REVIEWCinemaTech

Subjectieve prestaties en conclusie

Garmt van der Zel | 10 februari 2005 | CinemaTech

Zag ik bij de technische beoordeling van de scaler al verbeteringen, bij de subjectieve test wist ik ook vorderingen op de beeldkwaliteit te bespeuren. Het zwakke punt van de ‘plus’ bleek bij de ‘plus II’ omgeturnd te zijn naar zijn sterke punt, namelijk PAL videomateriaal. Bij videoregistraties als Robbie Williams Live at The Royal Albert Hall zag ik zelden zo weinig artifacten in het beeld. Iedere mogelijke stand en beweging van de microfoon en het kapsel van de microfoon was vrij van enige staircasing (strappetjes op schuine lijnen) of line twitter (trillende horizontale lijnen). Indrukwekkend! Ook PAL filmmateriaal werd met de cinemateq prachtig weergegeven. Ik zag met Brotherhood of the Wolf zeer soepele pans, prachtige texturen in kleding en natuurlijke materialen en een enorme diepte. Al met al zeer filmisch, met een pakkende kleurweergave. Dit zijn resultaten met PAL die ik nog niet eerder zag in een scaler van deze prijs.

Cinemateq picture optimizer plus II

Met NTSC filmbeelden waren de resultaten vrijwel even goed als met PAL, hoewel de echte 3:2 pulldown resultaten van de DVDO iScan HD (deze locked op de candence van de oorspronkelijke film frames en weet zo judder compleet te elimineren) niet gehaald worden. Deze gelockte 3:2 pulldown is echter alleen van belang voor CRT projectoren die ook echt de verversingsfrequentie zonder verdere bewerking weer kunnen geven. Met NTSC videomateriaal zag ik wat staircasing, wat eigenlijk niet echt te voorkomen is. In ieder geval was er met NTSC video sprake van een goede beeldscherpte. Hoewel Faroudja’s DCDi zeer artifactvrij is met NTSC videobeelden, werd er met de cinemateq een iets scherper beeld gerealiseerd. Dit zijn keuzes van een fabrikant en de ene keuze is niet persé beter dan de andere. De Silicon Image processor in de DVDO iScan HD heeft ook met video een scherper beeld en lijkt in zijn performance met NTSC vrij veel op de cinemateq.

Er viel mij zowel met PAL als NTSC op dat een lichte aliasing (een soort dubbele contour rond scherpe contrastovergangen) in de eerdere plus in deze nieuwe plus II ook was verminderd.


Conclusie


Cinemateq is er met de picture optimizer plus II in geslaagd een verbetering op hun eerder uitgebrachte picture optimizer plus te realiseren. De bonus is dat gebruikers van de oudere versie zonder kosten kunnen upgraden naar de plus II door alleen maar de laatste firmware te downloaden.
Zij krijgen hiermee alleen niet het fraaie nieuwe display en uiterlijk van de plus II.

Cinemateq picture optimizer plus II

De beeldkwaliteit vooral met PAL is vrijwel perfect (wat met de vroegere firmware niet het geval was) en zal op bijna iedere display of projector een verbetering op kunnen leveren, tenzij deze zijn uitgerust met een laatste generatie Faroudja DCDi bewerking en digitale beeldingang. Als u vooral PAL materiaal heeft en een al wat ouder model projector of lcd/plasma display, gaat u vrijwel zeker vooruit in kwaliteit met de plus II, vooral als u gebruik maakt van de SDI ingang van de scaler. Het beeld zal filmischer worden, met minder storende beeldfouten en meer subjectieve beelddiepte. De resultaten met NTSC zijn t.o.v. de vorige versie niet duidelijk verbetert, hoewel de aliasing zowel met PAL als NTSC licht verbeterd is, voor een nog filmischer beeld.

Al met al een uitstekend resultaat van een fabrikant die heel kritisch is op mogelijke verbeteringen in hun produkten. De relatief lage prijs is gezien de prestaties en flexibiliteit van het produkt volledig gerechtvaardigd. Met PAL (regio 2) materiaal is deze scaler voor zijn prijs zelfs onverslaanbaar.

 

Importeur:
VariTech
Prunuslaan 52
6921 EM  DUIVEN
Nederland
Tel. +31 (0)316 - 540522
Fax. +31 (0)316 - 540527
Website: http://www.varitech.nl
E-mail: info@varitech.nl

Prijzen:
Picture optimizer plus II (zilver): 1495 euro incl. BTW   
Picture optimizer plus II SDI (zilver): 1895 euro incl. BTW     


EDITORS' CHOICE