REVIEWCinemaTech

In- en uitgangen en mogelijkheden

Garmt van der Zel | 10 februari 2005 | CinemaTech

Belangrijk bij een apparaat als deze is uiteraard het aantal en de soorten in- en uitgangen. Hier een opsomming van de ingangen: 2x Scart, 2x S-Video, 2x Composite en 2x Component (Y,Pr,Pb). Een dubbele SDI-ingang is te verkrijgen tegen een meerprijs. Qua uitgangen zijn beschikbaar: RGBHV (VGA) op 5x BNC en mini D-sub15, component (Y,Pb,Pr) en DVI-D. RGB kan worden uitgegeven als RGBHV (H en V sync), RGBs (combined sync) en RGsB (sync on green). Ook is een ‘pass through’ mogelijk van VGA-signalen. De standaard picture optimizer heeft ten opzichte van de ‘plus’ minder ingangen (3, namelijk 1x Scart, 1x S-Video en 1x component) en 1 VGA uitgang (mini D-sub15).

Cinemateq picture optimizer plus II

In de nieuwe versie van de picture optimizer plus II is er een keuze gekomen voor de computer of video-variant van DVI. Dit is een waardevolle functie om de zwart- en witniveaus goed te krijgen bij video.

Cinemateq picture optimizer plus II


Mogelijkheden


De picture optimizer plus II heeft met de versie 3.1 firmware (meest recente is 3.3) de keuze uit maar liefst 22 verschillende resoluties gekregen, waaronder echte 720p en 1080p resoluties en populaire resoluties als 852x480 (Matterhorn) en 1365/1366x768 (plasma). Hieronder alle resoluties op een rijtje:

Cinemateq picture optimizer plus II

Zit uw resolutie hier niet bij, dan kunt u er zelf twee aanmaken op 2 pixels nauwkleurig! Bijzonderheden bij de nieuwe ‘plus II’ zijn verbeterde kleurbalans en kleurtemperatuurregeling. Maar het gaat niet alleen om de het aantal features dat werd verhoogd, ik heb ook het idee dat de beeldkwaliteit iets beter is geworden, hierover zo meer.


Technische prestaties


Als testapparatuur werd mijn Marantz DV8300 DVD-speler ingezet, die zijn signaal via Crystal Cable component kabels aanbood aan de picture optimizer plus II. Als weergever diende mijn Barco Cine 8 CRT-projector, met 5x BNC kabels van Crystal cable aangesloten op de plus II. De scaler werd ingesteld op ‘Quadrupling’, wat resulteert in een resolutie van 1140x960/1152p, een prima resolutie voor de gebruikte projector. Er werd getest met zowel PAL (regio 2, Europa) als NTSC (regio 1, Verenigde Staten/Canada) DVD`s.

Cinemateq picture optimizer plus II

Op technisch vlak leek er niet veel veranderd t.o.v. de eerdere versie van de picture optimizer plus. Nog steeds was het 6,75 Mhz patroon (hoogste resolutie DVD) wat onduidelijk (op zich zijn er maar weinig scalers die dit perfect doen), hoewel ik vermoed dat als er gebruik was gemaakt van de SDI-ingang, dit patroon haarscherp zou zijn geweest. Een duidelijke verbetering zag ik echter in het feit dat het witste wit niet meer werd afgekapt (geen clipping). Fijn om te zien dat een fabrikant een continue verbetering weet aan te brengen in haar producten!

De NTSC beelden ‘Montage of Images’ op de DVD Video Essentials waren niet perfect, bij de video-beelden was wat staircasing te zien. Er werd wel onmerkbaar overgeschakeld van video naar film en weer terug. Ik heb eigenlijk alleen de Faroudja DCDi met zijn diagonale interpolatie hier zo goed als perfect zien presteren.

Cinemateq picture optimizer plus II

Ik ben korte tijd geleden in het bezit gekomen van de Peter Finzel en Burosch Referenz test DVD’s, waarop een aantal zeer moeilijke PAL testen staan, zoals die van een pendel die heen en weer zwaait, alsmede video-opnames met schuine en één video-lijn dikke verticaal bewegende beelden. De cinemateq sloeg zich tot mijn verbazing meedogenloos door de testen heen en verbeterde hiermee de DVDO iScan HD, die ik eerder deze tests aanbood. Vooral de video-beelden werden bij de DVDO iScan met meer trillingen weergegeven dan bij de cinemateq. Dit maakte mij nieuwsgierig naar de beeldtesten.


EDITORS' CHOICE