B&O Beogram 4000c: Recreated Limited Edition met vijf jaar garantie

Het Deense Bang & Olufsen had eerder aangekondigd om een aantal producten uit het verleden te gaan onderwerpen aan een grondige revisie en modernisering. Het eerste product van het zogeheten Classics initatief is nu beschikbaar gekomen in de vorm van de onthulling van de Beogram 4000c Recreated Limited Edition, een draaitafel uit begin jaren zeventig van de vorige eeuw met een tangentiële toonarm. Het is een behoorlijk exclusief ding geworden. Er zijn slechts 95 genummerde units beschikbaar. 

B&O Beogram 4000c: gemoderniseerde draaitafel van vroeger

“Het B&O project genaamd 'Classics' heeft tot doel enkele van de meest iconische erfgoedproducten van het merk op te knappen, te herstellen en opnieuw te creëren,” zo schreven wij ongeveer een maand geleden over het nieuwe Classics initiatief van de Deense fabrikant Bang & Olufsen (B&O). B&O onthult vandaag de hergeboorte van een icoon met de lancering van zijn Beogram 4000c Recreated Limited Edition. Deze platenspeler, die voor het eerst geïntroduceerd werd in de jaren zeventig van de twintigste eeuw, is het eerste product dat gelanceerd wordt onder B&O’s nieuwe Classics initiatief: “het restaureren en opnieuw vormgeven van klassieke producten om de tijdloosheid van B&O’s bekwaamheid op vlak van geluid, design en vakmanschap aan te tonen en om de design principes te ontdekken die de levensduur van toekomstige producten kunnen verbeteren,” aldus de Deense fabrikant.

“Het Classics initiatief werd geboren vanuit B&O’s belofte van lange levensduur, die onze klanten garandeert dat onze producten nog relevant zullen zijn tot vele jaren na aankoop”, zegt Mads Kogsgaard Hansen die het initiatief leidt bij B&O. “In de wereld van consumer electronics worden de meeste producten beschouwd als wegwerpproducten. Bij B&O worden onze producten gebouwd om de tand des tijds te overleven. Dat is wat ons onderscheidt als merk, wat de Beogram 4000c zo mooi belichaamt en waar we op willen bouwen in de toekomst”. B&O lokaliseerde 95 stuks van de Beogram 4000 series platenspeler en bracht hen opnieuw thuis, naar Struer, Denemarken – naar dezelfde faciliteiten waar ze voor het eerst werden gecreëerd, bijna vijftig jaar geleden. De platenspelers werden ontmanteld en grondig geïnspecteerd door een team van bekwame ingenieurs.

B&O Beogram 4000c: het restauratieproces

Elke component werd nauwgezet gepoetst, nieuwe onderdelen werden toegevoegd waar nodig – van de kleinste kogellagers helemaal tot de aandrijfriem – om blijvende performance te garanderen. Nadat dit proces is afgerond, wordt elke Beogram 4000c individueel getest en afgesteld naar B&O’s veeleisende specificaties.

“We benaderden deze restauratie met evenveel passie, precisie en zorg als je zou inzetten voor eender welk ander kunstwerk,” zegt Mads Kogsgaard Hansen. “Ons doel is om de essentie van het origineel te onthullen en tegelijkertijd nieuw leven in te blazen waardoor men er nog vele tientallen jaren plezier van zal hebben”, voegt Hansen er aan toe.

B&O Beogram 4000c: herontworpen voor hedendaagse interieurs

De Beogram 4000c Recreated Limited Edition bouwt verder op de look en feel van de originele platenspeler. Het aluminium werd gepolijst en geanodiseerd in een warmere champagnekleur, waardoor het oppervlak een subtiele gloed krijgt. Het wordt gekaderd in een nieuw handgemaakt volhouten eiken frame om de visuele warmte van het product verder te verhogen. Een nieuwe stofkap beschermd het product wanneer het niet gebruikt wordt en accentueert de Beogram 4000c als een elegant object in het interieur.

“We wilden nieuwe design elementen creëren om de originele schoonheid van de Beogram 4000 Series te benadrukken,” aldus Mads Kogsgaard Hansen. “Van het champagnegetint aluminium tot het handgemaakte houten kader en de vernieuwde afwerking van het aanraakgevoelig controlepaneel, we hebben het product een moderne facelift gegeven en toch de integriteit van het origineel bewaard.”

B&O Beogram 4000c: verouderingsbestendig design

Toen de Beogram 4000 voor het eerst gecreëerd werd in de vroege jaren zeventig van de twintigste eeuw, streefde het originele designteam ernaar een verouderingsbestendig product te maken door ruimte te laten in de interne architectuur voor bijkomende technologie upgrades.

Tijdens het restauratieproces profiteerden B&O’s ingenieurs van deze vooruitziendheid om een RIAA phono pre-amplifier toe te voegen, waardoor de platenspeler verbonden kan worden met moderne actieve luidsprekers via een phono of 3,5 mm line-level jackplug. Dit voorziet klanten van een naadloze integratie van de Beogram 4000c met B&O’s volledige portfolio van home speakers — ofwel rechtstreeks ofwel via een Beosound Core — wat hen toestaat zich volledig onder te dompelen in de unieke en warme analoge klanken van vinyl.

B&O Beogram 4000c: tangentiële toonarm

Beogram 4000 was de eerste in een reeks van B&O platenspelers met een geautomatiseerde tangentiële toonarm en het is een voorbeeld van het huwelijk tussen vorm en functie. Bij de meeste platenspelers pivoteert de toonarm naar binnen, waardoor de naald ongewild druk uitoefent op de plaat, wat kan zorgen voor klankvervorming. Bij de Beogram 4000 beweegt de volledige toonarm montage uniform naar het midden van de plaat, waardoor de naald in een constante positie en aftasthoek blijft ten opzichte van de opgelegde plaat.

Dit systeem van tangentiële tracering speelt de plaat volgens de fabrikant opnieuw af op dezelfde manier waarop de master-schijf werd gesneden om zo een betrouwbaardere akoestische ervaring te bieden. Bouwend op dit patroon van future-proof design voegde B&O een nieuwe high-performance naald toe aan de toonarm, gebaseerd op de originele specificaties van het product, waardoor de luisterervaring nog verder verbeterd wordt.

B&O Beogram 4000c: prijs en leveringsinformatie

Elke platenspeler is volledig gerestaureerd, uniek genummerd en wordt aangeboden met vijf jaar garantie. Om de ervaring te vervolledigen, wordt elke platenspeler verpakt in een handgemaakte volhouten eiken kist met aluminium details.

De Beogram 4000c Recreated Limited Edition B&O Beogram 4000c zet B&O’s 95e verjaardag luister bij en zal beschikbaar zijn in slechts 95 genummerde units. De prijs is 10.000 euro. De platenspeler zal getoond worden bij geselecteerde Bang & Olufsen winkels wereldwijd vanaf 12 oktober en zal beschikbaar zijn voor aankoop vanaf 19 oktober 2020.

EDITORS' CHOICE