Bang & Olufsen Beosystem 9000c: herboren icoon en tweede gereproduceerde klassieker

Het Deense Bang & Olufsen kondigt vandaag de heropleving aan van een iconisch product met de lancering van het Beosystem 9000c muzieksysteem. Het nieuwe systeem omvat een volledig gerestaureerd en opnieuw bedacht Beosound 9000 CD-speler uit de jaren 1990, gekoppeld aan de moderne Beolab 28-luidsprekers van Bang & Olufsen voor een krachtige luisterervaring.

Bang & Olufsen Beosystem 9000: muzieksysteem met verticale CD-wisselaar

Na het succes van de in 2020 gerecreëerde platenspeler Beogram 4000c, is de Beosystem 9000c het tweede project in de gerecreëerde klassiekers serie dat volgens de fabrikant illustreert hoe Bang & Olufsen zich inzet voor de belofte van merkduurzaamheid.

De Beosound 9000 werd voor het eerst geïntroduceerd in 1996 als een gedifferentieerd muzieksysteem met een zesvoudige CD-wisselaar met ingebouwde AM/FM-radio die visuele weergave bood op het hoogtepunt van de populariteit van het muziekformaat.

De Beosound 9000 werd oorspronkelijk ontworpen door de geprezen industrieel ontwerper David Lewis, die geloofde in langzame evolutie. Lewis' ideologie was dat elk product een lang leven moest hebben, zowel qua wenselijkheid als duurzaamheid, en dat er alleen nieuwe producten werden geproduceerd wanneer de klant ze echt nodig had. Zijn lange en succesvolle samenwerking met Bang & Olufsen was te danken aan hun gezamenlijke filosofie van duurzaamheid door technologie te vereenvoudigen om originele ideeën en ontwerpen te promoten.

De sleutel tot de Beosound 9000 is het idee van 'audio visualiteit', waarbij basisfunctionaliteit zichtbaar is zodat muziek kan worden weergegeven en de gebruiker 'in contact' is met de muziek. Volgens de legende kwam het idee bij Lewis toen hij langs een platenzaak in Londen liep waar zes cd's in een rij in de etalage lagen. Dit inspireerde zijn concept van lineaire weergave van albumkunst in plaats van deze weg te stoppen in een zwarte doos. De zes zichtbare cd's, de snelle beweging van de cd-klem en de glazen deksel spreken tot de gebruiker waarbij de traditie van Bang & Olufsen om technologie op een innovatieve manier te beheersen met een sterk gedifferentieerd visueel ontwerp en esthetische expressie wordt getoond.

“Met onze gerecreëerde klassiekers laten we zien hoe Bang & Olufsen's unieke mogelijkheden op het gebied van geluid, design en vakmanschap langdurige circulaire producten creëren. We willen aantonen dat een product een tweede leven kan hebben en net zo aantrekkelijk kan zijn als een nieuw product, en dat een hoogwaardig item zoals de Beosound 9000 geen einddatum hoeft te hebben,” zo verklaart Mads Kogsgaard Hansen, Hoofd Product Circulariteit & Portfolio Planning bij Bang & Olufsen. “Meer dan alleen onze toewijding aan productduurzaamheid te tonen, wilden we de heropleving van fysieke media vieren die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Vinyls en CD's zijn weer iets bijzonders geworden, waar mensen tijd en energie in investeren om verbinding te maken met de muziek en artiesten waar ze van houden. Duurzaamheid in design en de passie voor het luisteren naar muziek zijn in feite wat we vieren met de lancering van Beosystem 9000c. Het draait allemaal om het in leven houden van luisterkeuzes.”

Bang & Olufsen heeft 200 exemplaren van de originele Beosound 9000 CD-speler gevonden en teruggebracht naar de fabriek in Struer, Denemarken. Dat is dezelfde plaats waar ze voor het eerst werden gemaakt in 1996. De CD-spelers worden gedemonteerd en grondig gecontroleerd door een team van vakkundige servicetechnici, waaronder veel van dezelfde collega's die in de jaren 1990 aan de Beosound 9000 werkten, met behulp van de originele werkbanken. Elk onderdeel wordt zorgvuldig gereinigd en gerepareerd, en nadat ze zijn geïnspecteerd wordt elke Beosound 9000 individueel getest en afgesteld om te voldoen aan de exacte specificaties van Bang & Olufsen.

Bang & Olufsen Beosystem 9000: opnieuw bedacht voor eigentijds leven

Voortbouwend op het oorspronkelijke ontwerp van de CD-speler, heeft het ontwerpteam van Bang & Olufsen de diepe zwarte en natuurlijke aluminium afwerkingen van de originele kleurstelling van Beosound 9000 omgedraaid. De perfect bijpassende Beolab 28's zijn een wereldwijde primeur met natuurlijke aluminium lamellen op de luidsprekers met een Cosmic Black aluminium basis die oppervlakken van diepzwart heeft, waardoor oneindige diepte en lagen ontstaan.

“We wilden de grafische rand van de Beosound 9000 verbeteren en tegelijkertijd de integriteit van het oorspronkelijke ontwerp behouden. Hiervoor hebben we een Cosmic Black afwerking geïntroduceerd op de aluminium achter plaat van Beosound 9000, zodat de cd's nog meer opvallen als kunstwerken wat Lewis' oorspronkelijke ontwerpopzet was. Dit creëert een sterk contrast met het Natural Aluminium op het bedieningspaneel, wat resulteert in een gedurfde en moderne afwerking met een knipoog naar de esthetiek van de jaren 90 van de oorspronkelijke CD-speler,” zegt Tiina Kierysch, Hoofd Design bij Bang & Olufsen. “Het resultaat is tijdloos en laat zien dat hoewel de twee producten in verschillende decennia zijn ontworpen, ze nauw verwant worden door het gebruik van kleuren, materialen en afwerkingen,” vervolgt ze.

De Beosystem 9000c toont het vakmanschap van Bang & Olufsen in aluminiumbewerking. Om de verschillende afwerkingen te bereiken, is het aluminium geborsteld, geëtst en parel gestraald in Bang & Olufsen’s Factory 5 in Struer, Denemarken. Alle aluminium elementen van de Beosound 9000 zijn de originele onderdelen die opnieuw zijn bewerkt en opnieuw zijn geanodiseerd om eenheid tussen producten te creëren, ondanks dat ze decennia uit elkaar liggen.

Bang & Olufsen Beosystem 9000: magische momenten met mechanische beweging

Bang & Olufsen staat bekend om het creëren van magische momenten, waar de Beosound 9000 verschillende mechanische bewegingen bevat die op meerdere manieren verrassen en plezier brengen. De lineaire beweging van de CD-klem is een complexe constructie die een snelle en geluidloze beweging tussen de schijven mogelijk maakt. Het gaat van de eerste naar de zesde cd, houdt deze vast, registreert de informatie en start de weergave binnen enkele seconden. Bij de Beosound 9000 was het idee van automatische positionering niet essentieel voor het gebruik van het product, maar het voegde een element van magie toe, zodat gebruikers altijd de tekst op de CD konden lezen.

De gemotoriseerde glazen deksel van de Beosound 9000 opent en sluit in dezelfde uniforme beweging, of het nu ligt, staat of aan de muur hangt. Twee optische sensoren en een digitale tijdsbesturing controleren voortdurend de deur die binnen de ingestelde tijdslimiet van 3,5 - 4,0 seconden opent en sluit.

Bang & Olufsen Beosystem 9000: ook voor draadloze connectiviteit

Wanneer het Beosystem 9000c muzieksysteem ingeschakeld wordt, schuiven de gordijnen op de Beolab 28-luidsprekers magisch opzij en zijn de luidsprekers klaar om krachtig geluid te leveren. De positie van de gordijnen geeft aan of de straalbreedte in smalle of brede modus staat, waardoor de luisterervaring wordt geënsceneerd waarbij smalle modus wandreflecties minimaliseert en brede modus het luistergebied verbreedt door het geluid door de kamer te verspreiden.

Het muzieksysteem wordt geleverd met een Beoremote One waarmee gebruikers hun volledige installatie gemakkelijk kunnen bedienen, daarnaast kan de installatie ook bediend worden via de Beolab 28-luidsprekers en de Bang & Olufsen app op een smartphone en tablet. Als je de Beolab 28 nadert, licht de fysieke interface boven op de luidsprekers op, waardoor het mogelijk is om nummers af te spelen, over te slaan en het volume te regelen. Met vier favoriete knoppen worden gebruikers aangemoedigd om hun favoriete radiostations via B&O Radio toe te voegen of een afspeellijst van hun favoriete muziekstreamingservice. Draadloze connectiviteit omvat de keuze uit Airplay 2, Chromecast en Bluetooth 5.0.

Bang & Olufsen Beosystem 9000c: prijs en leveringsinformatie

Bang & Olufsen’s Beosystem 9000c gaat voor 50.000 euro over de toonbank. De oplage is beperkt tot 200 exemplaren.

MERK

EDITORS' CHOICE