NIEUWSTAD

TAD Labs lanceert voorversterker TAD-C1000

Sinan Kökbugur | 03 augustus 2023 | Fotografie Fabrikant | TAD

De Japanse fabrikant Technical Audio Devices Laboratories (TAD Labs) heeft een nieuwe voorversterker genaamd TAD-C1000 aangekondigd, de nieuwste toevoeging aan de Evolution-serie. De TAD-C1000 volgt de stijl van de andere componenten van de Evolution-serie, waaronder de schijfjesspeler TAD-D1000TX, DA-converter TAD-DA1000TX en eindversterker TAD-M1000. Naar verwachting gaat de levering in de loop van oktober beginnen.

TAD-C1000: analoge voorversterker

Technical Audio Devices Laboratories Inc (TAD Labs), opgericht in 1975, is een afstammeling van Pioneer en heeft zich ontwikkeld tot ontwikkelaar en bouwer van hificomponenten en luidsprekers voor zowel de consumenten- als de professionele audiomarkt. Over Pioneer gesproken, TAD Labs pioniert geregeld met nieuwe technische ontwikkelingen.

De TAD-C1000 is straks leverbaar in een zilverkleurige en zwarte uitvoering is een voorversterker met vier gebalanceerde (XLR) en twee ongebalanceerde (cinch) ingangen. Verder heeft de TAD-C1000 twee gebalanceerde en twee ongebalanceerde uitgangen. Desgewenst zouden dus vier stereo eindversterkers aangesloten kunnen worden.

Om het hoogste niveau van complementariteit van signalen te bereiken, hebben de ontwerpers de prestatiekenmerken van elke gebruikte field-effect transistor (FET) getest en paren met gelijke specificaties gekozen voor positieve en negatieve elementen voor de C1000. Deze aandacht voor detail heeft volgens TAD de stabiliteit van het voorversterkingscircuit naar een hoog niveau getild. Verder heeft TAD Labs naar eigen zeggen voor de TAD-C1000 een circuit gebruikt van een eentraps stroomterugkoppelingsversterker die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de M700 eindversterker en andere TAD hifi-componenten en nu is opgenomen in het versterkergedeelte van de TAD-C1000.

TAD-C1000: volumeregeling

Het op maat gemaakte elektronische volumeregelingscircuit van TAD beschikt over een ladderweerstandschakeling die uitzonderlijk nauwkeurige verzwakkingsprestaties en een ultralage vervorming van minder dan 0,0005 procent bij 1 Vrms-invoer bereikt. De volumeknop heeft een verfijnde look en feel en is gemonteerd op zeer nauwkeurige kogellagers om een uitzonderlijk soepele rotatie te garanderen. Het in het midden gemonteerde ontwerp duidt op de symmetrische lay-out van de interne circuits in de traditie van de Evolution-serie hifi-componenten.

TAD-C1000: symmetrische opbouw

Om zelfs de kleinste versterkingsfouten van positieve en negatieve signalen, evenals tussen rechter- en linkerkanalen, te onderdrukken, zijn is de layout van de circuits symmetrisch op het onderste chassis geplaatst. Het streven naar perfect symmetrisch design houdt daar niet op. TAD is zelfs zo ver gegaan om twee voedingstransformatoren, de chassisconstructie en de aansluitingen op het achterpaneel symmetrisch te plaatsen om een optimale gewichts- en trillingsbalans te bereiken. Met deze uitgebreide symmetrische ontwerpen worden signalen die door de TAD-C1000 gaan versterkt in een uniforme elektrische en mechanische omgeving, wat bijdraagt aan een geluid met een grotere stereofonische impact.

De zwaar uitgevoerde behuizing van de TAD-C1000 wordt ondersteund door de kenmerkende spike-vormige voeten van de Evolution-serie. Het minimale contact met het oppervlak waarop de TAD-C1000 staat, voorkomt dat externe trillingen door de voeten gaan en elimineert elk nadelig effect op circuits en onderdelen in de behuizing.

TAD-C1000: voeding met twee ringkerntransformatoren

Twee vermogenstransformatoren zijn elk gemonteerd op een zes millimeter dikke messing voet die de door de transformator veroorzaakte trillingen dempt. Om de zuiverheid van de voeding te vergroten, is de interne spoel van de transformator rechtstreeks verbonden met het voedingscircuit, waardoor de contactpunten met aansluitdraden tot een minimum worden beperkt. Bovendien zijn terminals voor direct aangesloten spoelen, montageterminals voor moederborden en klemschroeven allemaal gemaakt van zuurstofvrij koper gecoat met niet-magnetische materialen om zelfs de kleinste magnetische vervormingen te elimineren.

De audio- en besturingscircuits worden elk aangedreven door een speciale grote ringkerntransformator. Het exemplaar voor het audiocircuit heeft onafhankelijke interne spoelen voor de rechter- en linkerkanalen. Dit ingenieuze aardingssysteem zorgt voor een perfecte symmetrie tussen positieve en negatieve signaalniveaus en tussen rechter- en linkerkanalen.

TAD geeft voor de TAD-C1000 een frequentiebereik op van 10 Hz tot 100 kHz op niveau -1 dB. De opgegeven S/R-verhouding is 120 dB. De nieuwe voorversterker meet 440 x 150 x 406 millimeter (B x H x D). Het gewicht is 17 kilogram en dat is meer dan menige eindversterker.

TAD TAD-C1000: prijs en leveringsinformatie

Nar verwachting zullen de eerste leveringen in oktober 2023 plaats gaan vinden. De koper kan straks kiezen uit een zilverkleurige en zwarte uitvoering. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE