NIEUWSPS Audio

PS Audio Aspen FR10: de kleinste vloerstaander van de Aspen productlijn

De Amerikaanse audiofabrikant PS Audio heeft de Aspen FR10 gelanceerd. De Aspen FR10 is een vloerstaande luidspreker maar hij is wat kleiner dan de eerdere FR30 en FR20.

PS Audio Aspen FR10

De Aspen FR10 van PS Audio weegt nog altijd 34 kilogram en is meer dan een meter hoog maar volgens de ontwerpers is hij met name bedoeld voor omgevingen waarin de hoeveelheid ruimte een rol speelt. Naast de FR30 en FR20 is de FR10 nu het meest compacte model,

De Aspen FR10 beschikt over een nieuwe acht inch vlakke middentoner en maakt verder gebruik van het geluid en de technologie van de FR30. De tweeter is eerder gebruikt in de FR20 en FR30.

Als het op basrespons aankomt, heeft de FR10 volgens de ontwerpers een indrukwekkende punch. Volgens opgave van PS Audio pakken de twee nieuwe 6,5-inch woofers op bij 30 Hz. De woofers ktrijgen bijstand van een drietal passieve radiatoren van 6 x 9 inch die het oppervlak voor prestaties maximaliseren, maar discreet aan de achterkant van de luidspreker zijn geplaatst.

Cross-overfrequenties zijn gespecificeerd op 550 Hz en 1,75 kHz (dat is Linkwitz Riley 4e orde akoestisch). De opgegeven gevoeligheid is 86,5 dB (2,83 Volt / 1 meter), met een nominale impedantie van 4 Ohm (minimaal 3,3 Ohm). Het opgegeven frequentiebereik loopt van 32 Hz tot 20 kHz ( op niveau -6 dB), maar in een gemiddelde kamer ligt het -6 dB punt volgens PS Audio op 25 Hz.

Er zijn ook wijzigingen aangebracht aan de constructie van de kast, waarbij het nieuwe ontwerp is voorzien van 'doorgaande bouten' door de hele luidspreker, wat een sterkere structurele stijfheid mogelijk maakt en tegelijkertijd gemakkelijke toegang tot de binnenkant van de luidspreker mogelijk maakt.

De Aspen FR10 komt in een satijnwitte en satijnzwarte uitvoering op de markt. Prijs en leveringsinformatie moeten voor de Benelux nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE