NIEUWSLeak

Leak Audio Sandwich 150 en Sandwich 250: luidsprekers die zijn afgeleid van model uit 1961

Sinan Kökbugur | 05 februari 2024 | Fotografie Fabrikant | Leak

Het Britse hifimerk Leak Audio is sinds 2020 weer terug op de markt. De wederopstanding van het oorspronkelijk in 1934 opgerichte merk begon met de geïntegreerde versterker Stereo 130 gevolgd door de Stereo 230. Nu komt Leak Audio met een tweetal luidsprekers die geïnspireerd zijn door het model Sandwich uit 1961. Welkom Sandwich 150 en Sandwich 250.

Leak Audio Sandwich 150 en Sandwich 250

Leak Audio is tegenwoordig onderdeel van International Audio Group (IAG), hetzelfde bedrijf dat ook de Britse merken Mission, Wharfedale Quad en Audiolab onder zijn hoede heeft genomen. Leak Audio is opgericht in 1934, kende een bloeiperiode in de jaren zestig, verdween in de jaren zeventig om in 2020 weer op het hifitoneel te verschijnen.

De eerste 'nieuwe' producten van het gereanimeerde Leak Audio waren de retro-geïnspireerde Stereo 130-versterker en CDT CD-transport (lees ook onze recensie over de Stereo 130 en CDT CD-transport), gevolgd door de Stereo 230 geïntegreerde versterker. De nieuwe Sandwich 150 en Sandwich 250 zijn geen tussendoortje, hoewel de naam anders suggereert, maar het zijn volwaardige luidsprekers. De stijl is retro, maar de techniek is nieuw, aldus het persbericht van Leak Audio.

De Sandwich 150 is een tweeweg ontwerp en de grotere Sandwich 250 is een drieweg luidspreker. De naam Sandwich verwijst naar de constructie van de conus van de middentoner/woofer van het originele model uit 1961, welke conus bestond uit geëxpandeerd polystyreenschuim dat tussen twee vellen aluminiumfolie was aangebracht om extra stijfheid toe te voegen en trillingen te minimaliseren voor een nauwkeuriger geluid. Deze sandwich-constructie wordt nog steeds toegepast, maar nu met nog stijver aluminium en een polymethacrylimide-structuurschuim van vliegtuigkwaliteit. Met de nieuwe materialen is de luisteraar volgens de ontwerpers verzekerd van “een opmerkelijk soepele frequentierespons, waarbij scherpe pieken of dalen over een zeer breed frequentiebereik worden vermeden”.

Beide modellen zijn voorzien van een textiel-dome tweeter van 30 millimeter met een geïsoleerde gedempte achterkamer om de resonantiefrequentie onder het cross-overgebied te verminderen. De Sandwich 150 heeft ook een 170 millimeter middentoner, terwijl de Sandwich 250 wordt geleverd met een 280 millimeter woofer en een 108 millimeter middentoner. Alle conussen hebben een sandwich-constructie. Overigens worden sandwich-constructies ook door andere fabrikanten toegepast. Zowel de Sandwich 150 als de Sandwich 250 worden geleverd in gespiegelde paren.

Het sandwich-idee is ook toegepast in de behuizing. Een laag MDF aan de buitenkant en een binnenste laag van spaanplaat met hoge dichtheid zijn met elkaar verlijmd en dit zou paneelresonanties verregaand moeten verminderen. Aan de achterkant is een tweetal baspoorten gemonteerd met naar eigen zeggen een precies uitlopend ontwerp voor optimale luchtdrukegalisatie voor een diepe, goed gedefinieerde bas zonder een vleugje 'chuffing'. En het is allemaal verpakt in een stijl die de originele luidsprekers weerspiegelt en tegelijkertijd een paar extra moderne accenten en verbeteringen in de bouwkwaliteit toevoegt.

Ten slotte, voor de drieweg Sandwich 250 heeft Leak Audio passende stands ontwikkeld die optioneel verkrijgbaar zullen zijn.

Leak Audio Sandwich 150 en Sandwich 250: prijzen en leveringsinformatie

We hebben nog geen officiële prijzen en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen.

MERK

EDITORS' CHOICE