NIEUWSTAD

TAD M1000TX: stereo eindversterker in de Evolution productlijn

Het Japanse Technical Audio Devices Laboratories, Inc. (TAD) heeft de TAD M1000TX tweekanaals eindversterker aangekondigd. De M1000TX weegt 29 kilogram en is de nieuwste toevoeging aan de Evolution Series van hificomponenten en hij komt in een zwarte en zilverkleurige uitvoering.

TAD M1000TX: stereo eindversterker

De nieuwe TAD-M1000TX van TAD vervangt de TAD M1000 uit 2019 en bevat een groot aantal verfijningen, waaronder een opnieuw ontworpen circuittopologie en vermogenstransformatoren, om naar eigen zeggen een krachtig geluid te leveren met een uitzonderlijke helderheid. De TAD-M1000TX is natuurlijk gebouwd volgens de lijnen van de andere leden van de Evolution Series, t.w. de TAD D1000TX disc-speler, TAD DA1000TX DA-converter en TAD-C1000 voorversterker.

TAD M1000TX: ultieme symmetrie in circuitopologie

Bronnen van positieve en negatieve stromen die door de spreekspoelen van een luidsprekerunit gaan, moeten identiek zijn om het membraan met de grootste precisie aan te sturen. Daartoe maakt de TAD-M1000TX gebruik van een BTL-ontwerp (bridge-tied load) dat twee afzonderlijke versterkers verbindt in een gebalanceerde configuratie voor de linker- en rechterkanalen in het versterkingscircuit van de invoer- tot de uitvoerfasen. In dit ontwerp behouden positieve en negatieve voedingen een perfecte symmetrie en zijn alle voedingscircuits afzonderlijk ontworpen voor elk kanaal.

De nauwgezette inspanning om ultieme symmetrie te bereiken tussen linker- en rechterkanalen en tussen positieve en negatieve signalen stopten daar niet. De ontwerpers hebben het aardingspunt opnieuw ontworpen, dat dient als referentiepunt voor symmetrie, niet alleen elektrisch maar ook structureel.

TAD M1000TX: transformatoren met een hoge capaciteit, zuiverheid en efficiëntie

De TAD M1000TX wordt aangestuurd door verbeterde dubbele hoge capaciteit ringkerntransformatoren met een vermogen van elk 1 kVA. Om de zuiverheid van de voeding te vergroten, is de interne spoel van de transformator rechtstreeks verbonden met het voedingscircuit, waardoor de contactpunten met de leidende draden worden geminimaliseerd. Bovendien zijn de aansluitingen voor rechtstreeks aangesloten spoelen, montageklemmen voor moederborden en klemschroeven allemaal gemaakt van zuurstofvrij koper, gecoat met niet-magnetische materialen om zelfs de kleinste magnetische vervormingen te elimineren.

De vorm van de doorsnede van de transformatorkern is opnieuw ontworpen en is cirkelvormig i.p.v. vierkant in zijn voorganger. Het cirkelvormige ontwerp verbetert het contact tussen de kern en de spoelen, waardoor ongewenste lekkage van magnetische flux en trillingen wordt geminimaliseerd. Het resultaat is een voeding met een grotere zuiverheid en responsiviteit, wat bijdraagt aan een uitzonderlijk nauwkeurige aansturing van luidsprekermembranen.

TAD M1000TX: vermogen van 500 Watt per kanaal bij vier Ohm

De TAD-M1000TX levert een verbluffende 500 Watt per kanaal bij vier Ohm. Dit wordt mogelijk gemaakt door de vereenvoudigde klasse D single-output uitgangstrap bestaande uit power MOSFET-halfgeleiders met ultralage weerstand in geleidingsmodus.

TAD M1000TX: nauwkeurig ontwerp voor trillingsbeheersing

De zware behuizing van de TAD M1000TX wordt ondersteund door een driepunts ondersteuningsstructuur met intern omgekeerde spikes, die het chassis isoleert van externe trillingen. Het minimale contact met het oppervlak waarop de TAD M1000TX staat voorkomt volgens de fabrikant dat externe trillingen door de voeten reizen en circuits en onderdelen in de behuizing negatief beïnvloeden. Dit uitgebreide trillingsbeheersingsontwerp resulteert in een meer gecondenseerde en energieke audioweergave waarbij de ruimtelijke nuance van de muziek intact blijft.

Robuuste extra grote, hoogwaardige luidsprekeraansluitingen op het achterpaneel, vergelijkbaar met die in de Reference Series-versterkers, verminderen de mechanische en elektrische belasting van aangesloten luidsprekerkabels om aldus de stabiliteit te verbeteren.

TAD M1000TX: bi-amping-optie

De TAD M1000TX biedt een bi-amping optie voor compatibele speakers. Met deze optie kan één TADM1000TX worden aangesloten op de tweeter terminals van de rechter en linker speakers en een andere op hun woofer terminals. De bi-amping verbinding elimineert interferentie tussen speaker units, wat hun scheiding verbetert. Deze optie haalt het beste uit versterkers en luidsprekers.

TAD M1000TX: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting komt de TAD M1000TX in de loop van november 2024 voor levering beschikbaar. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

TAD M1000TX: technische specificaties 

  • Vermogen: 500 Watt bij 1 kHz, vier Ohm
  • Nominale vervorming:  minder dan 0,05% bij 1 kHz, vier Ohm
  • S/R-verhouding: 112 dB of hoger
  • Frequentierespons (+0/-3 dB): 10 Hz tot 50 kHz
  • Versterkingsfactor: 29,5 dB
  • Cinch-ingang: 0,75 Volt / 50 kOhm
  • XLR-ingang: 1,5 Volt / 100 kOhm
  • Opgenomen vermogen, in bedrijf: 250 Watt
  • Opgenomen vermogen, stand-by: 0,5 Watt
  • Afmetingen (B x H x D): 440 x 148 x 479 millimeter
  • Gewicht: 29 kilogram


EDITORS' CHOICE