NIEUWSTAD

TAD Evolution M1000: tweekanaals klasse D-eindversterker

Het in Japan gevestigde audiobedrijf TAD Laboratories heeft de M1000 gelanceerd, een tweekanaals eindversterker die werkt in klasse D. De nieuwe M1000 is een krachtpatser die 250 Watt per kanaal aan acht Ohm kan leveren. De opbouw is volledig dual mono. Ieder kanaal heeft zijn eigen ringkerntransformator.

TAD Evolution M1000: tweekanaals stereo-eindversterker

Technical Audio Devices Laboratories Inc. (TAD), heeft binnen de zogenaamde TAD Evolution-productlijn een scala aan producten bestaande uit luidsprekers, versterkers en bronnen. Binnen deze productlijn zijn verschillende stijlen te zien. Aan de ene kant, de systemen TAD Evolution C2000 voorversterker en TAD Evolution M2500MK2 Power Amplifier en aan de andere kan de systemen TAD Evolution D1000MK2 Disc-speler en TAD Evolution DA1000 DA-converter. Deze twee groepen zijn heel verschillend qua uiterlijk. De nieuwe M1000, een tweekanaals eindversterker,  past met zijn uiterlijk helemaal bij de TAD Evolution D1000MK2 Disc-speler en TAD Evolution DA1000 DA-converter.

Alle aspecten van de TAD M1000 volgen een dual mono-ontwerpstructuur met de transformatoren, gelijkrichterschakelingen, afvlakcircuits en stabilisatieschakelingen volledig onafhankelijk voor het linker- en rechterkanaal. Bovendien wordt de symmetrie binnen elk kanaal gehandhaafd door afzonderlijke positieve en negatieve spanningsrails te gebruiken. De gebruiker heeft de keuze tussen cinch- of XLR-ingangen. Eventueel kan de M1000 ook als monoversterker worden gebruikt.

De M1000 werkt in klasse D is met 250 Watt per kanaal aan acht Ohm een krachtpatser te noemen. Aan vier Ohm kan 500 Watt per kanaal geleverd worden. Vanwege het klasse D-ontwerp wordt de versterker niet echt warm en zijn dus ook geen grote koellichamen nodig. Volgens TAD heeft klasse D-techniek, afgezien van het hoge rendement en de lage warmteontwikkeling, nog meer voordelen. Klasse D zorgt volgens TAD voor een “snelle” versterking, zodat de energie rechtstreeks wordt geleverd vanuit de voeding naar de luidsprekers.

TAD heeft ook veel aandacht besteed aan het trillingvrij maken van de binnenkant van de versterker. Het chassis rust op een zogenaamd driepunts draagstructuur en “intern omgekeerde” spikes die gemaakt zijn van CRMO staal (een chroom-molybdeen legering). Volgens TAD worden trillingen op deze wijze effectief buitengehouden en dat zou de klank ten goede moeten komen.

Klasse D-versterker zijn vaak klein en licht maar de M1000 is dat niet. Het relatief hoge gewicht van 29 kilogram is verklaarbaar door de zwaar uitgevoerde lineaire voeding die als basis twee ringkerntransformatoren heeft. De afmetingen van de M1000 zijn 440 x 479 x 148 millimeter (BxDxH).

De TAD M1000 heeft een frequentiebereik dat loopt van 5 Hz tot 50 kHz. De signaal/ruis-verhouding is 112 dB. De opgegeven maximale vervorming is kleiner dan 0,05 procent (20 Hz tot 20 kHz, 250 Watt, 4 Ohm).

TAD Evolution M1000: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe TAD Evolution M1000 zal worden gedemonstreerd op de komende High End beurs in München. Hij is verkrijgbaar in zilver of zwart en wisselt voor 16.990 euro van eigenaar.EDITORS' CHOICE