AudioSolutions Figaro XLm2: een maatje kleiner dan de Figaro XL2

De in Litouwen gevestigde luidsprekerbouwer AudioSolutions heeft zijn bestaande manshoge vloerstaander Figaro XL2 als uitgangspunt genomen voor de ontwikkeling van de Figaro XLm2. De letter “m” staat voor medium en de Figaro XLm2 is iets kleiner dan de Figaro XL2. Ook de Figaro XLm2 kan in zeven standaard kleuren worden geleverd, maar afwijkende afwerkingen zijn bespreekbaar.

Audio Solutions Figaro XLm2:

“We lanceren nog een luidsprekermodel voor onze Figaro serie luidsprekers. Nadat we alle feedback en levensechte situaties voorgelegd hadden gekregen waarin nette kleinere luidsprekers nodig waren, besloten we om naast ons machtige XL-model een wat kleinere symmetrische luidspreker toe te voegen. Dat is de XLm (XL medium) geworden,” aldus AudioSolutions.

Het nieuwe Figaro XLm2-model heeft vier woofers met een diameter van 18 centimter en dat is kleiner dan de woofers van 23 centimeter van de Figaro XL2. Ook de hoogte is iets afgenomen, d.w.z. 1.715 millimeter i.p.v. de 1.923 millimeter van het XL-model.

De nieuwe Figaro modellen hebben een kast-in-kast behuizingsontwerp. Feitelijk gaat het om twee afzonderlijke behuizingen, d.w.z. een binnenkast en een buitenkast die met elkaar zijn verbonden door een dunne laag polyurethaan. De binnenkast is vervaardigd uit een lichtgewicht maar stijf materiaal dat de primaire trillingen onder controle houdt door het akoestische vermogen van de drivers te absorberen. Vervolgens fungeert een dunne laag stroperig polyurethaan tussen de binnen- en buitenkast als een dempende laag die trillingen in de binnenkast omzet in warmte. Het residu van trillingen wordt vervolgens gedempt door de buitenkast, die is vervaardigd van een veel zwaarder en minder dicht materiaal dat als massademper werkt. Deze constructie brengt natuurlijk wel wat gewocht et zich mee en de Figaro XLm2 weegt dan 95 kilogram.

De gevoeligheid van deze forse luidspreker is hoog, t.w. 92 dB (2,83 Volt / 1 meter) en een hele krachtige versterker is dus niet strikt noodzakelijk. De nominale impedantie is acht Ohm en het frequentiebereik loopt van 28 Hz tot 25 kHz.

De Figaro XLm2 kan in zeven standaard kleuren worden geleverd en daarnaast zijn optioneel afwerkingen volgens persoonlijke wens van de klant bespreekbaar. Prijsinformatie voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen. Meer weten? Kijk dan op de website van AudioSolutions.

MERK

EDITORS' CHOICE