NIEUWSPS Audio

PS Audio Aspen FR5: de eerste (tweeweg) monitorluidspreker van het bedrijf

De Amerikaanse fabrikant PS Audio is met name bekend van zijn versterkers, DA-converters en schone stroom producten. PS Audio heeft ook vloerstaande luidsprekers uitgebracht maar een monitormodel was er nog niet, tot voor kort. De Aspen FR5 is de eerste monitorluidspreker van PS Audio en hij is volgens de ontwerpers geschikt voor voor kleine en middelgrote ruimtes.

PS Audio Aspen FR5: tweeweg monitorluidspreker

Nog niet zolang geleden heeft de Amerikaanse hififabrikant PS Audio zijn portfolio uitgebreid met luidsprekersystemen. De modellen FR10, FR20 en FR30 zijn vloerstaande modellen en ze krijgen gezelschap van het eerste monitormodel genaamd Aspen FR5. Met de introductie van de compacte tweeweg Aspen FR5 moet het volgems PS Audio mogelijk zijn om een concertzaal in elke kleine tot middelgrote kamer te simuleren. Het doel van de ontwikkelaars was om een oplossing te creëren die de hifiliefhebber het gevoel zou geven dat de luidspreker "verdwijnt" en dat alleen de magie van de muziek mag worden waargenomen.

De nieuwe PS Audio Aspen FR5 is een tweeweg systeem, waarbij de tweeter een vlakke magnetische tweeter van 2,5 inch is met een Teonex-membraan, De woofer kan een lange slag maken en heeft een 6,5 inch conus gemaakt van polypropyleenvezels. Aan de achterkant is een passieve radiator gemonteerd met afmetingen van 6 x 9 inch.

Bijzondere aandacht werd ook besteed aan de cross-over, die is opgebouwd met op maat gemaakte filmcondensatoren en hoogwaardige luchtkern spoelen. Het is ontworpen als een Linkwitz-Riley-filter van de 6e orde en de cross-over frequentie ligt op 1,75 kHz.

De behuizing van de PS Audio Aspen FR5 meet 36,83 x 20,32 x 33 centimeter (H x B x D) en de fabrikant heeft een passende standaard gemaakt. De Aspen FR5 weegt 12,1 kilogram en dat is een indicatie voor de stevigheid en stijfheid van de behuizing. De frontplaat (baffle) is gemaakt van glasvezelversterkte kunststof en in de behuizing zijn natuurlijk de nodige schotten en verstevigingen geplaatst. Het afdekfrontje is eenvoudig te bevestigen want het is voorzien van magneetjes.

 

Het door de fabrikant opgegeven frequentiebereik loopt van 35 Hz tot 20 kHz. De Aspen FR5 heeft een impedantie van 6 Ohm en een gevoeligheid van 83 dB. De fabrikant adviseert een versterker met een vermogen tussen 50 en 150 Watt.

PS Audio Aspen FR5: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe PS Audio Aspen FR5 komt in twee uitvoeringen, t.w. hoogglans wit en hoogglans zwart. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.


EDITORS' CHOICE