NIEUWSLeak

LEAK Stereo 230: klassiek ogende geïntegreerde versterker met moderne techniek

Sinan Kökbugur | 17 december 2022 | Fotografie Fabrikant | Leak

Het Britse hifimerk LEAK keerde in 2020 terug met zijn eerste nieuwe producten sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. LEAK’s geïntegreerde versterker Stereo 130 krijgt gezelschap van de LEAK Stereo 230. De LEAK Stereo 230 is wat krachtiger dan de Stereo 130 en heeft als uitbreiding een HDMI ARC aansluiting. Verder is er nauwelijks iets gewijzigd. Naar verwachting komt de Stereo 230 in de loop van januari 2023 op de markt.

LEAK Stereo 230

Het Britse hifimerk LEAK bestaat sinds 1934 en is verantwoordelijk voor klassieke hifi zoals de Point One-serie buizenversterkers geïntroduceerd in 1945, LEAK Sandwich-luidspreker en de Trough-Line FM uit 1955 tuner. Een andere klassieker van LEAK is de Stereo 30 geïntegreerde versterker, die bij zijn aankomst in 1963 de eerste commercieel verkrijgbare all-transistorversterker was. Deze versterker was naar verluidt in bezit van Jimi Hendrix en andere beroemdheden uit de jaren zestig.

LEAK is aan het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw een beetje in slaap gesukkeld, maar de (nieuwe) eigenaren van het merk hebben LEAK in 2020 nieuw leven ingeblazen door de lancering van de LEAK Stereo 130 geïntegreerde versterker en LEAK CDT CD-transport. Daarop voortbordurend lanceert het merk nu het grotere model Stereo 230 Integrated Amplifier.

Lees ook onze recensie over de Stereo 130 en CDT.

De LEAK Stereo 230 neemt veel van eigenschappen over van de eerdere Stereo 130. Beide toestellen zijn voorzien van digitale ingangen en Bluetooth-connectiviteit. Volgens de fabrikant beschikt de LEAK Stereo 230 Integrated Amplifier over verbeterde circuits en kan hij meer vermogen leveren. Verder is de ingebouwde DA-converter verbeterd.

Aan het uiterlijk is niets veranderd. De LEAK Stereo 230 leunt met zijn uiterlijk net zo goed op nostalgie als de eerdere Stereo 130. De Stereo 230 heeft hetzelfde aluminium voorpaneel en bedieningselementen en dezelfde optionele walnotenhouten behuizing die het aluminium chassis siert om de klassieke LEAK-uiterlijk compleet te maken. De breedte en hoogte zijn ook hetzelfde, maar de nieuwe versterker is 14 centimeter dieper, hetgeen voorvloeit uit de verbeterde circuits en het grotere vermogen.

LEAK Stereo 230: DA-converter

De DA-converter van de Stereo 230 is voorzien van een ES9018K2M DAC-chip afkomstig uit de 32-bits Sabre-familie. Dit gaat volgens de fabrikant gepaard met gepatenteerde circuits om het meeste uit de HyperStream II-architectuur van ESS Technology en Time Domain Jitter Eliminator te halen. Het ontwerpteam van LEAK heeft aandacht besteed aan het actieve post-DAC-filter en op-amps geplaatst die zijn geselecteerd vanwege hun synergie met de Sabre DAC.

Hi-res digitale audio-ondersteuning wordt verwerkt via de USB-B ingang tot PCM tot 32-bit/768kHz en DSD tot 22,58 MHz (DSD512). MQA met volledige decodering wordt ook ondersteund. Ook de Stereo 230 is officieel Roon Tested. Via de optische en coaxiale ingang is de resolutie zoals gebruikelijk beperkt tot PCM 192 kHz

LEAK Stereo 230: ingangen en uitgangen

Vroeger hadden geïntegreerde versterkers geen digitale ingangen, maar tegenwoordig is het tamelijk gebruikelijk dat fabrikanten ook digitale ingangen monteren. De Stereo 130 heeft digitale ingangen en de Stereo 230 is nog wat uitgebreider met de aanwezigheid van een HDMI ARC aansluiting zodat eenvoudig een televisie aangesloten kan worden. De aanwezigheid van een tweetal cinch-lijningangen en een ingang voor een draaitafel met een MM-element, gebaseerd op een hoogwaardig en ruisarm op JFET gebaseerd circuit maakt het functiepakket compleet.

De Stereo 230 is voorzien van een voorversterkeruitgang en een tweetal digitale uitgangen. De gebruiker kan dus ook een andere (eind)versterker samen met de Stereo 230 gebruiken.

LEAK Stereo 230: tweekanaals versterker

De versterker in de Stereo 230 werkt in klasse AB en is opgesteld in een dual-parallelle configuratie, naar eigen zeggen voortbouwend op vele decennia ervaring met versterkerontwerp. De Stereo 230 kan 75 Watt per kanaal leveren aan acht Ohm en 115 Watt per kanaal aan vier Ohm. Een ruisarme 270 VA ringkerntransformator krijgt bijstand van twee keer 15.000 uF afvlakcapaciteit.

Puristen vervloeken iedere vorm van toonregeling, maar of een versterker is voorzien van toonregeling zegt niets over de kwaliteit van de versterker. Bovendien kan in veel gevallen de toonregeling niet alleen neutraal gezet worden, maar zelfs helemaal overbrugd worden. De Stereo 130 is voorzien van een tweeknops toonregeling en dat geldt ook voor de Stereo 230. De toonregeling kan desgewenst gebruikt of overbrugd worden. De volumeregeling gaat met een gemotoriseerde ALPS-potentiometer, zodat het volume ook met de meegeleverde IR-afstandbediening aangepast kan worden.

Op het voorpaneel is een hoofdtelefoonaansluiting gemonteerd met daarachter een aparte hoofdtelefoonversterker met een circuit volgens een stroomfeedbackontwerp.

De afmetingen zonder de houten kast zijn 300 x 115 x 414 millimeter (B x H x D). Met de houten kast neemt de maat toe tot 328 x 147 x 414 millimeter (B x H x D).

LEAK Stereo 230: prijs en leveringsinformatie

De LEAK Stereo 230 is verkrijgbaar vanaf januari 2023. De kale versie, d.w.z. zonder walnoothouten kast, heeft en adviesprijs van 1.250 euro. Verpakt in de walnoothouten kast is de prijs van de LEAK Stereo 230 1.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE