NIEUWSPS Audio

PS Audio aspen FR30: vloerstaander met push-pull magnetostatische middentoners en tweeters

Het in de plaats Boulder in de Amerikaanse staat Colorado gevestigde PS Audio heeft de introductie van de vloerstaande luidspreker aspen FR30 aangekondigd. De PS Audio aspen FR30-luidspreker is een slanke drieweg luidspreker met planair-magnetische en dynamische drivers samen met verschillende innovatieve technologieën. Naar verwachting zal de levering in de loop van het voorjaar van 2022 beginnen. De klant kan kiezen uit de uitvoeringen Pearl White of Sable Black.

PS Audio aspen FR30: slanke maar gewichtige vloerstaande luidspreker

De nieuwe FR30, op dit moment de enige luidspreker in het portfolio van het Amerikaanse PS Audio, is voorzien van geheel nieuwe push-pull planaire magnetische midrange- en hoogfrequente drivers, aangevuld met snelle woofers, die naar eigen zeggen een lage vervorming hebben, en passieve radiatoren. De PS Audio aspen FR30 is opvallend qua uiterlijk, maar heeft intussen ook een modulair ontwerp dat sonische voordelen combineert met gemak van transport en installatie.

PS Audio aspen FR30: jaren van ontwikkeling

Paul McGowan, CEO van PS Audio zegt over zijn nieuwste product: “De aspen FR30 is het resultaat van jaren van nauwgezette ontwikkeling en vele, vele uren luisteren en evalueren. Ons ontwerpdoel was om een luidspreker te creëren die gemakkelijk past en optimaal werkt in de meest uiteenlopende kamers en luisteromgevingen, en die helderheid, detail en toonnauwkeurigheid van referentiekwaliteit levert, samen met moeiteloze dynamiek en vooral emotioneel meeslepende muzikale reproductie .”

PS Audio aspen FR30: drivers

De FR30 bevat een op maat gemaakte push-pull planaire magnetische middentoner en dubbele tweeters, die aan weerszijden van hun drivermembranen een identieke symmetrische motorstructuur hebben. PS Audio zegt dat deze inherent lineaire configuratie minder vervorming oplevert dan conventionele enkelzijdige magneetstructuren, samen met een hogere efficiëntie. De midrange- en hoogfrequente drivers maken gebruik van zeer sterke N52-neodymiummagneten met diafragma's gemaakt van Teonex-film, een dun, zeer stabiel materiaal dat een transiënte respons en resolutie biedt, met een snel, schoon verval. De drivers zijn ondergebracht in een afgesloten subbehuizingsmodule en hun prestaties zijn geoptimaliseerd door het gebruik van aramidevezel dempingmateriaal.

PS Audio aspen FR30: aluminium conus woofers

De PS Audio apsen FR30 maakt gebruik van vier gegoten aluminium conus woofers met een diameter van acht inch die voorzien zijn van magneten die bijna vijf kilogram wegen. De motorstructuur van de woofer heeft een gesplitste magnetische opening en dubbele Faraday-ringen voor verbeterde lineariteit en grotere bandbreedte, en de respons van de woofers vormt een aanvulling op de snelheid van de planair-magnetische middentonen en hoogfrequente drivers. De woofers worden aangevuld met vier 10-inch zijwaarts gerichte passieve radiatoren, voor uitbreiding van de lage frequenties. De FR30 presenteert een vrij gemakkelijk te besturen belasting met een gevoeligheid van 87 dB.

PS audio aspen FR30: modulaire behuizing

De behuizing is modulair opgebouwd. De midrange/tweeter-sectie bevat het akoestisch geïsoleerde cross-over netwerk en de sectie is verwijderbaar, hetgeen volgens de fabrikant verzending en installatie vergemakkelijkt. De FR30 biedt een visueel onderscheidend “zwevend” uiterlijk, met een gebogen bodem en een complementaire geanodiseerde aluminium standaard met gefreesde messing akoestische isolatiespikes. Harde plastic voetjes worden geleverd voor gebruik op harde oppervlakken en om te helpen bij de initiële plaatsing van de luidspreker.

De behuizing is gemaakt van uitgebreid verstevigd MDF met een frontplaat die is gevormd uit een dicht, stijf en goed gedempt composietmateriaal van glasvezelhars. Geïntegreerde hoogfrequente akoestische golfgeleiders zijn in het schot gegoten om een optimale horizontale en verticale spreiding en een soepele frequentiebalans zowel op als buiten de as mogelijk te maken.

PS audio aspen FR30: prijs en leveringsinformatie

De PS Audio aspen FR30 zal in het voorjaar van 2022 beschikbaar zijn in een keuze uit afwerkingen in Pearl White of Sable Black. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE