnen zit en laat ik daar nou net in geïnteresseerd zijn...
HDMI? DVI? SDI?…
Bij mijn vorige bespreking van de picture optimizer plus legde ik het hoe en waarom van scalers uit. Ik raad u aan dit te lezen als het woord ‘scaler’ bij u niet bekend voorkomt. In dit artikel wil ik wat verder ingaan op de nieuwe digitale transportvormen voor video, namelijk DVI, HDMI en SDI. Wat is wat?
DVD is digitaal. Dat betekent dat ergens in het proces van video of film naar DVD het oorspronkelijk vaak analoge beeldsignaal (soms is het bronsignaal voor DVD echter al direct digitaal!) moet worden gedigitaliseerd. Dit gedigitaliseerde beeld met een resolutie van 720x576 pixels heeft een enorme data-omvang, dus wordt er MPEG2 compressie toegepast om de film of concert op 1 schijfje te krijgen. Vervolgens sluit u de DVD-speler aan op uw televisie, projector of plasma met behulp van composite, S-Video of component: analoge beelduitgangen! Is het niet mogelijk om het beeld digitaal te houden, van bron tot weergever? Het antwoord is: ja!
De nieuwe toverwoordjes bij de moderne displays en projectoren zijn DVI, HDMI en SDI. Wat zijn de verschillen? DVI staat voor Digital Visual Interface en is in eerste instantie ontwikkeld voor de PC. Met DVI kan het videosignaal digitaal blijven tot in het display (LCD monitoren kunnen volledig digitaal aangestuurd worden). DVI gaat in consumentenelektronica eigenlijk vrijwel altijd gepaard met HDCP (High-bandwidth Digital-Content Protection). HDCP is een signaal dat wordt meegestuurd om copieren van het videosignaal te voorkomen en te zorgen dat een gescaled DVI signaal niet zondermeer kan worden omgezet naar analoog. Een DVD-speler met HDCP op de DVI uitgang kan alleen gebruikt worden op een display die ook HDCP heeft. Overigens kan DVI ook analoge videosignalen transporteren, dus let hierop bij aankoop. DVI betekent niet altijd DIGITAAL! Men spreekt ook wel van DVI-D in het geval van een digitale DVI uitgang. Overigens zijn er wel verschillen tussen de computerversie van DVI-D en de video-versie van DVI-D. Deze hebben te maken met het niveau van het wit en het zwart. Bij een goede scaler kan er een keuze gemaakt worden.
HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface en kan dezelfde signalen transporteren als DVI (op een kleinere connector), maar heeft naast het transporteren van digitale video ook de mogelijkheid voor digitaal multi-kanaals audiotransport. Dit maakt deze interface een uitstekende keuze voor de toekomst.
Zowel DVI als HDMI zijn in staat tot het transporteren van hoge resoluties tot 1080p, alleen is de minimum resolutie voor DVI 480p. Bij HDMI kunnen ook 480i en 576i worden overgedragen.
SDI (Serial Digital Interface) is een uitzendstandaard. Een SDI uitgang is niet erg gebruikelijk op DVD-spelers, omdat SDI geen enkele vorm van kopieerbeveiliging heeft. Er zijn echter veel fabrikanten die bestaande DVD-spelers kunnen opwaarderen met een dergelijke uitgang. Aangezien een SDI uitgang exact uitgeeft wat er uit de MPEG2 decoder komt, is dit de meest accurate manier om een video-signaal digitaal te transporteren naar een videoprocessor als de picture optimizer.