NIEUWSTAD

TAD lanceert D1000TX (met SACD-loopwerk) en DA1000TX (zonder SACD-loopwerk)

Vandaag heeft TAD niet alleen een set vloerstaande luidsprekers genaamd Evolution Two gelanceerd, maar ook twee digitale apparaten. De D1000TX wordt gepresenteerd als Digital Media Center en is voorzien van een SACD-loopwerk en een geavanceerde DA-converter. De DA1000TX is bedoeld voor wie geen SACD-loopwerk nodig heeft. Beide apparaten komen in de loop van deze maand op de markt en zijn leverbaar in een zilverkleurige of zwarte uitvoering.

TAD D1000TX en DA1000TX

De nieuwe D1000TX en DA1000TX van Technical Audio Devices Laboratories Inc. (TAD) hebben dezelfde vorm en hebben veel overeenkomstige functies en aansluitingen. Het grootste verschil is de plaatsing van een SACD-loopwerk in de D1000TX. Dat loopwerk kan natuurlijk ook gewone geperste en gebrande CD’s afspelen.

Tot op zeker hoogte mag worden gesteld dat beide toestellen een conservatieve functieset hebben. Er zitten geen streaming-functies op en ook geen Bluetooth-connectiviteit. Het weglaten van streaming-functies heeft ook een voordeel want streaming-functies kunnen niet verouderen of uitvallen. Beide apparaten lijken gebouwd voor een hele lange periode van gebruik.

Naar eigen zeggen heeft TAD veel tijd en moeite gestoken in het ontwikkelen en bouwen van een goede USB-interface. De Asynchronous USB Communication Engine beheert het muzieksignaal afkomstig van een computer en andere digitale apparaten op een uiterst nauwkeurige wijze. Een zeer nauwkeurige klok genaamd Ultra-High C/N Master Clock UPCG (ultra-high-precision crystal generator) en een field-programmable gate array (FPGA) kunnen signaal tot een resolutie van DSD256 (11,2 MHz) en PCM tot 384 kHz verwerken.

Iedere ingang en iedere digitale uitgang heeft een eigen klok om beïnvloeding te elimineren.

De voedingstransformator is rechtstreeks verbonden met het voedingscircuit ter verlaging van onnodige contactovergangen. De uiteinden van de wikkelingen zijn voorzien van zuurstofvrije koperen schroefogen die zijn met een laag non-magnetisch materiaal. De transformator is gemonteerd op een zes millimeter dikke voet.

Het zwaartepunt van beide toestellen is zoveel mogelijk naar beneden gelegd. De behuizing is gemaakt van acht millimeter dikke aluminium platen. De voeten zouden resonanties en andere ongewenste mechanische beïnvloeding van binnenuit of buitenaf effectief moeten tegengaan.

TAD heeft zowel de D1000TX als de DA1000TX voorzien van een direct toegankelijke volumeregeling dus de gebruiker zou de toestellen zonder tussenkomst van een voorversterker kunnen aansluiten op een eindversterker of een set actieve luidsprekers. Voorts is de DA1000TX uitgerust met een hoofdtelefoonuitgang die is voorzien van een aparte volumeregeling.

Het SACD-loopwerk in de D1000TX is grotendeels gemaakt van aluminium. De binnenkant is voorzien van een laag matte zwarte verf zodat reflecties van de laser geen kans krijgen om de werking negatief te beïnvloeden. Het loopwerk leest SACD’s, CD’s CD-R’s en CD-RW’s.

TAD D1000TX en DA1000TX: technische specificaties

TAD geeft een S/R-verhouding op van 115 dB. Bij een binnenkomend signaal van 88,2 kHz of hoger leveren de analoge uitgangen een frequentiebereik van 10 Hz tot 40 kHz (-1 dB). Bij een binnenkomend signaal van 44,1 kHz is dat 10 Hz tot 20 kHz (-1 dB). De analoge uitgangen geven respectievelijk maximaal 4 Volt (XLR) en 2 Volt (cinch) uitgangsignaal.

De afmetingen zijn 440 x 150 x 406 millimeter (B x H x D) en het gewicht is 18,5 kilogram voor de D1000TX en 16,5 kilogram voor de DA1000TX.

TAD D1000TX en DA1000TX: prijzen en leveringsinformatie

De TAD D1000TX en DA1000TX komen in de loop van deze maand op de markt in een zilverkleurige en zwarte uitvoering. De zwarte uitvoering wordt alleen op bestelling gemaakt en heeft een langere levertijd.

TAD D1000TX (met SACD-loopwerk):           18.800 euro
TAD DA1000TX (zonder SACD-loopwerk):   14.500 euro


EDITORS' CHOICE