Een jaar of tien geleden maakte ik na lange tijd opnieuw kennis met het Noorse merk Electrocompaniet. Een merk met een legendarische reputatie en zelfs een eigen fanclub. Mijn hernieuwde kennismaking met de moderne styling was destijds positief. Het wachten op een reviewmodel heeft vervolgens echter bijna een decennium geduurd. Wordt dat lange wachten met de Electrocompaniet ECI 6 DX MKII eindelijk beloond?
2024 was een mooi jaar, waarin ik diverse producten heb mogen ontvangen en beluisteren waar ik al lange tijd naar verlangde deze te mogen reviewen. Een van deze producten is de versterker met interne DAC en streaming audio-functionaliteit van het Noorse Electrocompaniet. Een hoogwaardig gepositioneerd merk dat al decennia bestaat, al vele jaren in de Benelux wordt geïmporteerd maar op de Nederlandse markt eigenlijk nog onvoldoende bekendheid genoot. Gelukkig worden de hifi-componenten van Electrocompaniet tegenwoordig door ERCT in Nederland gedistribueerd en krijg ik begin december een fraaie ECI 6 DX MKII ter review.
Electrocompaniet ECI 6 DX MKII
De benaming ECI 6 DX MKII, daar moet ik even aan wennen. Nee, laat ik het anders zeggen: deze benaming past het merk in mijn beleving helemaal niet zo goed. Ik denk liever aan Noorse Goden of figuren uit de mythen en sagen zoals Wodan, Freya of Loki MKII. Maar misschien is dit te makkelijk gedacht? Dit zijn immers geen dertien in een dozijn producten, maar met de hand vervaardigde juweeltjes in een maatwerkjasje. Electrocompa-niet kleedt zich namelijk al decennia in een eigenzinnig jasje. Bij nader inzicht past hier misschien toch het best een eigenzinnige modelnaam bij. En, laten we eerlijk zijn, van R2D2 zijn we ook snel gaan houden toch?
Design volgens Noors recept
De look en feel van deze geïntegreerde Electrocompaniet-versterker is op het eerste oog identiek aan de in 2017 geïntroduceerde ECI 6DX, maar is op enkele punten verbeterd. Met de styling past deze gelukkig nog helemaal bij mijn herinneringen aan de no-nonsense versterkers van het merk uit de vorige eeuw. Solide, robuust en vooral functioneel. Dit biedt een sterk contrast tussen de hedendaagse gladde designs waarmee veel fabrikanten de massa aanspreekt. De huidige styling met het zwart hoogglans perspex en de goudkleurige hardware en druktoetsen schurkt in mijn beleving een beetje tegen de steam punk ontwerpstroming aan en past het merk erg goed. Hoewel ik het beslist als mooi kan betitelen, kan ik me voorstellen dat je wel even moet wennen aan het glanzende front en de goudkleurige hardware. Het is ánders en hiermee conformeert het merk zich niet aan de gevestigde orde. En dat past me dan wel weer.
Het front van de ECI 6 DX MKII is voorzien van een duidelijk afleesbaar display dat in een oogopslag laat zien welke bronkeuze is geselecteerd. De conventionele powerswitch is centraal geplaatst op het front en is, gelukkig, niet elektronisch geregeld. Aan is aan en uit is ook echt uit, waarbij de schakelaar een flinke veerkracht op de vinger uitoefent. Op kwaliteit lijkt dus niet te zijn bezuinigd. Boven de powerswitch is het Electrocompaniet-logo opgedrukt en hieromheen is een ring zichtbaar waarin, off-center, een LED is geplaatst. Dit is geen slordigheidje in het design, maar deze led draait gemotoriseerd met de geluidsterkte mee om het logo en geeft het niveau van de eveneens motorgestuurde analoge volumeregeling aan. Een fraai detail en wederom anders dan anders. Rechts op het front is een viertal druktoetsen geplaatst waarmee je door de bronkeuze schakelt en de geluidssterkte opwaarts of neerwaarts in volume bijstelt. Een groen-knipperende LED laat ten slotte aan de gebruiker zien dat de machine bezig is met een taak, zoals het indexeren van de muziekbibliotheek. Meer dan dit is het niet en meer dan dit heb je ook niet nodig om van muziek te genieten. Lekker eenvoudig dus.
Digitale techniek en connectiviteit
De Electrocompaniet ECI 6 DX MKII, wat als ik het hardop uitspreek toch echt een hele mond vol blijkt, is een mooi stukje muziektechniek. Ondanks dat de versterker traditioneel en analoog oogt, is deze voorzien van een sublieme DAC die overweg kan met een maximale resolutie van 24-bit/192kHz en native DSD tot DSD128. Ruim voldoende resolutie voor het afspelen van hedendaagse digitale muziekcontent.
Wil je er een digitale geluidsbron op aansluiten, dan biedt deze hierbij een ruim arsenaal aansluitingen. Wanneer ik de achterzijde bestudeer tref ik hiervoor een USB-A en USB-B poort, twee optische Toslink- en twee coaxiale S/PDIF-aansluitingen aan. Analoog heeft de versterker drie single-ended RCA-ingangen en een single-ended uitgang. Gebalanceerd is de versterker voorzien van zowel een XLR-ingang en -uitgang. De versterker heeft ten slotte robuuste terminals waarmee gestript draad, spades en banaanstekers kunnen worden gebruikt.
Ook heeft de Noorse fabrikant een mooi streamingplatform in de DX-variant gelepeld waarmee vrijwel elke stream of muziek vanaf een streamingdienst kan worden afgespeeld. Hiervoor is de versterker voorzien van een RJ45 netwerkaansluiting en heeft deze bovendien een bluetooth- en wifi-interface waarmee draadloze communicatie mogelijk is. Er zijn twee apps, EC Play en EC Remote, waarmee zowel de versterkerfuncties en de streamingfunctionaliteit bediend kunnen worden. Beide apps bieden een min of meer vergelijkbare functionaliteit, maar beschikken over een licht aangepaste gebruikersinterface.
EC Play is wat conservatiever uitgevoerd waarbij EC Remote een meer grafische omgeving aan de gebruiker toont. Ongeacht de gekozen app stream je eenvoudig muziek van internetradio, Spotify Connect, Tidal Connect en Qobuz af. Ook is de versterker geschikt om DLNA, bluetooth en AirPlay2 streams af te spelen. Gebruik je liever Roon? Ook hier is deze versterker helemaal op voorbereid.
Analoog heeft de ECI 6 DX MKII een kwalitatief betere zero-feedback klasse-A voorversterking gekregen dan zijn voorganger en is geheel opgebouwd uit discrete componenten. De outputstage is voorzien van een negative-feedback circuit waarbij de fabrikant een knappe balans tussen openheid, detail en een stalen grip op het laag heeft weten te realiseren. Het vermogen van de eindversterking bedraagt 2x 125 watt aan 8 ohm, 200 watt aan 4 ohm en een respectabele 370 watt aan 2 ohm. Hierbij heeft de fabrikant de gehele voedingssectie opgewaardeerd om de kracht en stabiliteit van de eindversterking te waarborgen. De 20,5 kilogram wegende versterker levert een frequentiebereik van 1 hertz tot maar liefst 150 kilohertz en hierbij bedraagt de totale harmonische vervorming gemeten tussen 20 hertz en 20 kilohertz minder dan 0,004 procent. De kanaalscheiding is hierbij meer dan 120 decibel. Wanneer ik de specificaties en features doorneem kan ik niet anders concluderen dat dit een uiterst competente versterker is die, behalve een toegewijde platenspeler-ingang, niets te wensen overlaat.
Muziekbeleving
Tijdens de reviewperiode luister ik vele muziekalbums uit verschillende genres. De klankbalans waarmee deze muziekalbums worden weergegeven is beslist aangenaam. Ik heb voor deze review gebruik gemaakt van een set GoldenEar One.R luidsprekers waarbij het laag actief wordt versterkt, maar niets toevoegt dat er in de basis niet is. De kracht in het laag is zodanig afgesteld dat de response van de linker speaker overeenkomt met het rechter exemplaar, hierbij een evenwichtige laagweergave en klankbalans in de ruimte laat horen.
De One.R wordt full-range aangestuurd met de eindversterking van de ECI 6 DX MKII en hierbij gebruik ik Flow Reference 808 luidsprekerbekabeling van Driade. De combinatie van midrange neutraliteit en de dynamische reserves van deze GoldenEar-Electrocompaniet combinatie levert een warm en tonaal authentieke muziekbeleving met een realistisch timbre bij weergave van akoestische instrumenten. Stemmen komen overtuigend en met autoriteit op me over. Zang wordt netjes vanuit het fantoom midden weergegeven. De klank uit het middenrif wordt breder en lager weergegeven dan het geluid dat vanuit mondhoogte wordt voortgebracht. Het beeld dat deze combi neerzet is precies, met een mooie openheid waarbij niets me in de weergave ontgaat.
Alle instrumenten krijgen een realistisch plekje in het geluidsbeeld dat zich afspeelt af op een overzichtelijk podium met af en toe een uitschieter van een armlengte buiten dit podium. De versterker houdt alle tierelantijntjes prima in toom zodat alles altijd ontspannen aan de oren klinkt. De diepte van het podium is ook niet zo extreem dat je hier denkbeeldig in verwarring raakt en hier vertwijfeld zult verdwalen tijdens muzikale ontdekkingen.
De grootsheid en het ruimtelijke karakter heeft vooral een realistische omvang en is misschien wat minder enthousiast dan sommige merken in dit segment ook wel kunnen neerzetten. Dit is echter iets dat ik als positief aanmerk. Het geluidsbeeld wordt niet onrealistisch uit elkaar getrokken, maar biedt voldoende onderlinge ruimte tussen de verschillende instrumenten om deze individueel waar te nemen, maar alles blijft met een organische samenhang bij elkaar. Dit maakt de totale luisterervaring significant rustiger aan mijn oren dan bij sommige concurrenten. Persoonlijk houd ik wel van een extreem ruimtelijke muziekbeleving, maar ik weet dat er veel muziekliefhebbers zijn die een dergelijke samenhang prefereren boven de onrust van een holografische muziekweergave. Heel goed dus.
Oordeel
De Electrocompaniet ECI 6 DX MKII biedt veel aspecten waarvan ik ben gaan houden tijdens de reviewperiode. Om te beginnen heeft de versterker een subliem presterende klasse-A versterking, biedt deze een uitstekende analoge en digitale connectiviteit en is er bovendien een goed klinkend streamingplatform geïmplementeerd.
De software is misschien nog wat ongepolijst waarmee de functionaliteit nog niet optimaal uit de verf komt, maar dat is met upgrades te verhelpen. Het indexeren van diepere map-structuren gaat namelijk nog niet vlekkeloos en neemt ook flink wat tijd in beslag. De fabrikant heeft nog verzuimd in de app een DLNA-bladerfunctie op te nemen, zodat het afspelen van de inhoud van mijn gehele muziekserver nog niet gladjes verloopt.
Speel je daarentegen uitsluitend muziek van een USB-stick af, dan zul je hier geen hindernissen ervaren. Ondanks dat de meeste muziekliefhebbers tegenwoordig muziek streamen via Tidal, Spotify, Qobuz of Roon mag de fabrikant hier in mijn beleving nog wat meer tijd instoppen om de functionaliteit te verbeteren. Ik ga er dan ook voorzichtig vanuit dat de NAS en muziekservers bij veel muziekliefhebbers op termijn zullen verdwijnen en worden vervangen door streamingabonnementen. Dat is als je kijkt naar een total cost of ownership ook interessant om te overwegen. Het afspelen van muziek via commerciële muziekdiensten zoals Tidal of Qobuz, waarbij ik zelf graag laatstgenoemde gebruik, is in elk geval eenvoudig en bovenal overzichtelijk.
Het maakt niet uit welk muziekgenre ik afspeel, of het nu een stukje ambient, elektronica of rock is, alles klinkt dynamisch, levendig en vooral heerlijk muzikaal. Het geheel is zeker niet analytisch waarbij muziek met een chirurgische precisie wordt ontleed en messcherp op je af wordt geworpen. Ik ervaar juist een coherente, betrokken en totaal ontspannen muziekbeleving. De gelaagdheid en definitie waarmee de muziekstukken worden weergegeven is formidabel. De midrange wordt prachtig aangevuld met een levendige top-end en hierbij moet ik opmerken dat die top-end beslist niet over-gedetailleerd, maar zijdezacht, gepolijst en analoog. De controle en definitie in het laag zijn uitmuntend. Het sublaag zet hierbij bovendien moeiteloos een voet aan de bodem. Precies het karakter dat past bij de optische uitstraling van dit inmiddels legendarische Noorse audiomerk.
Conclusie
Electrocompaniet heeft met de ECI 6 DX MKII een prachtige streamingversterker geïntroduceerd die helemaal past in deze tijd. Het karakter van deze geïntegreerde streamingversterker is vergevingsgezind en uiterst muzikaal. De Electrocompaniet fileert de muziek niet, maar masseert eerder liefdevol alvorens deze aan je oren wordt blootgesteld. Hierbij is de versterker beslist niet preuts en laat hierbij graag zijn ballen zien. Waar ikzelf normaal gesproken graag een driedimensionale geluidsbeleving prefereer, ervaar ik bij deze Noorse versterker een fijn, overzichtelijk muzikaal podium en dit werkt erg rustgevend in mijn hoofd. Het wachten op een eerste reviewmodel wordt na een periode van tien jaar dus ruimschoots beloond.
Electrocompaniet ECI 6 DX MKII
7.399 euro | www.electrocompaniet.com | www.erct.nl
Beoordeling 4.5 / 5